Acest site foloseste cookie-uri. Apasati butonul alaturat pentru o navigare cat mai usoara.
Daca folositi acest site, sunteti de acord cu utilizarea cookie-urilor.
X Acest site foloseste Cookies.
Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Detalii aici

Reguli de nutritie si hidratare in perioada verii

Reguli de nutritie si hidratare in perioada verii
de la 04-Iul-2016
Reguli de nutritie si hidratare in perioada verii
LifestyleStil de viata ECO

Vara este sezonul in care ne apucam de treaba - vrem sa aratam mai bine, sa avem un stil de viata mai sanatos, sa facem mai multa miscare. Totul porneste de la o alimentatie corecta, echilibrata, care sa asigure organismului aportul de nutrienti de care are nevoie.


"Acum este momentul ideal pentru detoxifierea organismului! Trebuie sa renuntam la vechile obiceiuri de alimentatie, incarcate caloric, consistente si sa alegem in schimb o dieta asortata anotimpului. Bogata in fructe si legume, in combinatie cu oleaginoase, leguminoase, lactate mai degresate si carne alba slaba, preferabil peste sau fructe de mare", explica Luminita Florea, medic specialist diabet, nutritie si boli metabolice din cadrul Centrului Medical ProVita - Diagnostic si tratament.

Concret, nutritionistul spune ca pe perioada verii trebuie sa profitam la maximum de:
- proteinele animale usor digerabile: carne alba (pui/ curcan, peste slab sau gras oceanic), ou, lapte si derivate de lapte (branzeturi pana spre maxim  18-20% grasime, de vaca sau capra);
- legumele si fructele proaspete, de sezon (care asigura un aport maxim de nutrienti specifici);
- cerealele si semintele (de in, susan, canepa, floarea soarelui, dovleac, goji);
- oleaginoasele (nuci, alune, fistic, caju, migdale);
- pseudocerealele: mei, quinoa, hrisca, cus-cus;
- leguminoasele: naut, linte, mazare, fasole boabe.

In afara de ceea ce mancam, este foarte important sa stim cum sa mancam si sa tinem cont de combinatiile alimentare corecte:
- fructele se pot combina optim cu cerealele si oleaginoasele, eventual lactate usoare tip iaurt, sana, kefir;
- carnea, pestele, branzeturile si ouale se pot asocia energetic si nutritiv optim cu legumele cat mai putin procesate termic si mai dietetice (wok, gratar, salate, abur rapid);
- proteinele vegetale din leguminoase (naut, linte, mazare, fasole), precum si cerealele integrale tip paste sau orez se combina corect tot cu legumele.

Este important sa evitam:
- grasimile animale (carnea grasa rosie – porc, vita, tocaturile, mezelurile, afumaturile, conservele, untul sau smantana integrale, branzeturile foarte grase - oaie/ bivolita, prajelile - tip mici, carnati, chiftele, snitele, produsele tip fast-food);
- glucidele rafinate, derivate de zahar si faina alba (prajituri, bomboane, patiserie, foietaje, cremele de patiserie, gogosi etc);
- bauturile energizante consumate in exces: carbogazoase, ce contin cofeina, cafeaua si ceaiul verde in cantitate mare, iar alcool cu moderatie.

In acelasi timp trebuie sa acordam mare atentie hidratarii, mai ales in zilele caniculare. Vara organismul are nevoie obligatoriu de o cantitate de 2 l de lichide/ zi, preferabil din apa (plata sau minerala, carbogazoasa) si ceaiuri neindulcite sau slab indulcite. Aceste lichide trebuie consumate ideal la temperatura camerei, nu foarte reci, pentru a nu produce agresiune termica suplimentara organismului care incerca sa se adapteze la temperaturile ridicate din atmosfera.
In cazul expunerii directe la la temperaturi ridicate, de exemplu munca in aer liber, in plina caldura si soare, cu efort fizic mediu/ mare, se recomanda un aport de 200 - 300 ml de apa la fiecare 15 - 20 de minute de expunere.

In plus, daca facem sport, trebuie sa acordam o atentie suplimentara capitolului hidratare:
“Studiile au demonstrat ca pierderi mici, de doar 1-2% din greutatea corporala, prin deshidratare, pot duce la scaderi ale performantei sportive cu 10-20%! Asigurarea aportului corect de apa este vital si depaseste recomandarea standard, in conditii bazale, de minim 2 l de lichide/ zi.”, avertizeaza dr. Luminita Florea.

Pentru a evita si preveni riscurile deshidratarii, practicantii sportului trebuie sa monitorizeze frecvent semnalele din partea organismului, care pot anunta o eventuala deshidratare: lipsa de concentrare, oboseala, gura uscata, greata, dureri de cap, crampe musculare, ameteala, sete, urina putina si inchisa la culoare.



Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele



Rating:


Nota: 2.5 din 5 - 10 voturi.

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre nutritie

Spune-ne opinia ta despre "Reguli de nutritie si hidratare in perioada verii"



1 + 3 =

Cele mai citite articole

Magneziul este responsabil pentru numeroase procese biologice. Este al patrulea mineral din punct ...
Cresterea in greutate favorizeaza acumularea depozitelor de grasime in organism. Acestea pot afecta ...
Pe langa intrebuintarea in alimentatie, hreanul este si un bun medicament, fiind utilizat in ...

Comentarii articole

Spune-ti parerea
De vreo doua zile sunt din nou cu capul in " sfere-nalte" si iar am probleme cu carceii. ...
Uneori mi se intampla ca atunci cand ma ridic brusc de pe un scaun , pat etc. sa am senzatie de ...
Pe langa ameteli, eu mai am si probleme de concentrare, senzatie de presiune in ureche, vedere ...

Horoscop zilnic




Bucura-te zilnic de Frumusetea Ta

Afla 25 Trucuri si Sfaturi de la specialisti din Germania
Citeste zilnic GRATUIT totul
despre sanatate, frumusete, stil!
Adauga mai jos adresa de e-mail pentru a primit Ebook-ul gratuit

Da, vreau sa primesc informatii despre produsele si serviciile oferite de Rentrop & Straton