Acest site foloseste cookie-uri. Apasati butonul alaturat pentru o navigare cat mai usoara.
Daca folositi acest site, sunteti de acord cu utilizarea cookie-urilor.
X Acest site foloseste Cookies.
Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Detalii aici

Paine de secara

Paine de secara
Paine de secara

Cu totii stim ca painea de secara este mult mai sanatoasa decat painea alba. Ador mirosul de paine ce se raspandeste in toata casa atunci cand scot tava din cuptor!


Va amintiti mirosul si gustul inconfundabil al painii de casa pregatita de bunica? Astazi va propun sa incercati o reteta care sa va aduca aminte de cei dragi – paine de secara. Puneti un strop de suflet si si pregatiti o paine pentru toata familia, in care se imbina armonios faina alba cu cea de secara. Painea de secara companieaza perfect orice mancare.
S-a demonstrat ca prin consumul de paine de secara obtinem rapid senzatia de satietate si de aceea este un aliment important in curele de slabire. Potoleste rapid foamea, de aceea se recomanda persoanelor supraponderale. Spre deosebire de painea alba, cea de secara este mult mai nutritiva: contine minerale precum calciu, fier, magneziu, fosfor si vitamine din compelxul B, vitamina E, acid folic, aminoacizi.
Un alt aspect de luat in seama este ca painea de secara este mai densa in comparatie cu painea de grau. Are o aroma deosebita iar semintele de mac si de susan ii completeaza gustul.
Cercetarile medicale au dezvaluit ca faina de secara aduce un impotrant beneficiu intestinelor. Fibrele continute imbunatatesc tranzitul intestinal, asigura buna functionare a organismului si previn chiar si cancerul de colon.
Dupa preferinte se mai poate adauga in compozitie 2 linguri de miere. Din ingredientele de mai jos se vor obtine 2 tavi de paine.
Ingrediente:
- 600 g faina de secara;
- 300 g faina alba;
- 650 ml apa calduta;
- 1-2 lingurite de sare;
- 2 pliculete de drojdie uscata sau 50 g drojdie proaspata.
- seminte de mac si susan (pentru decor).
Paine de secara - mod de preparare
Punem faina de secara si cea alba intr-un vas iar in mijlocul ei turnam apa calduta in care am dizolvat drojdia, adaugam sarea si framantam aluatul pentru 10 minute.
Se rastoarna aluatul pe masa de lucru (peste care am presarat faina) si il framantam bine pentru a fi pufos. Trebuie sa obtinem un aluat omogen si elastic.
Dupa ce am framantat aluatul, il punem intr-un castron pe care il acoperim cu prosop de bucatarie, si il lasam la loc caldut sa dospeasca pentru 40 de minute. Folosim un vas inalt pentru ca va creste mult in volum.
Dupa ce a crescut frumos, il rasturnam pe masa de lucru, il modelam in forma dorita si il punem in tava tapetata cu hartie de copt. Presaram deasupra seminte de susan si mac si mai lasam sa dospeasca in tava timp de 20 de minute, iar apoi il dam la cuptorul incins pentru 45-50 minute, pana se rumeneste deasupra.
Lasam painea de secara sa se raceasca pe un gratar si o feliem. Are o consistenta deosebita.
Pofta buna!

Sursa foto: pinterest.com


Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele



Rating:


Nota: 2.67 din 5 - 3 voturi.

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre paine de secara

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre faina alba

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre drojdie

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre aluat

Spune-ne opinia ta despre "Paine de secara"



1 + 7 =

Cele mai citite articole

Oricat ar fi de frumos sezonul estival, trebuie sa recunoastem ca are si dezavantajele lui. Si unul ...
Atunci cand sistemul digestiv nu functioneaza corect, simti permanent senzatia de oboseala. Nu te ...
Vara 2017 aduce schimbari interesante pe plan sentimental pentru toate semnele zodiacale. Oare te ...

Comentarii articole

Spune-ti parerea
Consider ca toate zodiile au partea lor de inteligenta, si ca difera intre ele prin anumite ...
Sigur! Si ascendentul iti influenteaza personalitatea si capacitatile intelectuale, dar isi face ...

Horoscop zilnic




Bucura-te zilnic de Frumusetea Ta

Afla 25 Trucuri si Sfaturi de la specialisti din Germania
Citeste zilnic GRATUIT totul
despre sanatate, frumusete, stil!
Adauga mai jos adresa de e-mail pentru a primit Ebook-ul gratuit

Da, vreau sa primesc informatii despre produsele si serviciile oferite de Rentrop & Straton