Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Nu dormi suficient? Iata la ce boli te expui!

de Viorica Ghinea la 2021-10-07
Nu dormi suficient? Iata la ce  boli te expui!
De la recuperarea organismului dupa o perioada solicitanta pana la mentinerea greutatii si stimularea sistemului circulator, somnul are o multime de beneficii pentru sanatate. La polul opus, lipsa somnului este in stransa legatura cu riscul crescut al bolilor de inima, al diabetului si al altor afectiuni grave. Descopera mai jos la ce boli te expui daca nu te odihnesti suficient!


Gandeste-te la acele perioade in care nu respecti un program de somn corespunzator si la efectele imediate pe care le are acest lucru asupra organismului. Te simti obosita, ametita si nu te poti concetra asupra activitatilor pe care le ai de indeplinit pe parcursul zilei, ceea ce te da complet peste noapte. Dar pe termen lung ce se intampla? Citeste mai jos!

Boala Alzheimer, asociata cu un program de somn dezorganizat


Un studiu realizat in anul 2013, condus de catre Universitatea Johns Hopkins, a scos la iveala faptul ca un somn de proasta calitate poate fi una dintre cauzele afectiunii Alzheimer. Mai mult de atat, cercetatorii au adaugat in urma analizei ca odihna insufienta poate agrava afectiunea, grabindu-i ritmul de dezvoltare.

In studiu au fost implicati 70 de subiecti cu varste cuprinse intre 53 si 91 de ani. In cazul participantilor care nu se odihneau suficient a fost constata o acumulare de beta-amiloid in anumite zone ale creierului. Aceasta este o substanta aflata in stransa legatura cu instalarea afectiunii Alzheimer.


Bolile cardiovasculare au risc crescut la cei care nu se odihnesc corespunzator


Inca un risc la care te expui daca nu dormi suficient il reprezinta bolile cardiovasculare. Intr-un studiu realizat pe cei care se confruntau cu afectiuni de inima s-a constat ca acestia s-au plans si de probleme de somn. Acestia erau predispusi de 2.6 ori mai mult sa aiba un atac de inima si de la 1.5 pana la 2.6 ori mai mult sa faca un atac cerebral.

Obezitatea, o cauza a somnului insuficient


Desi pana acum obezitatea a fost asociata mai mult cu alimentatia, se pare ca si programul de somn joaca un rol important in mentinerea siluetei. Un somn de proasta calitate poate accentua cresterea nivelului de acizi grasi din sange, ceea ce afecteaza si nivelul zaharului din organism. Acest lucru nu conduce doar la aparitia obezitatii, ci si a diabetului


Depresia apare des atunci cand nu dormi bine


Inca un efect neplacut pe care il are somnul insuficient asupra organismului il reprezinta depresia. Intr-un studiu condus de catre Universitatea Stanford in anul 2014, cercetatorii au descoperit ca exista o stransa legatura intre somnul insuficient si tendintele de sinucidere. Analiza a fost facuta pe o perioada de 10 ani si s-a descoperit ca 20 dintre cei 420 de participanti care au comis suicid aveau probleme cu somnul. Concluzia specialistilor a fost ca indivizii care nu se odihnesc bine sunt predispusi de 1.4 ori sa isi curme zilele. Riscul este si mai crescut la persoanele stresate.


Organismul nostru are nevoie de somn pentru a se recupera, astfel ca nu ar trebui sa tratezi orele de odihna cu indiferenta. Cu timpul, daca nu te odihnesti suficient, te poti expune la aparitia anumitor afectiuni complicate.


Foto: pixabay.com

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Personalitati ale Arhitecturii Romanesti


Lucrarea Personalitati ale Arhitecturii Romanesti 1859-2023 este una dintre atat de rarele antologii dedicate arhitectilor care au activat si au creat in spatiul romanesc O arhiva bogata ce contine peste 1400 de nume reprezentative de arhitecti cu ajutorul careia puteti deslusi tendintele arhitecturale ale celor 165 de ani pusi sub lupa ...

Oferta Speciala
valabila 48h

Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele



Rating:


Nota: 3.9 din 5 - 10 voturi.

Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre somn

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre odihna

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre boli de inima

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre obezitate

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre diabet

Cele mai citite articole

Investitia in aur poate fi o modalitate de diversificare a portofoliului, dar si de obtinere a unei ...
Ce intelegem prin vindecare? Ne referim la vindecarea corpului fizic, vindecarea ...
In ultimele decenii, bauturile energizante au castigat popularitate in randul consumatorilor din ...
Slabeste rapid si scapa de toxine!
 
Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine
 
Citeste zilnic GRATUIT totul
despre sanatate, frumusete, stil!
 
Adauga mai jos adresa de e-mail pentru a primit Ebook-ul gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
0