Acest site foloseste cookie-uri. Apasati butonul alaturat pentru o navigare cat mai usoara.
Daca folositi acest site, sunteti de acord cu utilizarea cookie-urilor.
X Acest site foloseste Cookies.
Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Detalii aici

Sfatul nutritionistului: cum preparam cele mai gustoase si sanatoase muraturi si compoturi

Sfatul nutritionistului: cum preparam cele mai gustoase si sanatoase muraturi si compoturi
de la 2015-10-01
Sfatul nutritionistului: cum preparam cele mai gustoase si sanatoase muraturi si compoturi

A inceput sezonul preferat de gospodine, in care toata familia se strange la un loc si pregateste borcanele cu minuni: muraturi, compoturi, gemuri de casa. Tu cum le pregatesti pentru a te asigura ca nu vei pierde din nutrientii atat de importanti pe care le contin?


Nutritionistul Lygia Alexandrescu arata ca printre cele mai utilizate metode de conservare se numara congelarea, fierberea, deshidratarea sau chiar afumarea. Va intrebati care  este cea mai sanatoasa metoda de conservare a legumelor si fructelor peste iarna? Congelarea este raspunsul! Expertul arata ca temperatura redusa este agentul de conservare cel mai indicat.

"Legumele si fructele trebuie bine spalate si uscate inainte de congelare. Cea mai mare parte din vitamine si enzime isi pastreaza proprietatile si dupa decongelare, de aceea, odata decongelate (la temperature frigiderului), legumele si fructele trebuie consumate la scurt timp. In cazul zarzavaturilor, al bulionului de legume, zacustii, compoturilor si dulceturilor de fructe, agentii de conservare sunt atat temperatura de fierbere, cat si concentratia mare de zaharuri existenta in aceste produse", explica nutritionistul.

In cazul muraturilor, precum varza, castravetii, conopida, gogonelele, expertul ne sfatuieste sa optam pentru prepararea celor conservate in apa cu sare neiodata artificial, sau cu hrean, seminte de marar si mustar, usturoi sau sfecla rosie, care au valoare nutritiva net superioara celor conservate in otet.

"Legumele sunt astfel fermentate si se genereaza bacterii lactice cu rol probiotic si importante pentru imunitatea si sanatatea noastra digestiva. Conservantul in cazul muraturilor este acidul lactic, care favorizeaza producerea de vitamine si creste biodisponibilitatea lor. Atentie trebuie manifestata insa pentru aportul mare de sare pe care il furnizeaza muraturile, consumandu-le cu alimente mai putin sarate", mai spune Lygia Alexandrescu.




Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele



Rating:


Nota: 3.42 din 5 - 13 voturi.

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre muraturi

Spune-ne opinia ta despre "Sfatul nutritionistului: cum preparam cele mai gustoase si sanatoase muraturi si compoturi"



7 - 1 =

Cele mai citite articole

Rolul unei relatii de cuplu este de a-ti oferi senzatia de siguranta si de afectiune. Daca legatura ...
O treime din populatia Romaniei fumeaza, cei mai multi dintre ei avand varsta cuprinsa intre 26 si ...
Sezonul rece parca ar fi sinonim cu raceala si gripa. Nici nu se instaleaza bine si deja te ...

Comentarii articole

Spune-ti parerea
Deficiența de Zinc poate fi fatală. Prea puțini știu cât ...
Eficienta zincului se extinde si in tratarea dermatitei si a acneei. Cresterea normala a unghiilor ...
Castravetele amar este o leguma minune eu folosesc. vand seminte castravete/ceai dau si retete este ...
Bucura-te zilnic de Frumusetea Ta

Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti

Citeste zilnic GRATUIT totul
despre sanatate, frumusete, stil!

Adauga mai jos adresa de e-mail pentru a primit Ebook-ul gratuit
Da, vreau sa primesc informatii despre produsele si serviciile oferite de Rentrop & Straton
0