Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Programul care stie cine si unde este cazat... Hotelurile si pensiunile, obligate sa furnizeze date despre turisti

Programul care stie cine si unde este cazat... Hotelurile si pensiunile, obligate sa furnizeze date despre turisti
Hotelurile si pensiunile vor fi obligate sa se inscrie intr-un sistem de evidenta a turistilor prin care se va putea afla in orice moment cine si unde este cazat, in caz contrar urmand sa fie amendate cu o suma de pana la 20.000 de lei, potrivit unui proiect de hotarare de Guvern.


Astfel, operatorii economici proprietari sau administratori ai structurilor de primire turistice sunt obligati ca in termen de 90 de zile lucratoare de la intrarea in vigoare a actului nromativ sa inscrie unitatea de cazare in Sistemul Integrat de Evidenta a Turistilor (SIET), conform instructiunilor din manualul postat pe pagina de internet a MDRT.

Ministerul va pune la dispozitia firmelor din turism un sistem informatic care poate furniza date in timp real referitoare la numarul turistilor cazati atat in diferite zone turistice, cat si in fiecare structura turistica de cazare. Prin utilizarea aplicatiei informatice vor putea fi realizate raportari in orice moment privind gradul de utilizare a capacitatii de cazare, atat la nivel individual, al fiecarei structuri de primire turistice in parte, cat si la nivel regional sau national.

Prin corelarea informatiilor furnizate de SIET vor putea fi sanctionate de catre institutiile indrituite, tentativele sau faptele de neinregistrare a activitatii de cazare, ca activitate economica, de catre operatorii economici, se spune in nota de fundamentare.

"Prin corelarea informatiilor furnizate de SIET vor putea fi sanctionate de catre institutiile indrituite, tentativele sau faptele de neinregistrare a activitatii de cazare, ca activitate economica, de catre operatorii economici. De asemenea, persoanele care au savarsit infractiuni si sunt urmarite national sau international, sau cele cunoscute ca fiind traficanti, proxeneti, prostituate etc., care utilizeaza serviciile de cazare ale unei structuri de primire turistice, pot fi reperate, localizate mai usor de catre institutiile abilitate, aplicatia implementata prin acest act normativ permitand acest lucru", potrivit notei de fundamentare a proiectului de act normativ.

Operatorii hotelurilor si ai pensiunilor sunt obligati sa inregistreze turistii cazati in sistemul SIET imediat dupa verificarea de catre receptioner a datelor inscrise in actul de identitate cu cele completate in fisa de anuntare a sosirii si plecarii.

Hotelierii sau administratorii pensiunilor sunt obligati sa asigure, la sosirea turistilor, completarea formularului "Fisa de anuntare a sosirii si plecarii", precum si inregistrarea datelor acestora in SIET.

Completarea fiselor se face de catre fiecare turist in momentul sosirii, pe baza actelor de identitate, care pentru cetatenii romani sunt buletinul, cartea de identitate sau pasaportul, carnetul de
marinar sau licenta de zbor. Cetatenii straini au nevoie de pasaport, carnet de identitate, legitimatia provizorie, permisul de mic trafic, carnetul de marinar sau licenta de zbor, iar pentru
militarii in termen si elevii institutiilor militare de invatamant sunt necesare buletinul, cartea de identitate sau, dupa caz, documentele de identitate militare.

Este interzisa cazarea oricarei persoane care nu prezinta un act de identitate.

Fisele de anuntare a sosirii si plecarii, completate si semnate de turistii cazati, se preiau, impreuna cu actele de identitate, de catre receptioneri, care sunt obligati sa confrunte datele din fise cu cele din actul de identitate, sa semneze fisele pentru confirmarea completarii corecte a acestora si sa restituie imediat actele de identitate turistilor. Fisele se grupeaza in ordine alfabetica si raman in cadrul structurii de primire turistica, la dispozitia organelor de politie, cu termen de arhivare de trei ani.

Operatorii economici proprietari sau administratori ai structurilor de primire turistice si personalul de la receptie sunt obligati sa informeze politia despre aparitia in unitatea turistica a persoanelor care au savarsit infractiuni si care au fost date in urmarire, precum si a altor persoane cunoscute ca traficanti, turbulenti, prostituate, proxeneti etc.

Totodata, spatiul de cazare constituie resedinta temporara a turistului si, in consecinta, acest spatiu este inviolabil, cu exceptia situatiilor care pun in pericol viata, integritatea si bunurile turistilor, precum si baza materiala a structurilor de primire turistice, iar controlul in spatiul de cazare ocupat de turist este permis numai in conditiile prevazute de lege.

Pentru a se inscrie in sistem, proprietarul sau administratorul structurii de cazare va solicita personal autoritatii administratiei publice centrale cu competente in domeniul turismului datele necesare pentru conectarea la SIET.

"Aceste date sunt personalizate pentru fiecare operator economic solicitant, proprietar sau administrator al structurii de primire turistica, si sunt necesare accesarii si introducerii de date in SIET", se arata in proiectul de act normativ.

Pentru inregistrarea si obtinerea datelor de conectare, proprietarul, administratorul sau persoana imputernicita de acesta depune personal la sediul MDRT o solicitare scrisa, in original, a operatorului economic, copia certificatului de clasificare si a fisei anexa ale structurii de primire turistica si copia actului de identitate al proprietarului, administratorului sau al persoanei imputernicite.

Dupa analizarea documentelor depuse se va face inregistrarea in SIET a structurii de primire turistice respective, eliberandu-i-se solicitantului, pe loc sau in termen de maxim cinci zile lucratoare de la data depunerii documentatiei complete, datele de conectare.

In termen de 60 de zile lucratoare de la terminarea perioadei de inregistrare a unitatilor in SIET, operatorii economici sunt obligati sa asigure conectarea la SIET si sa efectueze inregistrarea turistilor. Hotelierii care desfasoara activitati de cazare fragmentat, pe perioada unui an calendaristic, sunt obligati sa notifice in SIET data suspendarii temporare a activitatii de cazare, respectiv a reluarii activitatii, in ziua in care intervin aceste situatii.

Daca pe parcursul unei zile hoteliere, acelasi spatiu de cazare este ocupat succesiv de mai multi turisti, fiecare dintre acestia va completa fisa de anuntare a sosirii si plecarii turistilor si va fi inregistrat in SIET.

In cazurile in care operatorii economici proprietari sau administratori ai structurii de primire turistice nu cazeaza pe parcursul unei zile nici un turist, acestia au obligatia inregistrarii acestui fapt in SIET, la momentul incheierii zilei hoteliere.

Ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului, Elena Udrea, a declarat la inceputul lunii ianuarie ca sistemul informatic de evidenta a turistilor la nivel national se afla in teste si va incepe sa functioneze din luna ianuarie.

"Este gata din luna decembrie, este in teste, si urmeaza sa il anuntam oficial si sa trecem la implementarea lui generalizata in luna ianuarie. Este acel sistem electronic de evidenta a turistilor despre care am vorbit la preluarea mandatului de ministru al Turismului", a spus Udrea.

Ea a adaugat ca prin acest sistem se incearca tinerea unei evidente in timp real a turistilor cazati in structurile de primire.

"Pe de o parte vom avea date statistice la minister, iar pe de alta parte vom putea combate fenomenul evaziunii fiscale. Parte din el, pentru ca acest sistem se va implementa in structurile de cazare autorizate. Ne vom confrunta in continuare cu evaziunea fiscala in structurile de cazare neclasificate, nedeclarate, si aici va trebui sa gasim o solutie la nivelul guvernului, pentru ca ce ne impiedica in aceasta situatie este imposibilitatea de a intra pe o proprietate privata. Atat timp cat proprietarul structurii respective nu a declarat-o ca structura de cazare turistica, este considerata proprietate privata, poate fi declarat domiciliul persoanei respective si atunci este imposibil sa poti sa intri si sa verifici ce fel de activitati se intampla in locatia respectiva", a mai spus Udrea.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Jurnal de tatic


Cresterea copilului de la o zi la un an Posibil Mai curand cresterea parintilor de la o zi la un an JURNAL DE TATIC - un adevarat manual pentru tatici Dar dedicat mamicilor Gata Asteptarea a luat sfarsit Prima carte despre implicarea tatalui in cresterea copilului a venit din tipografie 0 teorie 100 practica zi de zi si mai ales ...

Oferta Speciala
valabila 48h

de Sunt Fericita
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.

Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele



Rating:


Nota: 2.75 din 5 - 2 voturi.

Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre cazare

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre identitate

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre turisti

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre primire

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre operatori

Cele mai citite articole

In fiecare etapa a vietii, femeile se confrunta cu schimbari hormonale semnificative, iar una ...
Te-ai simtit vreodata coplesita de haosul din locuinta ta si nu ai stiut cum sa faci fata ...
Semintele de chia nu sunt doar o sursa bogata de nutrienti esentiali, ci si un ingredient versatil ...
Slabeste rapid si scapa de toxine!
 
Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine
 
Citeste zilnic GRATUIT totul
despre sanatate, frumusete, stil!
 
Adauga mai jos adresa de e-mail pentru a primit Ebook-ul gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
0