Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Lumina albastra a telefonului accelereaza orbirea

de Sunt Fericita la 2018-08-13
Lumina albastra a telefonului accelereaza orbirea
Un studiu recent efectuat de chimistii de la Universitatea din Toledo arata ca lumina albastra de la dispozitivele digitale accelereaza orbirea.


Studiul a fost publicat in revista "Scientific Reports" si scoate in evidenta degenerescenta maculara legata de varsta, cauza principala de orbire din Statele Unite. Degenerescenta maculara este o boala a maculei, zona care ne permite sa vedem foarte clar detaliile foarte fine. Cand aceasta nu functioneaza corect, vederea poate fi afectata de incetosare, pete negre sau distorsiuni. 
 
”Suntem expusi in mod constant la lumina albastra, iar corneea si lentilele ochiului nu pot bloca sau reflecta aceasta lumina. Nu este un secret faptul ca acest tip de lumina dauneaza vederii prin distrugerea retinei si speram ca acest studiu sa duca la noi terapii pentru incetinirea degenerescentei maculare, cum ar fi un nou tip de picaturi de ochi”, spune dr. Ajith Karunarathne, profesor asistent la departamentul de Chimie si Biochimie.
 
Degenerescenta maculara este o boala incurabila a ochiului ce are ca rezultat pierderea semnificativa a vederii si apare, in medie, la varsta de 50-60 de ani. Reprezinta moartea celulelor fotoreceptoare din retina. Aceste celule au nevoie de moleculele retinei pentru a simti lumina si a declansa o reactie la nivelul creierului, fiind numite si molecule de semnalizare.
 
”Aveti nevoie de o cantitate continua de molecule ale retinei ca sa puteti vedea, fotoreceptorii fiind inutili fara aceste molecule care sunt produse la nivelul ochiului”, adauga Karunarathne.
 
Cercetatorii au descoperit ca expunerea la lumina albastra generata de dispozitive face retina sa declanseze reactii ce genereaza molecule chimice otravitoare in celulele fotoreceptoare.
 
Este toxica. Daca pui lumina albastra pe retina, aceasta omoara celulele fotoreceptoare pe masura ce moleculele de semnalizare de pe membrana se dizolva. Si mai grav este ca nu se mai refac”, spune Kasun Ratnayake, din echipa de cercetatori coordonata de Karunarathne.
 
Karunarathne a introdus molecule ale retinei si in alte tipuri de celule din organism, cum ar fi in celulele canceroase, in celulele inimii si in neuroni. Cand au fost expuse la lumina albastra, aceste tipuri de celule au murit, ca urmare a combinarii cu moleculele retinei. Lumina albastra nu a avut nici un efect asupra celulelor cand a fost singura, fara moleculele retinei.
 
Lumina verde, galbena sau rosie nu declanseaza un astfel de efect. Toxicitatea generata de retina prin lumina albastra este universala, poate ucide orice tip de celula”, spune Karunarathne.
 
Cercetatorii au descoperit ca o molecula numita ”alpha tocoferol”, care este un derivat al vitaminei E si un antioxidant natural pentru ochi si corp, ar putea opri celulele de la moarte. Cu toate acestea, pe masura ce o persoana imbatraneste, sistemul imunitar devine tot mai slabit si isi pierde capacitatea de a lupta. In prezent, echipa masoara lumina provenita de la televizoare, telefoane si tablete pentru a intelege mai bine modul in care celulele din ochi raspund la expunerea zilnica la lumina albastra.
 
Cantitatea de lumina albastra produsa de telefoanele mobile nu este benefica, dar poate fi tolerata. Unii producatori de telefoane adauga filtre de lumina albastra, ceea ce este recomandat”, spune John Payton, profesor asistent la departamentul de chimie si biochimie.
 
Karunarathne sfatuieste oamenii sa poarte ochelari de soare capabili sa filtreze atat razele ultraviolete, cat si lumina albastra in exterior si sa evite sa foloseasca dispozitive pe intuneric.
 
In fiecare an, sunt raportate peste 2 milioane de cazuri de degenerescenta maculara in Statele Unite ale Americii. 
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Personalitati ale Arhitecturii Romanesti


Lucrarea Personalitati ale Arhitecturii Romanesti 1859-2023 este una dintre atat de rarele antologii dedicate arhitectilor care au activat si au creat in spatiul romanesc O arhiva bogata ce contine peste 1400 de nume reprezentative de arhitecti cu ajutorul careia puteti deslusi tendintele arhitecturale ale celor 165 de ani pusi sub lupa ...

Oferta Speciala
valabila 48h

de Sunt Fericita
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.

Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele



Rating:


Nota: 4.86 din 5 - 7 voturi.

Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre lumina albastra

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre orbire

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre televizor

Cele mai citite articole

Investitia in aur poate fi o modalitate de diversificare a portofoliului, dar si de obtinere a unei ...
Ce intelegem prin vindecare? Ne referim la vindecarea corpului fizic, vindecarea ...
In ultimele decenii, bauturile energizante au castigat popularitate in randul consumatorilor din ...
Slabeste rapid si scapa de toxine!
 
Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine
 
Citeste zilnic GRATUIT totul
despre sanatate, frumusete, stil!
 
Adauga mai jos adresa de e-mail pentru a primit Ebook-ul gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
0