Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Ne pare rau sa-ti spunem, dar niciun fel de zahar nu e bun

de Alina Negrutiu la 2014-05-21
Ne pare rau sa-ti spunem, dar niciun fel de zahar nu e bun
Ne pare rau sa fim mesagerii vestilor proaste, dar trebuie sa clarificam o idee preconceputa gresita: nu exista zahar "sanatos". Sau zahar "mai putin rau". Corpului tau nu-i pasa daca este "organic", "nerafinat" sau "natural suta la suta" si cu siguranta nu-i pasa daca Gwyneth Paltrow sau Bilic spun ca este adecvat sa fie consumat de copii. Haide sa vedem ce spune si stiinta despre toate astea.


Nu este niciun secret ca un consum exagerat de zahar este daunator sanatatii. Studiile au asociat acest consum obezitatii, diabetului si unui risc crescut de boli de inima, printre altele. Desigur, ai nevoie de carbohidrati care acopera zaharuri atat complexe, cat si simple, pentru a fi descompuse si convertite in energie. Dar la zaharurile adaugate care indulcesc unele din mancarurile si bauturile favorite trebuie sa fii atenta.
Atunci de ce zaharurile adaugate, cum este nectarul de agave, mierea cruda sau extrasul de nuca de cocos au fost numite „sanatoase”? Mai ales ca, indiferent de tipul de zahar pe care il consumi, glicemia creste. Toate au efecte similare asupra obezitatii. Nu exista date care sa sugereze ca, daca iei mai multe calorii din miere, le depozitezi diferit.
Pentru a intelege de ce „zaharul este zahar”, trebuie sa stim ce este acesta. Produsul pe care in mod normal il numim zahar de consum este, de fapt, sucroza, un compus alcatuit din 50% glucoza si 50% fructoza. Majoritatea indulcitorilor calorici, inclusiv cei „sanatosi”, contin un anumit raport glucoza-fructoza care declanseaza reactii cheie in organism. Cand mananci zahar, procesul metabolic incepe imediat ce zaharul ajunge in gura. Majoritatea este absorbit de intestinul subtire de unde este metabolizat si intra in sange. Enzimele din stomac convertesc apoi zaharul in glucoza, sursa preferata de energie a organismului. Desi celulele isi primesc combustibil, ceva de care corpul si creierul au nevoie pentru a functiona normal, glucoza poate duce la ingrasare. Creste insulina si glicemia, plus ca este absorbita si folosita rapid.
Insulina duce zaharul la celule unde, dupa ce corpul ia ce ii trebuie imediat, este transformat in glicogen, stocat si gata de folosit de organism pentru energie.
Fructoza, zaharul din fructe, se metabolizeaza diferit, din moment ce ficatul face cea mai mare parte a metabolizarii si nivelurile de insulina nu cresc la fel de mult ca atunci cand ingerezi glucoza (datorita indicelui glicemic mic al fructoza). Ceea ce ne poate face sa credem ca fructoza este sora mai buan a glucozei, dar nu este adevarat: insulina declanseaza raspunsul hormonal care ii spune creierului ca te-ai saturat. Fructoza nu duce la aceasta reactie, deci este usor sa mananci in plus. Fructoza poate fi tolerabila in cantitati mici, dar se fac din ce in ce mai multe cercetari pentru a stabili daca pana si aceste cantitati mici te supun riscului de a dezvolta tulburari metabolice sau rezistenta la insulina. 
Si este bine sa ne amintim ca unele zaharuri „sanatoase” sunt mai bogate in fructoza decat zaharul de masa.
 
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Hon-Do-Ryu Karate


Descopera acum esenta acestei arte martiale chiar de la Sensei Georg Nicolau - initiatorul sistemului in lucrarea omonima  Hon-Do-Ryu Karate Hon-Do-Ryu Karate urmeaza drumul vechilor maestri din Okinawa pune accent pe imbinarea celor 3 aspecte esentiale ale artelor martiale excluzand competitia sportiva ca scop in sine Gi –...

Oferta Speciala
valabila 48h

Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele



Rating:


Nota: 5 din 5 - 3 voturi.

Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre sanatate

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre zahar

Cele mai citite articole

In fiecare etapa a vietii, femeile se confrunta cu schimbari hormonale semnificative, iar una ...
Te-ai simtit vreodata coplesita de haosul din locuinta ta si nu ai stiut cum sa faci fata ...
Semintele de chia nu sunt doar o sursa bogata de nutrienti esentiali, ci si un ingredient versatil ...
Slabeste rapid si scapa de toxine!
 
Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine
 
Citeste zilnic GRATUIT totul
despre sanatate, frumusete, stil!
 
Adauga mai jos adresa de e-mail pentru a primit Ebook-ul gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
0