Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Reguli de eticheta de respectat cand mergi la restaurant

de Camelia Diaconu la 2018-08-14
Reguli de eticheta de respectat cand mergi la restaurant
Chiar daca stim deja ca sunt cateva reguli de bune maniere pe care trebuie sa le respectam atunci cand suntem la masa, indiferent ca suntem la noi acasa sau in vizita,ei bine, cand mergem la un restautant trebuie sa mai tinem cont si de alte reguli de eticheta. Vorbim aici despre cateva gesturi pe care nu trebuie sa le faci, pentru a da dovada de maturitate si de educatie.


Reguli pe care sa le respecti cand mergi la restaurant

 
In primul rand sunt regului care te pun pe tine intr-o lumina buna, dar si reguli pe care este important sa le cunosti pentru a evita situatiile stanjenitoare. Iata cateva dintre regulile cele mai importante.
 
Tinuta. Indiferent de momentul zilei ori de evenimentul la care participi, asigura-te ca porti vestimentatia potrivita. Evita combinatiile de culori, materiale care te-ar scoate mult prea tare in evidenta, mai ales in momentele in care nu este nevoie de acest lucru. Selecteaza-ti tinuta in functie de tematica evenimentului, de momentul zilei, de locul in care mergi ori respecta pe cat de mult posibil dress code-ul, daca a fost impus unul. 
 
Asteapta. Restaurantele care se respecta au deja o procedura bine stabilita. O persoana din interiorul restaurantului te va intampina si te va conduce catre o masa libera. Este valabil si daca ai facut deja o rezervare la restaurantul cu pricina si daca nu ai deja o masa stabilita. Primul lucru pe care trebuie sa il faci in momentul in care ajungi intr-un restaurant este sa astepti, pentru a da dovada de bune maniere.
 
Nu striga dupa ospatarii din restaurant. Nu este deloc politicos si nici recomandat sa te apuci sa strigi prin restaurant dupa chelnari sau ospatari. Asteapta sa ajunga la masa ta, iar daca ti se pare ca trece prea mult timp si nu te-a observant, il poti fixa cu privirea pentru a-l atentiona. Poti, de asemenea, sa ridici o mana in directia in care il vezi pe ospatar, pentru a-l face atent.
 
Nu iti pune telefonul mobil pe masa. Chiar daca nu ne putem lipsi de telefonul mobil, sa il etalezi pe masa nu este chiar cea mai buna varianta, nu este politicos. De asemenea, nu este indicat nici sa te apuci sa butonezi telefonul la masa, indiferent cine sunt persoanele care sunt langa tine. Daca intervine o situatie urgenta, atunci iti poti cere scuze si poti pleca pentru cateva minute de la masa.
 
Pune servetul in poala. Daca mergi la un restaurant special sa mananci, atunci imediat cum te-ai asezat, pune servetul in poala. Poti astepta si momentul pana cand gazda isi pune prima servetul, asta daca esti invitat la o cina, insa daca ajungi la un restaurant, nu uita sa faci asta. Daca esti nevoit sa te ridici de pe scaun, atunci lasa servetul pe scaun pana revii.
 
Lasa bacsis. De multe ori vedem deja in nota de plata faptul ca bacsisul este inclus ori ca esti nevoit sa lasi 10% din nota de plata si ospatarului care te-a servit. Politica multor restaurant este aceea de a le oferi angajatilor salarii minime, tocmai pentru a-si asigura un surplus din bacsisul pe care il primesc din partea clientilor. Bacsisul il oferi in functie de serviciile primite, insa chiar daca servirea nu a fost tocmai pe placul tau, este lipsa de respect sa nu lasi nimic in plus. 

Sursa foto: pixabay.com

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Hon-Do-Ryu Karate


Descopera acum esenta acestei arte martiale chiar de la Sensei Georg Nicolau - initiatorul sistemului in lucrarea omonima  Hon-Do-Ryu Karate Hon-Do-Ryu Karate urmeaza drumul vechilor maestri din Okinawa pune accent pe imbinarea celor 3 aspecte esentiale ale artelor martiale excluzand competitia sportiva ca scop in sine Gi –...

Oferta Speciala
valabila 48h

Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele



Rating:


Nota: 3.14 din 5 - 11 voturi.

Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!

    Cele mai citite articole

    Stimate cititor, ai ocazia sa parcurgi poezii si povestiri scrise de Nichita Stanescu, ...
    O alimentatie echilibrata, bogata in vitamine si minerale, este importanta pentru mentinerea ...
    In fiecare etapa a vietii, femeile se confrunta cu schimbari hormonale semnificative, iar una ...
    Slabeste rapid si scapa de toxine!
     
    Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine
     
    Citeste zilnic GRATUIT totul
    despre sanatate, frumusete, stil!
     
    Adauga mai jos adresa de e-mail pentru a primit Ebook-ul gratuit
    Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
    0