Acest site foloseste cookie-uri. Apasati butonul alaturat pentru o navigare cat mai usoara.
Daca folositi acest site, sunteti de acord cu utilizarea cookie-urilor.
X Acest site foloseste Cookies.
Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Detalii aici

Masa de Paste: Cum asociem vinurile cu preparatele culinare

Masa de Paste: Cum asociem vinurile cu preparatele culinare
Masa de Paste: Cum asociem vinurile cu preparatele culinare

Nu e atat de complicat pe cat suna sa asociezi vinurile potrivite cu bunatatile pregatite de Paste. Daca este ales corect, acesta are rolul de a amplifica aroma mancarii. Daca ati folosit la sosul unui preparat un vin, este recomandat sa il serviti la masa. De asemenea, trebuie sa fiti atenti si la temperatura de servire, altfel acesta isi pierde din aroma. Iata, in randurile de mai jos, ce vinuri putem sa asociem cu preparatele de Paste.


In asocierea vinului cu preparatele culinare exista cateva reguli pe care le vom enumera mai jos:

- la peste, stridii, melci, crustacee - vinuri albe seci, spumoase usoare, sampanie bruta;

- la antreuri si aperitive - vinuri albe, seci sau demiseci, vinuri rose;

- la carne alba (vitel, miel, porc) si la carne de pasare - vinuri rosii buchetoase, usoare, mai putin pline, vinuri albe seci aurii;

- la carne rosie (ovina, bovina) - vinuri de marca rosii, pline, generoase si puternice;

- la vanat, aceleasi recomandari ca si mai inainte, rezervandu-se insa vinurile delicate si elegante pentru vanatul cu pene si vinurile pline, pentru vanatul cu par;

- la sfarsitul mesei - vin rosu sau vin alb licoros;

- la branzeturi, dupa cum urmeaza: la cele fermentate, de consistenta moale - vinuri rosii puternice, de mare seva; la cele de consistenta semidura, cu pete verzi in interior - vinuri rosii usoare; la branza de oi - vinuri rose, albe seci, rosii nesatioase si fructuoase; la branza proaspata, ca o pasta topita - vinuri albe si rose dulci;

- la desertul zaharat: vinuri spumante, demidulci, vinuri dulci natural;

- la fructe: vinuri albe dulci, spumante, demidulci;

- la cafea: vinars (distilate, invechite, de tip cognac), rachiu de fructe, lichioruri de marca;

Daca la pregatirea unui fel de mancare s-a folosit vin, se recomanda servirea aceluiasi vin la masa.

De retinut!

Vinurile rose se pot asocia oricarei compozitii gastronomice.            

Vinul spumant se poate servi la o masa de la inceput pana la sfarsit.

Vinurile rosii se servesc la temperatura camerei, iar atunci cand sunt pastrate in pivnite se aduc la temperatura de servire cu cateva ore inainte de masa. Vinurile rosii speciale se prezinta pana la 22°C. Vinurile albe se servesc intotdeauna reci. Cu cat vinul este mai vechi, mai dulce, mai licoros ori mai spumant, cu atat se serveste mai rece.

Vinurile noi se servesc inaintea celor vechi.

Vinul sec se serveste inaintea celui demisec si dulce.

Vinul rosu se serveste dupa vinul alb sec si demisec.

Vinurile vechi se recomanda iarna, indeosebi cele rosii.

„Armonia dintre felurile de mancare si vinurile servite creeaza o stare de satisfactie si multumire pentru orice consumator, iar capacitatea de a alege sau propune vinul cel mai bine adaptat situatiei este unul dintre cele mai importante criterii de apreciere a unui serviciu din restaurant sau in fata invitatilor, daca suntem gazde. Orice preparat culinar poate contine unul sau mai multe din cele cinci elemente de baza ale gustului: dulce, acru, sarat, amar si umami (un al cincilea element component al gustului, descoperit de japonezi la inceputul secolului, care desemneaza capacitatea proteinica a unei mancari). Aceste nuante isi pun amprenta si asupra gustului vinurilor. Deserturile reprezinta un tip de mancare desprins din prima categorie de mai sus.

In mod normal, majoritatea deserturilor sunt dulci si vor fi asociate cu vinuri dulci. Chiar si tartele de lamaie sau rubarba sunt reechilibrate gustativ prin adaugarea de zahar. De cele mai multe ori, se cere a fi servite cu vinuri mai dulci decat deserturile, deoarece se echilibreaza reciproc. Aciditatea va deveni mult mai pronuntata atunci cand sunt servite vinuri dulci la desert. Daca vinul este mai dulce decat desertul, consumatorul nu va sesiza aciditatea vinului la fel de mult. De cele mai multe ori se crede ca dulceata vinului se va asocia foarte bine cu cea a desertului, insa acest lucru este gresit. Vinul va fi simtit ca fiind mai putin dulce si mai vioi.” Prof. univ. dr. Dan BOBOC, Facultatea de Economie Agroalimentara si a Mediului.

Sursa: APC Romania



Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele



Rating:


Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre masa de paste

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre vin rosu

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre vin alb

Spune-ne opinia ta despre "Masa de Paste: Cum asociem vinurile cu preparatele culinare"



5 + 5 =

Cele mai citite articole

Gaze intestinale, abdomen umflat, senzatie de prea plin? Iti sunt cunoscute aceste simptome, in ...
Esti pregatita de shopping, dar nu stii spre ce haine de vara sa iti indrepti atentia in 2017? ...
Nu ai suficient timp liber ori buget pentru a merge la o sala de sport? Nu-i nimic, exista ...

Comentarii articole

Spune-ti parerea
Consider ca toate zodiile au partea lor de inteligenta, si ca difera intre ele prin anumite ...
Sigur! Si ascendentul iti influenteaza personalitatea si capacitatile intelectuale, dar isi face ...
Se pune daca am ascendent in Varsator?

Horoscop zilnic




Bucura-te zilnic de Frumusetea Ta

Afla 25 Trucuri si Sfaturi de la specialisti din Germania
Citeste zilnic GRATUIT totul
despre sanatate, frumusete, stil!
Adauga mai jos adresa de e-mail pentru a primit Ebook-ul gratuit

Da, vreau sa primesc informatii despre produsele si serviciile oferite de Rentrop & Straton