Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Peste 60% dintre copii, victime ale violentei in familie

de Alina Ilie la 2014-09-11
Peste 60% dintre copii, victime ale violentei in familie
Campania "Stop luptei de acasa!" lansata de organizatia "Salvati Copiii Romania" urmareste constientizarea metodelor pozitive de educare a copiilor. Violenta fizica, verbala si emotionala asupra copiilor ii marcheaza de-a lungul vietii. Desi am crede ca baietii sunt abuzati mai mult decat fetele, fiindca ar fi mai neastamparati, in realitate 52% din victime sunt fete.


”Stop luptei de acasa!” este a sasea campanie demarata de organizatia "Salvati Copiii Romania" in scopul reducerii violentei asupra copilului. Campania urmareste inlocuirea practicilor violente cu metode educationale pozitive, respectarea copilului in locul umilirii lui.
In Romania, 1 din 5 copii sufera de o problema comportamentala, urmare a abuzurilor la care a fost supus. Bataia, umilinta, jignirile lasa urme asupra lor de-a lungul intregii vieti.
"Asistam la trei tipologii: parinti care practica aceste metode fara a considera ca fac ceva gresit, cei care isi abuzeaza copiii, dar ulterior regreta, realizand ca nu au procedat corect, si nu in ultimul rand cei constienti ca aceasta realitate exista in jurul lor, insa fie se tem, fie au devenit prea blazati ca sa se mai implice. (...) Practic, prin campania pe care o lansam astazi, dorim sa incurajam educatia pozitiva si accesul la consiliere parentala si, astfel, sa schimbam treptat aceasta mentalitate disfunctionala, aceasta toleranta de neconceput fata de violenta fizica si verbala asupra copiilor", a declarat Gabriela Alexandrescu, presedintele executiv al organizatiei Salvati Copiii Romania.
Potrivit datelor statistice, in 63% dintre familiile din Romania, violenta asupra celor mici reprezinta o realitate cotidiana si este privita cu indiferenta.
Bataia nu e rupta din rai!
Grupele de varsta cu riscul cel mai mare de abuz din partea parintilor sunt cele prescolare si de pubertate, iar din totalul copiilor care cad victime a violentei in familie, fetele reprezinta 52% , comparativ cu baietii - 48%.
In mediul rural, totalul cazurilor de abuz asupra copiilor este de 55 % iar, in cel urban, 45%.
Nivelul scazut de educatie, saracia, lipsa de informatii cu privire la drepturile copilului, protectia copilului si metodele alternative de crestere si educare a copiilor – sunt doar cativa dintre factorii de risc pentru aparitia de comportamente cu impact negativ asupra dezvoltarii copiilor.
Convingerea ca prin pedepsire copiii vor invata cele mai importante lectii este extrem de raspandita in randul parintilor. Cu toate astea, ceea ce copiii invata este total diferit de ceea ce incearca parintii sa ii invete.
Astfel, majoritatea copiilor raporteaza ca traiesc stari emotionale care variaza de la indiferenta, retragere, anxietate, nesiguranta si incordare.
Violenta in familie si efectele asupra copilului
In continuare vom prezenta cateva dintre consecintele pedepsei fizice si emotionale in familie:
>>Slabeste legaturile de atasament intre parinti si copii.
>>Afecteaza dezvoltarea emotionala a copiilor.
>>Poate crea resentimente, frica si ostilitate fata de parinti, pe care copiii nu le exprima in mod direct.  
>>Bataia are efecte pe termen lung si afecteaza modul in care viitorul adult se va comporta si se va simti in contexte tipice varstei adulte. 
Copiii trebuie tratati cu respect, ei au dreptul la securitate si protectie.
"Un copil supus violentei are un parcurs in viata mai complicat. Violenta apare in familie, scoala, societate si efectele se vad in timp si se accentueaza", a spus Eduard Petrescu, reprezentant UNICEF.
Copiii au nevoi emotionale pe care nu stiu sa le exprime, au comportamente adecvate varstei si etapelor de dezvoltare care pot sa nu corespunda asteptarilor adultilor, au un mod de a se exprima, care poate sa nu fie intotdeauna pe intelesul adultilor. Unii adulti pot eticheta in mod negativ aceste comportamente si stari, iar de aici sa apara diverse forme de violenta.
"Vrem sa scadem toleranta la violenta fizica si emotionala si sa se implementeze strategii nationale de formare a competentelor parintilor", a declarat presedintele executiv al organizatiei "Salvati Copiii", Gabriela Alexandrescu.

Surse articol: salvaticopiii.ro, agerpres.ro
Sursa foto: pinterest.com

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Jurnal de tatic


Cresterea copilului de la o zi la un an Posibil Mai curand cresterea parintilor de la o zi la un an JURNAL DE TATIC - un adevarat manual pentru tatici Dar dedicat mamicilor Gata Asteptarea a luat sfarsit Prima carte despre implicarea tatalui in cresterea copilului a venit din tipografie 0 teorie 100 practica zi de zi si mai ales ...

Oferta Speciala
valabila 48h

de Alina Ilie
Alina Ilie s-a alaturat echipei SuntFericita.manager.ro in anul 2013. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre sanatate si stare de bine, diete, frumusete, retete culinare. Are experienta si in domenii precum fiscalitate si contabilitate, idei de afaceri si agricultura.

Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele



Rating:


Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!

Cele mai citite articole

Te-ai simtit vreodata coplesita de haosul din locuinta ta si nu ai stiut cum sa faci fata ...
Semintele de chia nu sunt doar o sursa bogata de nutrienti esentiali, ci si un ingredient versatil ...
Hipotiroidismul se produce atunci cand glanda tiroidiana isi incetineste functionarea si reduce ...
Slabeste rapid si scapa de toxine!
 
Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine
 
Citeste zilnic GRATUIT totul
despre sanatate, frumusete, stil!
 
Adauga mai jos adresa de e-mail pentru a primit Ebook-ul gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
0