Acest site foloseste cookie-uri. Apasati butonul alaturat pentru o navigare cat mai usoara.
Daca folositi acest site, sunteti de acord cu utilizarea cookie-urilor.
X Acest site foloseste Cookies.
Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Detalii aici

Romanii nu mai mananca bine. Micul dejun trebuie sa reprezinte 20-25% din necesarul zilnic de calorii

Romanii nu mai mananca bine. Micul dejun trebuie sa reprezinte 20-25% din necesarul zilnic de calorii
Romanii nu mai mananca bine. Micul dejun trebuie sa reprezinte 20-25% din necesarul zilnic de calorii

Trei din zece romani (majoritatea barbati) prefera un mic dejun consistent cu produse din carne, oua si branza, sase din zece romani (majoritatea femei) aleg un mic dejun mai usor si variat incluzand lapte, iaurt si cereale, sandwichuri, oua sau branza, releva un studiu Omnibus efectuat in Romania in 2010.


Potrivit acestuia, doar 16% dintre romani, in special adolescenti si tineri pana in 24 de ani, aleg o gustare rapida la micul dejun constand in produse de patiserie sarate sau dulci, cereale sau sandwich-uri.

Sondajul realizat in 2011 arata ca obiceiurile referitoare la micul dejun s-au schimbat, 58,62% dintre consumatori prefera un mic dejun usor cu alimente mai putine si usoare (cereale, salata, fructe, iaurt), un procent de 32,58% aleg un mic dejun consistent, cu mai multe alimente (sandwich-uri, mezeluri, oua, gem, crema de ciocolata), numai 8,81% dintre acestia alegand o gustare rapida la micul dejun - produse de patiserie sarate sau dulci.

Dr. Corina Zugravu, medic nutritionist, a subliniat, marti, cu prilejul lansarii cartii "Mic dejun 2.0", a subliniat ca masa de dimineata trebuie sa reprezinte 20-25% din necesarul zilnic de calorii. Aceasta a aratat ca, potrivit studiilor, ar fi avantajos sa fie redistribuit aportul total de energie pe parcursul zilei si sa mancam ceva mai mult la micul dejun si pranzul sa fie ceva mai tarziu, deoarece s-a dovedit ca in acest fel se preintampina cresterea ponderala ce apare odata cu inaintarea in varsta.

Sursa energiei preferata de organism o reprezinta carbohidratii, care sunt descompusi la absorbtie in glucide simple, cu precadere in glucoza. În scopul asigurarii functiilor vitale pe timp de noapte, alimentele consumate la ultima masa sunt utilizate treptat, dupa care se face apel la rezervele de carbohidrati care se gasesc in ficat.

Dimineata, resursele organismului sunt diminuate, in special glucoza, si daca nu se iau masuri pentru reaprovizionare rapida, se recurge la lipide ca sursa de energie. Daca nu se asigura energia necesara cu promptitudine printr-un mic dejun sanatos, performantele fizice si intelectuale sunt nesatisfacatoare.

Nutritionistii recomanda dimineata cereale integrale, derivate lactate si anumite fructe, pentru ca toate aceste alimente au carbohidrati, insa majoritatea in forma optima, cea de carbohidrat cu absorbtie lenta, alimentele respective avand un indice glicemic mediu sau mic.

Un mic dejun cu indice glicemic coborat tine de foame pana mai tarziu. Studiul arata ca tinerii care mananca un mic dejun cu un indice glicemic scazut au tendinta de manca mai tarziu in cursul zilei cu un numar mai mic de calorii, ferindu-se astfel de pericolul obezitatii.

''Cartea este despre cultura micului dejun in secolul vitezei, in care timpul pentru cea mai importanta masa a zilei se comprima. Realizata cu ajutorul a peste 100 de autori, cartea reuneste retete care ajuta sa se inceapa fiecare zi cu vitalitate. Este o colectie cu sfaturi utile in care se gasesc curiozitati si obiceiuri legate de prima masa a zilei si informatii nutritionale utile despre alimentele cele mai folosite la micul dejun'', a spus dr. Corina Zugravu.

Ea a facut referire la faptul ca romanii nu au un comportament liniar in ceea ce priveste micul dejun si a evidentiat importanta acestei mese, aratand ca masa cea mai importanta aduce un aport echilibrat de nutrienti, un stil de viata sanatos, o greutate normala recastigata si pastrata, echilibrarea metabolismului uman si profilaxia unor afectiuni frecvente, performante scolare imbunatatite.

Medicul nutritionist a subliniat ca, potrivit studiilor, micul dejun consumat de copii poate influenta dezvoltarea creierului si chiar coeficientul de inteligenta mare. Prin numarul mare de coautori, lucrarea s-a inscris la Guiness Book iar in trei zile se asteapta validarea.



Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele



Rating:


Nota: 5 din 5 - 2 voturi.

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre micul dejun

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre cereale

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre alimente

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre romani

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre dimineata

Spune-ne opinia ta despre "Romanii nu mai mananca bine. Micul dejun trebuie sa reprezinte 20-25% din necesarul zilnic de calorii"



8 - 7 =

Cele mai citite articole

Zilnic, organismul nostru este incarcat cu toxine care provin fie din mancarea nesanatoasa pe care ...
Steve Jobs, co-fondatorul Apple, nu ne-a lasat doar o mostenire tehnologica impresionanta prin ...
Relationarea este unul dintre cele mai importante lucruri care ne definesc ca fiinte umane, fie ca ...

Comentarii articole

Spune-ti parerea
Oamenii din ziua de azi care se cred bogati sunt de fapt saraci,-de ce pt.ca au dobindit averi ...
cred ca este foarte bine ca elevii sa functioneze ziua,capacitatea de munca noaptea nu este la ...
Ai 42 de ani. Daca ai copii esti un caz fericit. Daca nu, cu greu la varsta ta mai poti avea. ...
Bucura-te zilnic de Frumusetea Ta

17 tratamente de infrumusetare ieftine si eficiente

Citeste zilnic GRATUIT totul
despre sanatate, frumusete, stil!

Adauga mai jos adresa de e-mail pentru a primit Ebook-ul gratuit
Da, vreau sa primesc informatii despre produsele si serviciile oferite de Rentrop & Straton
0