Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Lucruri pe care nu le stiai despre inghetata

Lucruri pe care nu le stiai despre inghetata
Cu totii stim ca inghetata este delicioasa si orice om de pe planeta o iubeste. Dar cat de multe cunoastem despre istoria acestui desert fabulos? Stii, de exemplu, de cat lapte este nevoie pentru a face 3 litri de inghetata? Sau care este cea mai ciudata aroma existenta?


1. Prima inghetata a fost facuta in China, in jurul anului 200. Potrivit scriitoarei Maguelonne Toussaint-Samat, precursorii inghetatei moderne sunt inventatorii chinezi. In cartea “Istoria Mancarii”, Maguelonne Toussaint-Samat spune cum acestia au inventat primul aparat care prepara sorbetul si inghetata: chinezii turnau un amestec de zapadă si salpetru peste exteriorul unor containere umplute cu sirop, pentru a cobori nivelul de inghet sub zero grade. Se adauga apoi zahar, iar desertul era vandut vara.
2. In 400 i.H., persanii au inventat un desert asemanator unei budinci reci, preparata din apa de trandafiri si vermicelli, servita pe timp de vara de aristocrati. Gheata era amestecata cu sofran, fructe si multe alte arome. Preparatul, folosit si astazi in Iran, este numit “faludeh” si este preparat din amidon sau grau. Amestecul este inghetat si combinat cu apa de trandafiri si lamaie.
3. Inghetata era desertul favorit al califilor din Bagdad. Arabii au fost primii care au adaugat zahar la inghetata si tot primii care au produs inghetata in scop comercial, avand fabrici inca din secolul al X-lea. Inghetata era vanduta pe atunci in pietele oraselelor. Ea a fost raspandita in Europa prin Sicilia si Spania, cuceriri arabe.
4. In anii 1730, prima mentionare in America a inghetatei este intr-o scrisoare a guvernatorului din Maryland de la acea vreme, care descria delicioasa inghetata cu capsuni pe care o mancase la un dineu. Initial, inghetata de calitate era servita doar personalitatilor, cum ar fi presedintele George Washington, care obisnuia sa consume cantitati uriase din acest desert.

5. Primul atelier de inghetata din America a fost deschis in New York, in anul 1776.
6. Cea mai populara aroma de inghetata este vanilia, urmata de ciocolata si capsuni.
7. Cornetul de inghetata a aparut din intamplare, in 1904, la un targ din St. Louis, SUA, cand un vanzator de inghetata a rugat un vanzator de waffe sa ii pregatesca niste cornete in care sa serveasca clientii. Prima inghetata pe bat a aparut in 1920.
8. Cei mai mari consumatori de inghetata sunt neo zeelandezii. Acestia mananca 28.4 litri de inghetata pe cap de locuiotor. Sunt urmati de americani si australieni. La polul opus, cel mai mic consum se inregistreaza in India si Indonezia.
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Hon-Do-Ryu Karate


Descopera acum esenta acestei arte martiale chiar de la Sensei Georg Nicolau - initiatorul sistemului in lucrarea omonima  Hon-Do-Ryu Karate Hon-Do-Ryu Karate urmeaza drumul vechilor maestri din Okinawa pune accent pe imbinarea celor 3 aspecte esentiale ale artelor martiale excluzand competitia sportiva ca scop in sine Gi –...

Oferta Speciala
valabila 48h

Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele



Rating:


Nota: 2.5 din 5 - 2 voturi.

Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre deserturi

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre inghetata

Cele mai citite articole

Stimate cititor, ai ocazia sa parcurgi poezii si povestiri scrise de Nichita Stanescu, ...
O alimentatie echilibrata, bogata in vitamine si minerale, este cruciala pentru mentinerea ...
In fiecare etapa a vietii, femeile se confrunta cu schimbari hormonale semnificative, iar una ...
Slabeste rapid si scapa de toxine!
 
Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine
 
Citeste zilnic GRATUIT totul
despre sanatate, frumusete, stil!
 
Adauga mai jos adresa de e-mail pentru a primit Ebook-ul gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
0