Insomnia electronica, boala omului modern. Ce este insomnia electronica si ce remedii exista
de
SuntFericita.ro la

Ai avut insomnii fara nici un motiv anume? Ti s-a intamplat sa nu poti sa dormi desi erai obosita? Medicii spun ca doar 20% dintre pacientii care se plang de oboseala cronica sufera de boli fizice identificabile si ca celelalte cazuri de epuizare ar putea fi o consecinta a "insomniei electronice", boala a omului modern, cauzata de dispozitivele electronice care ne populeaza viata.
Experti in domeniu au o explicatie mult mai simpla pentru acest simptom - "insomnia electronica". Trebuie sa inchidem smartphone-urile, laptopurile si alte gadget-uri in timpul noptii si sa avem conditii corecte de somn pentru a evita dezvoltarea unor maladii grave.
Multi pacienti care acuza oboseala cronica tot timpul, dar carora medicul le-a spus ca nu sufera de nicio boala, apeleaza la internet sau studiaza lumea celebritatilor pentru a gasi o explicatie pentru epuizarea lor.
De exemplu, actrita Gwyneth Paltrow si designerul Donna Karan au declarat ca incearca sa creasca nivelul de "alcalinitate din sange" pentru a scapa de boseala. Dannii Minogue pune oboseala pe seama hipotiroidiei cu care a fost diagnosticata.
Medicii din Marea Britanie se confrunta cu o crestere a numarului de persoane care se autodiagnosticheaza cu o anumita maladie. Un editorial din British Medical Journal trage un semnal de alarma asupra numarului in crestere de diagnostice de hipotiroidie puse gresit, pacientii apeland frecvente la alte tratamente decat cele clasice sau la medicina alternativa.
Internetul abunda in site-uri cu teste care se pot face acasa - de exemplu, candidatest.co.uk care ofera un test de depistare a sensibilitatii la candidiaza. Mostrele sunt trimise la niste laboratoare din Germania coordonate de practicanti ai medicinei alternative. Candida, o ciuperca, este presupusa a fi responsabila de o infectie care provoaca oboseala, depresie si dureri stomacale.
Medicina clasica nu crede ca aceasta boala exista decat in cazul unui numar extrem de mic de pacienti cu severe probleme ale sistemului imunitar, precum cei infectati cu HIV.
Dincolo de aceste diagnostice exotice, se pare ca exista o explicatie mai simpla pentru numarul in crestere al persoanelor suferind de oboseala cronica - somnul insuficient.
Insa multe persoane vor sa creada ca motivul oboselii de care sufera este unul mai special decat simplul somn insuficient si un stil de viata nepotrivit.
Luna trecuta, un studiu facut public de Organisation for Economic Co-operation and Development a scos la iveala faptul ca britanicii sunt cei mai obositi europeni - dorm mai putin de sase ore pe noapte, media europenilor.
Desi exista un procent mic de oameni care sufera de insomnie, o boala, majoritatea oamenilor sunt tinuti treji de dispozitivele electronice pe care le au in casa.
Astfel, un studiu realizat de cercetatorii de la Cambridge University Hospitals, la care au participat 6.000 de persoane, a stabilit ca inainte de culcare, peste 70% dintre adulti navigheaza pe site-urule de socializare, trimit e-mail-uri sau citesc site-urile cu stiri despre vedete.
Milioane de persoane isi lasa deschise smartphone-urile peste noapte, potrivit unui studiu realizat de fabricantul de paturi Silentnight. Expunerea la lumina stralucitoare emisa de ecranele computerelor si telefoanelor mobile poate induce in eroare organismul, impiedicand creierul sa adoarma.
Un numar de factori ce tin de stilul de viata pot conduce la exacerbarea problemei - dependenta de munca, dieta alimentara bogata in sare, zahar si grasimi, sedentarismul.
Profesorul Adrian Williams, de la London Sleep Centre, spune ca toate dispozitivele electronice trebuie inlaturate din dormitor, inclusiv televizoarele si laptopurile.
"Regula standard pentru igiena somnului este ca dormitorul este o camera pentru dormit si facut sex, nimic altceva", a mai spus acesta.
Somnul insuficient poate determina aparitia unui numar semnificativ de boli grave, precum diabetul si maladiile cardiace.
"Este o masura demodata, dar functioneaza: citeste inainte de culcare, te va ajuta sa adormi in mod natural", a concluzionat Williams.
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:
Nota: 3.33
din 5
- 3 voturi.
Comentarii articole