Acest site foloseste cookie-uri. Apasati butonul alaturat pentru o navigare cat mai usoara.
Daca folositi acest site, sunteti de acord cu utilizarea cookie-urilor.
X Acest site foloseste Cookies.
Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Detalii aici

Mini-enciclopedie a croissantului

Mini-enciclopedie a croissantului
Mini-enciclopedie a croissantului

Micul dejun traditional parizian include neaparat un croissant pe care il poti cumpara de la patiserie sau de la vestitele boulangerie. In Franta, croissantul se cumpara simplu si se umple cu gem acasa. In alte tari, cum ar fi Italia, Germania, se dau croissante umplute.


Croissantul apare pentru prima data mentionat intr-o carte de bucate frantuzeasca abia in 1891.
Untul este principalul ingredient din croissante si cel care face diferenta este untul nesarat. Acesta da aroma si consistenta inconfundabile.
Se spune ca regina revolutiei franceze renumita pentru „Let them eat cake” (Lasa-i sa manance tort) a spus, de fapt, „Let them eat croissant”, atuncii cand francezii se revoltau ca nu au nici macar paine.
Croissantele trebuie facute cu faina nealbita ceea ce-i da culoarea crem specifica.
Magazinele micute din Franta care vand produse de patiserie se numesc Viennoiserie au devenit simboluri ale bucatariei franceze. Sunt specializate in pain au chocolat, briose si alte dulciuri austriace.
Batalia din Viena este, probabil, cea mai cunoscuta si mai raspandita poveste despre croissant. In 1683, Viena a fost atacata de turci. Dupa cateva luni de incercare de infometare a locuitorilor acesteia, turcii au sapat un tunel pe sub  zidurile orasului. Brutarii, care munceau din greu in bucatariile lor aflate sub pamant le-au dat de stire aparatorilor orasului. Acest semnal timpuriu le-a permis vienezilor sa acopere tunelele pana nu a fost prea tarziu. Regele Ioan al III-lea al Poloniei a stat in fruntea armatei care i-a infrant pe turci si i-a fortat sa se retreaga. Pentru a celebra victoria, cativa brutari au creat un produs in forma de semiluna turceasca. I-au dat denumirea de Kipfel (germanul pentru semiluna) si au continuat sa-l prepare multi ani de atunci incolo.
Povestea de mai sus are si variante unguresti, dar este, dupa cum am vazut mai sus, si intretaiata cu Maria Atoinetta.
Versiunea cea mai veridica este aceea care-l implica pe August Zang, un ofiter de artilerie austraic care a infiintat o patiserie vieneza la paris, pe la 1839. Patiseria lui servea inclusiv kipfel si franzela. Iar legenda continua.
 



Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele



Rating:


Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre croissant

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre produse de patiserie

Spune-ne opinia ta despre "Mini-enciclopedie a croissantului"



5 + 8 =

Cele mai citite articole

Cum sa reduci ridurile se poate dovedi o adevarata provocare dupa ce ai trecut de o anumita varsta. ...
Este distractiv sa fii singura o perioada, dar incet-incet incepe sa te cuprinda nostalgia atunci ...
Din pacate, din dorinta de a ajunge la greutatea dorita multe femei urmeaza fel si fel de diete ...

Comentarii articole

Spune-ti parerea
Oamenii din ziua de azi care se cred bogati sunt de fapt saraci,-de ce pt.ca au dobindit averi ...
cred ca este foarte bine ca elevii sa functioneze ziua,capacitatea de munca noaptea nu este la ...
Ai 42 de ani. Daca ai copii esti un caz fericit. Daca nu, cu greu la varsta ta mai poti avea. ...
Bucura-te zilnic de Frumusetea Ta

17 tratamente de infrumusetare ieftine si eficiente

Citeste zilnic GRATUIT totul
despre sanatate, frumusete, stil!

Adauga mai jos adresa de e-mail pentru a primit Ebook-ul gratuit
Da, vreau sa primesc informatii despre produsele si serviciile oferite de Rentrop & Straton
0