Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Operatie de implant cohlear in premiera, la Spitalul de Urgenta pentru Copii "Grigore Alexandrescu"

Operatie de implant cohlear in premiera, la Spitalul de Urgenta pentru Copii
La Spitalul de Urgenta pentru Copii "Grigore Alexandrescu" a fost realizat un implant cohlear efectuat pentru prima data cu electrod perimodiolar ce asigura un contact electric perfect intre implant si terminatiile nervului auditiv.


Dr. Adrian Tudor, seful compartimentului de audiologie al spitalului, a subliniat ca implantul este unul special de proteza auditiva utilizat pentru copiii si adultii cu hipoacuzie bilaterala severa, profunda, adica pentru acei pacienti care nu se descurca in conversatii nici cu ajutorul celor mai puternice proteze auditive.

"Implantul cohlear spre deosebite de protezele auditive traditionale duce informatiile sonore direct la nervul auditiv prin curenti electrici slabi, fara a strabate calea conventionala formata din urechea externa, medie si interna", a detaliat medicul.

El a subliniat ca beneficiile unui astfel de implant cohlear sunt enorme pentru ca duce pragul auditiv spre valori normale, imbunatateste perceperea vorbirii, favorizeaza dezvoltarea si producerea vorbirii si imbunatateste labiolectura (miscarea buzelor) in cazul copiilor implantati la varste mai mari.

Dr. Adrian Tudor a spus ca micutul pacient care a suferit interventia are aproape 6 ani si a fost diagnosticat in urma cu un an, cand s-a incercat o protezare auditiva, insa fara succes. Potrivit medicului, copilul are o sora mai mare cu o hipoacuzie mai redusa si a raspuns mai bine la protezare.

"El va merge dupa sapte zile acasa, iar aici va ramane 30-40 de zile dupa care va reveni pentru activarea implantului", a subliniat dr. Tudor, reliefand ca acest lucru nu este foarte usor de facut, ci se face pas cu pas pe o perioada de sase ani pentru a putea fi reintegrat.

Dr. Adrian Tudor a facut referire la faptul ca in Romania ar trebui sa se faca screening pentru a vedea care este dimensiunea acestei afectiuni, iar orice copil care se naste ar trebui sa fie testat la 48 de ore de la nastere.

In Europa acest lucru se face numai pentru copiii care au factor de risc, iar un screening pentru toti copiii se face numai in maternitatile private.

Cazurile de hipoacuzie sunt in general genetice, dar pot fi si post-natale dupa un tratament indelungat cu gentamicina sau pot aparea si din cauza stresului la nastere.

Dr. Lucian David a subliniat la randul sau ca ar trebui sa se faca pana la 100 de implanturi cohleare pe an, dar ca lipsa finantarii face ca unitatile sanitare sa realizeze intre 35 si 40, iar restul de copii raman surdo-muti.

Programul de implant cohlear nu acopera nevoile, a mai spus medicul, si din pacate decizia pentru cei care pot beneficia de un implant revine medicilor, ceea ce este incorect.

Lipsa fondurilor ii pune pe medicii specialisti intr-o postura dureroasa, sa aleaga cine beneficiaza si cine nu, a adaugat dr. Lucian David. El a mai spus ca in cel mai bun an cand au fost suficienti bani s-au realizat 75 de implanturi la o nevoie de 4.000 de copii.

Dr. Adrian Tudor a evidentiat ca in cazul unor astfel de interventii munca in echipa si in mod deosebit a logopedului este foarte importanta, aratand si importanta extraordinara pe care o are familia care trebuie sa vorbeasca cu copilul, altfel implantul se face degeaba. Dr. Tudor a dat exemplul unor copii cu astfel de afectiuni care dupa implant cantau la pian si chiar vorbeau.

In opinia dr. Tudor ar trebui ca Ministerul Muncii sa redirectioneze o parte din bani catre Ministerul Sanatatii, astfel s-ar face economii foarte mari care se pot recupera in trei - patru ani.

Standardul in lume este insa ca implantul sa se faca atunci cand copilului are un an - un an si jumatate.

Managerul Spitalului de Urgenta pentru Copii "Grigore Alexandrescu", prof. dr. Dan Enescu, a mentionat ca s-a implicat in acest program tocmai datorita nevoii foarte mari de fonduri si el si echipa sa au cautat sponsori pentru a ajuta o parte dintre copii, dar acest efort nu este suficient si trebuie facut de cat mai multe unitati sanitare. In opinia sa, ar trebui sa se implice si societatea prin sponsorizari.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Personalitati ale Arhitecturii Romanesti


Lucrarea Personalitati ale Arhitecturii Romanesti 1859-2023 este una dintre atat de rarele antologii dedicate arhitectilor care au activat si au creat in spatiul romanesc O arhiva bogata ce contine peste 1400 de nume reprezentative de arhitecti cu ajutorul careia puteti deslusi tendintele arhitecturale ale celor 165 de ani pusi sub lupa ...

Oferta Speciala
valabila 48h

de Sunt Fericita
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.

Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele



Rating:


Nota: 5 din 5 - 2 voturi.

Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre copii

Cele mai citite articole

Stimate cititor, ai ocazia sa parcurgi poezii si povestiri scrise de Nichita Stanescu, ...
O alimentatie echilibrata, bogata in vitamine si minerale, este cruciala pentru mentinerea ...
In fiecare etapa a vietii, femeile se confrunta cu schimbari hormonale semnificative, iar una ...
Slabeste rapid si scapa de toxine!
 
Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine
 
Citeste zilnic GRATUIT totul
despre sanatate, frumusete, stil!
 
Adauga mai jos adresa de e-mail pentru a primit Ebook-ul gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
0