Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Pielea sau oasele: Dilema vitaminei D

Pielea sau oasele: Dilema vitaminei D
Vitamina D este minunata pentru oase, dar soarele face rau pielii. Cum rezolvam aceasta dilema a vitaminei D? Cercetatorii americani cred ca pana la 40% dintre locuitorii Statelor Unite sunt deficienti de niveluri sanatoase ale vitaminei D.


Cea mai renumita functie a sa este aceea de a-i permite calciului de a-si face treaba la nivelul oaselor, de aceea este necesara pe tot parcursul vietii. Dar este esentiala si pentru echilibrul intregului corp. O mica deficienta poate duce la orice, de la depresie la durere cronica, diabet, probleme digestive si chiar cancer.
Vitamina D complica lucrurile pentru cei care sunt preocupati de sanatate in luema moderna. Daca esti vegana sau vegetariana, evita alimentele ambalate si slujeste la altarul SPF, caci ai o predispozitie mai mare spre deficienta de vitamina D decat cei care mananca junk food si bea lapte integral.
Sursele naturale de vitamina D nu sunt atat de numeroase. Si cele care exista au surse animale: galbenus de ou, peste, lactate si ficat de vaca (acestea sunt in top).
Vitamina razelor de soare
Spre deosebire de alte vitamine si minerale care sunt derivate din surse alimentare, vitamina D ajunge in sistem si prin alt mijloc. Ca raspuns la contactul cu razele UVB ale soarelui, pielea sintetizeaza vitamina D.
Dar cum mai functioneaza acest proces din moment ce esti tot timpul imbracata si trebuie sa mai porti si crema de protectie solara? Trebuie oare sa decid daca e mai bine sa ma supun riscului de a face cancer de piele si de a imbatrani prematur sau aceluia de a face osteoporoza si alte boli?
Literatura de specialitate furnizeaza mesaje amestecate: unii spun ca protectia solara are un impact direct aupra deficientei de vitamina D, altii spun ca nu. Stim insa sigur ca majoritatea oamenilor nu-si dau cum trebuie cu crema de protejare, asa ca fac rost cumva de vitamina D.
Cand vine vorba de aceasta vitamina, suplimentele pot fi o solutie pentru a substitui ce nu putem lua din alimentatie. 600 IU este doza zilnic recomandata pentru cei cu varste intre 1 si 70 de ani. Doza maxima care este toxica este de 4000 IU.
Logic este deci sa-ti dai seama cat poate produce pielea ta singura si cat trebuie sa suplimentezi. Unii experti spun ca 10 minute de expunere la soare pe zi cu 25% din corp neprotejata este echivalentul a 400 IU. Dar acest numare ste orientativ, caci depinde de pigmentul natural al pielii.
Ca produs secundar la geografiei, evolutiei si etnicitatii, pielea celor privati de soare din tarile nordice devine foarte eficienta in a sintetiza vitamina D necesara. Prin contrast, cei care traiesc in zone inundate de soare nu au aceasta capacitate. Ceea ce inseamna ca suplimentarea cu vitamina D devine cu atat mai importanta cu cat pigmentul este mai inchis.

Sursa foto: www.sxc.hu

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Hon-Do-Ryu Karate


Descopera acum esenta acestei arte martiale chiar de la Sensei Georg Nicolau - initiatorul sistemului in lucrarea omonima  Hon-Do-Ryu Karate Hon-Do-Ryu Karate urmeaza drumul vechilor maestri din Okinawa pune accent pe imbinarea celor 3 aspecte esentiale ale artelor martiale excluzand competitia sportiva ca scop in sine Gi –...

Oferta Speciala
valabila 48h

Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele



Rating:


Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre sanatate

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre vitamina d

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre vitamine

Cele mai citite articole

Te-ai simtit vreodata coplesita de haosul din locuinta ta si nu ai stiut cum sa faci fata ...
Semintele de chia nu sunt doar o sursa bogata de nutrienti esentiali, ci si un ingredient versatil ...
Hipotiroidismul se produce atunci cand glanda tiroidiana isi incetineste functionarea si reduce ...
Slabeste rapid si scapa de toxine!
 
Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine
 
Citeste zilnic GRATUIT totul
despre sanatate, frumusete, stil!
 
Adauga mai jos adresa de e-mail pentru a primit Ebook-ul gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
0