Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Recomandari nutritionale in perioada postului

de Alina Ilie la 2016-12-09
Recomandari nutritionale in perioada postului
Produsele de post din comert cum ar fi mezelurile de soia, supele la plic, pateul vegetal, crochetele semipreparate au un continut ridicat de sare si aditivi alimentari. Mai mult, acestea au in compozitie monoglutamat de sodiu despre care se stie ca produce dureri de cap, slabiciune, greata, arsuri, astm, poate declansa bolile Alzheimer si Parkinson. In Postul Craciunului nutritionistii ne recomanda sa consumam cat mai multe fructe si legume, cereale integrale, muraturi, nuci si seminte. In perioada postului exista si unele dezlegari la peste, prin urmare puteti consuma somon, macrou, pastrav.


Persoanele care tin post risca sa ia in greutate din cauza ca alimentele pe care le consuma sunt procesate industrial si foarte bogate in calorii. Pentru a ne mentine greutatea la limite normale este important sa avem o alimentatie sanatoasa si echilibrata, sa respectam orele de masa si sa ne hidratam. Specialistii recomanda o dieta de post bogata in legume si fructe de sezon, dar si in cereale si fructe oleaginoase.

“Postul este o stare mentala, un exercitiu de echilibru emotional, de stari, atitudini, reactii si nicidecum o perioada de restrictii alimentare. Cand decidem ca vrem sa tinem post este bine sa ne pregatim, iar pregatirea presupune atat pregatire mentala cat si alimentara. Alimentatia in post nu este una intamplatoare, majoritatea persoanelor luand in greutate pentru ca iau decizii nepotrivite, cum ar fi paine, zacusca, soia si cartofi prajiti, iar altii scad in greutate prin subalimentare. Nu poti intra in perioada de post dupa ce ai ingurgitat cantitati industriale de alimente, combinate gresit si deodata restrictia. Si nici nu poti reveni la obiceiurile alimentare nepotrivite, dupa perioada de post. Sanatatea inseamna echilibru nutritional si nu socuri alimentare si de greutate. Va sfatuiesc sa consumati in post vegetale bogate in proteine, intrucat numai proteinele ne dau starea de satietate. Ca exemplu, lintea verde, nautul, fasolea boabe cat mai inchisa la culoare, fasolea verde si ciupercile, gatite la abur si cuptor.

Soia are o cantitate mare de proteine, dar si o mare cantitate de grasimi vegetale si nu este indicata tuturor. Totodata, soia este un fitoestrogen contraindicat in cantitati mari, femeilor cu patologii de san si ginecologice. Folositi-va imaginatia si combinati alimentele vegetale cu cantitati mari de proteine cu fructele nu foarte bogate in zahar si legumele de culoare verde. Nu folositi ulei in exces, cateva felii de paine alba cu zacusca reprezinta o bomba calorica pentru orice organism. Gatiti in loc de zacusca, o tocanita de legume, de exemplu de dovlecei si ciuperci si nu folositi ulei, folositi o supa de radacinoase.

Totodata, margarina ar trebui sa fie o alta forma de ulei vegetal, dar tineti cont ca nu e chiar asa. Uleiurile vegetale sunt lichide, iar ca sa ajunga in forma solida, asa cum este margarina, sufera un proces chimic de hidrogenare si/sau amestec cu grasimi de origine animala. Daca sunteti normoponderali puteti sa stropiti cu cateva picaturi de ulei de masline mancarea sau salata, dar numai atat.

Un exemplu de meniu de post poate fi: la micul dejun, o salata de legume de culoare verde cu linte, fasole pastai si dresing de lamaie cu mustar fara zahar, la gustarea 1 fructe, mere verzi, capsuni sau fructe de padure, la pranz o supa crema de linte, sau ciuperci la gratar cu salata verde si marar, sau supa crema de mazare, gustarea 2, salata de naut cu lamaie si patrunjel, iar seara la cina o salata de fasole pastai de culoare verde cu sos chili sau mustar si lamaie.

Si nu uitati, cele mai longevive persoane din lume, mananca putin sau tin post. Incercati si aceasta experienta, o sa stiti mai multe despre voi la final.” a explicat dr. Florin Ioan Balanica, specialist in medicina personalizata, nutritie si nutrigenomica.

Sursa: APC Romania
Foto: pixabay.com

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Personalitati ale Arhitecturii Romanesti


Lucrarea Personalitati ale Arhitecturii Romanesti 1859-2023 este una dintre atat de rarele antologii dedicate arhitectilor care au activat si au creat in spatiul romanesc O arhiva bogata ce contine peste 1400 de nume reprezentative de arhitecti cu ajutorul careia puteti deslusi tendintele arhitecturale ale celor 165 de ani pusi sub lupa ...

Oferta Speciala
valabila 48h

de Alina Ilie
Alina Ilie s-a alaturat echipei SuntFericita.manager.ro in anul 2013. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre sanatate si stare de bine, diete, frumusete, retete culinare. Are experienta si in domenii precum fiscalitate si contabilitate, idei de afaceri si agricultura.

Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele



Rating:


Nota: 5 din 5 - 3 voturi.

Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre postul craciunului

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre detoxifiere

Articole similare


Mai multe articole despre dieta de post

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre meniu de post

Cele mai citite articole

Investitia in aur poate fi o modalitate de diversificare a portofoliului, dar si de obtinere a unei ...
Ce intelegem prin vindecare? Ne referim la vindecarea corpului fizic, vindecarea ...
In ultimele decenii, bauturile energizante au castigat popularitate in randul consumatorilor din ...
Slabeste rapid si scapa de toxine!
 
Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine
 
Citeste zilnic GRATUIT totul
despre sanatate, frumusete, stil!
 
Adauga mai jos adresa de e-mail pentru a primit Ebook-ul gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
0