Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Grija pentru o alimentatie echilibrata devine un trend. Femeile sunt mai interesate decat barbatii de mancarea sanatoasa

Grija pentru o alimentatie echilibrata devine un trend. Femeile sunt mai interesate decat   barbatii de mancarea sanatoasa
Mancarea sanatoasa si meniurile exotice, comandate la restaurant pe baza a cat mai multe informatii cerute inainte, sunt tendintele acestei veri in consumul alimentar, potrivit unor studii realizate la nivel global si in Romania de Unilever Food Solutions.


Cateva studii realizate de Unilever Food Solutions arata ca, spre deosebire de anii trecuti, oamenii au inceput sa fie din ce in ce mai interesati de o alimentatie sanatoasa. Ei reusesc sa gaseasca alternative sanatoase si gustoase atunci cand vine vorba de gatitul acasa, insa in cazul meselor servite in oras se petrece un blocaj, pus pe seama faptului ca oamenii nu-si pot da seama din meniu daca preparatele au fost gatite sau nu sanatos. Solutia ar fi ca cei care mananca in oras sa indrazneasca sa ceara chelnerilor informatii despre ce urmeaza sa comande... si sa aiba incredere in raspunsurile primite.

Studiile realizate arata ca cei care obisnuiesc sa manance in oras vor sa fie cat mai bine informati, in special cu privire la locul din care vin ingredientele continute de mancarea pe care o comanda si despre modul de preparare al mancarii. Doresc, apoi, sa evalueze intr-un mod cat mai riguros aportul nutritiv al ingredientelor din mancarea pe care o comanda.

Studiul cu privire la meniuri, realizat in aprilie 2011 de divizia specializata in solutii gastronomice a companiei Unilever, arata ca exista un trend mondial in ceea ce priveste interesul pentru mancarea sanatoasa. Pentru Raportul Global Unilever Food Solutions "Ce contine mancarea dumneavoastra?" au fost intervievate 3.500 de persoane care servesc masa in oras cel putin o data pe saptamana. Dintre acestea, 87% spun ca ar alege preparate mai sanatoase atunci cand mananca in oras, daca ar cunoaste valorile nutritionale ale acestora. Au raspuns astfel 49% dintre germani, 72% dintre rusi si 77% dintre respondentii turci.

Unul dintre studiile realizate in Romania de Unilever Food Solutions, legat de obiceiurile de consum ale romanilor (Studiul "Out of home consumption habits", realizat de Synovate pentru Unilever Food Solutions, in martie 2011), arata ca femeile sunt mai interesate decat barbatii de mancarea sanatoasa. Barbatii romani mananca la localuri fast food (ex. chebap, shaorma etc.) si cantine si prefera carnea de porc, pe cand femeile mananca in oras mai degraba salate si deserturi si prefera pastele, salata bulgareasca, prajiturile si salata de fructe.

"O masa sanatoasa inseamna in primul rand echilibru. in functie de masa din zi pe care o luam in oras, putem alege unul sau mai multe feluri de mancare: traditia romaneasca, care inseamna o supa sau o ciorba la felul 1 si o combinatie intre carne, amidonoase si legume la felul 2, este buna, cu conditia sa alegem echilibrat felurile de mancare. O ciorba de vacuta grasa, eventual cu smantana, se completeaza bine cu un gratar de pui slab sau de peste, orez si o portie de salata verde sau de varza", spune Rodica Tenu, nutritionist Unilever Food Solutions. O masa ideala ar fi compusa din legume in stare cruda sau preparate in asa fel incat sa ramana putin crocante, uleiuri vegetale in locul grasimilor animale, peste sau carne slaba in loc de carne grasa, garnitura (cartofi, orez, paste), preparata preferabil prin fierbere sau la cuptor, nu prin prajire, precizeaza nutritionistul.

"Pentru o alimentatie echilibrata, masa de pranz ar trebui sa se incadreze intre 700 si 1.000 kilocalorii, iar cina sa nu depaseasca 400 de kilocalorii. Nu e bine ca desertul sa treaca de 100 de kilocalorii, o alegere potrivita in acest sens e inghetata, in special cea pe baza de lapte. in rest, e bine sa-l intrebi pe chelner cum sunt preparati cartofii din garnitura (la cuptor sau la tigaie, in ulei) sau daca tipul de carne preferat e facut la gratar sau in tigaie. Dupa aceea, mingea e la tine", adauga nutritionistul.

Potrivit acelorasi studii ale Unilever Food Solutions, vara lui 2011 este una a poftelor exotice. Unul din patru britanici prefera mancarea indiana, o treime din americani aleg sa comande mancare mexicana atunci cand iau masa in oras, iar mancarea chinezeasca se afla in topul preferintelor a 23% dintre germani.

in Romania, potrivit studiului realizat in martie in sud-estul si nord-vestul tarii, este preferata mancarea exotica, in mod special mancarea chinezeasca si mancarea din restaurantele mixte.

"Un meniu exotic sanatos trebuie sa contina cat mai multe legume, preferabil doar usor preparate, verdeturi, peste sau fructe de mare, carne slaba (preparata la gratar sau inabusita - nu prajita). Mancarurile exotice sunt, in general, pline de culori, care provin dintr-un univers de legume, verdeturi, ierburi aromatice si mirodenii care stimuleaza secretiile gastrice si ajuta digestia. Legumele colorate sunt bogate in antioxidanti, vitamine, minerale si fitonutrienti. (...) Foarte atente la alimentatie trebuie sa fie persoanele cu alergii alimentare, cand comanda un meniu exotic, sa se asigure ca preparatul pe care il comanda nu contine ingrediente cu efect alergogen", mai spune Rodica Tenu.

Nutritionistii si bucatarii Unilever Food Solutions precizeaza ca un meniu comandat la restaurant este o alegere sanatoasa daca are: o sursa de vitamine si minerale (legume); o sursa de grasimi bune sau chiar grasimi esentiale Omega 3 si 6 (peste gras, ulei vegetal, margarina de calitate sau seminte oleaginoase); o sursa de proteine cu valoare biologica ridicata (peste, pui, vita, muschi de porc); proteine vegetale (mazare, linte, soia), carbohidrati cu eliberare lenta (orez, cartofi, paste, paine integrala). in loc de sucuri indulcite sunt recomandate apa, limonada sau ceaiul, iar daca se foloseste miere pentru a indulci ceaiul, trebuie stiut ca aceasta se adauga in ceai dupa ce acesta se raceste (de preferinta sub 40 de grade Celsius).

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Personalitati ale Arhitecturii Romanesti


Lucrarea Personalitati ale Arhitecturii Romanesti 1859-2023 este una dintre atat de rarele antologii dedicate arhitectilor care au activat si au creat in spatiul romanesc O arhiva bogata ce contine peste 1400 de nume reprezentative de arhitecti cu ajutorul careia puteti deslusi tendintele arhitecturale ale celor 165 de ani pusi sub lupa ...

Oferta Speciala
valabila 48h

de Sunt Fericita
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.

Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele



Rating:


Nota: 2.83 din 5 - 3 voturi.

Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre mancare

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre alimentatie

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre sanatoasa

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre legume

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre peste

Cele mai citite articole

Exista cateva lucruri de care nicio femeie nu scapa, iar menopauza este unul dintre ele. Aceasta ...
In cautarea unei modalitati sanatoase si gustoase de a pierde in greutate, dieta cu mere poate fi ...
Ochii rosii pot fi o manifestare comuna a unei game variate de afectiuni si probleme de sanatate. ...
Slabeste rapid si scapa de toxine!
 
Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine
 
Citeste zilnic GRATUIT totul
despre sanatate, frumusete, stil!
 
Adauga mai jos adresa de e-mail pentru a primit Ebook-ul gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
0