Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Investitiile prin proiecte UE, in pericol. Statul a redus prefinantarea

Investitiile prin proiecte UE, in pericol. Statul a redus prefinantarea
De la sfarsitul lunii iuline, plafonul in limita caruia statul asigura prefinantarea proiectelor cu fonduri UE va fi redus drastic, de la 30% la maximum 10% din valoarea contractului, iar firmele care nu transmit autoritatilor documentatia de rambursare in cel mult patru luni vor fi obligate sa restituie integral banii.


De ce s-a ajuns la aceasta situatie
 
Pana in prezent, Comisia Europeana aloca 15% ca avans pentru prefinantarea proiectelor, iar Guvernul acoperea diferenta pana la 30% din valoarea contractului. Multe dintre firmele care contractau prefinantarea nu mai trimiteau ulterior facturile aferente cheltuielilor, astfel incat ministerele sa le poata transmita, la randul lor, actele de decont la Bruxelles, conditii in care Comisia Europeana nu mai elibereaza alti bani comunitari pana cand aceste deconturi nu sunt inchise.
 
In urma cu aproximativ o luna, dupa ce a constatat ca multe dintre firmele care contracteaza banii nu mai trimit acte de decont, Guvernul a inceput sa ia in calcul reducerea la jumatate a plafonului in limita caruia statul asigura prefinantarea proiectelor pentru care sunt alocate fonduri UE, de la 30% la maximum 15% din valoarea contractului, dupa ce a constatat ca multe dintre firmele care contracteaza banii nu mai trimit acte de decont.
 
Cum functioneaza noul sistem de prefinantare
 
Potrivit noului sistem decis recent de autoritati, prefinantarea va fi acordata in cota de maximum 10% din valoarea eligibila a proiectului, in cel putin doua transe, cu exceptia proiectelor majore, pentru care cota de prefinantare poate fi de maximum 20% (fata de 40% in prezent).
 
Prima transa de prefinantare va reprezenta cel mult 5% din valoarea eligibila a proiectului (fata de 15% in prezent), iar urmatoarele transe vor fi acordate numai dupa ce cheltuielile efectuate sunt autorizate in cuantum de minimum 60% (fata de 40% in prezent) din valoarea cumulata a transelor anterioare de prefinantare.
 
Prin exceptie, in cazul proiectelor pentru care contractele/deciziile/ordinele de finantare prevad depunerea a cel mult doua cereri de rambursare, prefinantarea se poate acorda intr-o singura tranta.
 
In cazul proiectelor care intra sub incidenta ajutorului de stat, prefinantarea va putea fi acordata in continuare in cota de maximum 35% din valoarea totala a finantarii, dar intr-o singura transa.
 
In acelasi timp insa, firmele vor fi obligate sa restituie intreaga suma astfel contractata daca intr-un interval de cel mult patru luni nu transmit autoritatilor documentatia de rambursare. Astfel, autoritatile de management au obligatia recuperarii integrale a prefinantarii acordate in cazul proiectelor pentru care beneficiarii nu transmit nicio cerere de rambursare in termen de maximum patru luni de la primirea acesteia.
 
In cazul proiectelor pentru care beneficiarii nu transmit in termen de maximum sase luni de la primirea primei transe de prefinantare cereri de rambursare in cuantum de minimum 20% din valoarea prefinantarii acordate, autoritatile de management au obligatia recuperarii prefinantarii neutilizate.
 
Pentru a putea beneficia de prefinantare, firmele sunt obligate sa deschida un cont dedicat exclusiv pentru primirea acestor bani si efectuarea de cheltuieli aferente proiectelor, inclusiv pentru acordarea de avansuri catre contractori si/sau transferul de sume catre parteneri.
 
Rambursarile platite Romaniei de catre Comisia Europeana pentru proiectele finantate din fonduri comunitare insumau, la 24 iunie 2011, circa 650 milioane de euro, respectiv aproximativ 3% din totalul celor 20 miliarde de euro alocate pentru perioada 2007-2013.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
De dor de sufletul lui Andersen - Nichita Stanescu


Texte cu o circulatie foarte restransa si texte inedite ale poetului Nichita Stanescu – un mic tezaur care a stat ascuns vreme de decenii Volumul contine si un corp de texte originale recoltate din arhiva personala a autorului de sotia sa Comoara a fost pastrata de autor intr-un dosar pe coperta caruia a scris De dor...

Oferta Speciala
valabila 48h

de Sunt Fericita
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.

Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele



Rating:


Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre proiecte

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre europeana

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre rambursare

Cele mai citite articole

In fiecare etapa a vietii, femeile se confrunta cu schimbari hormonale semnificative, iar una ...
Te-ai simtit vreodata coplesita de haosul din locuinta ta si nu ai stiut cum sa faci fata ...
Semintele de chia nu sunt doar o sursa bogata de nutrienti esentiali, ci si un ingredient versatil ...
Slabeste rapid si scapa de toxine!
 
Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine
 
Citeste zilnic GRATUIT totul
despre sanatate, frumusete, stil!
 
Adauga mai jos adresa de e-mail pentru a primit Ebook-ul gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
0