Acest site foloseste cookie-uri. Apasati butonul alaturat pentru o navigare cat mai usoara.
Daca folositi acest site, sunteti de acord cu utilizarea cookie-urilor.
X Acest site foloseste Cookies.
Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Detalii aici

Sfatul nutritionistului: cum preparam cele mai gustoase si sanatoase muraturi si compoturi

Sfatul nutritionistului: cum preparam cele mai gustoase si sanatoase muraturi si compoturi
de la 2015-10-01
Sfatul nutritionistului: cum preparam cele mai gustoase si sanatoase muraturi si compoturi

A inceput sezonul preferat de gospodine, in care toata familia se strange la un loc si pregateste borcanele cu minuni: muraturi, compoturi, gemuri de casa. Tu cum le pregatesti pentru a te asigura ca nu vei pierde din nutrientii atat de importanti pe care le contin?


Nutritionistul Lygia Alexandrescu arata ca printre cele mai utilizate metode de conservare se numara congelarea, fierberea, deshidratarea sau chiar afumarea. Va intrebati care  este cea mai sanatoasa metoda de conservare a legumelor si fructelor peste iarna? Congelarea este raspunsul! Expertul arata ca temperatura redusa este agentul de conservare cel mai indicat.

"Legumele si fructele trebuie bine spalate si uscate inainte de congelare. Cea mai mare parte din vitamine si enzime isi pastreaza proprietatile si dupa decongelare, de aceea, odata decongelate (la temperature frigiderului), legumele si fructele trebuie consumate la scurt timp. In cazul zarzavaturilor, al bulionului de legume, zacustii, compoturilor si dulceturilor de fructe, agentii de conservare sunt atat temperatura de fierbere, cat si concentratia mare de zaharuri existenta in aceste produse", explica nutritionistul.

In cazul muraturilor, precum varza, castravetii, conopida, gogonelele, expertul ne sfatuieste sa optam pentru prepararea celor conservate in apa cu sare neiodata artificial, sau cu hrean, seminte de marar si mustar, usturoi sau sfecla rosie, care au valoare nutritiva net superioara celor conservate in otet.

"Legumele sunt astfel fermentate si se genereaza bacterii lactice cu rol probiotic si importante pentru imunitatea si sanatatea noastra digestiva. Conservantul in cazul muraturilor este acidul lactic, care favorizeaza producerea de vitamine si creste biodisponibilitatea lor. Atentie trebuie manifestata insa pentru aportul mare de sare pe care il furnizeaza muraturile, consumandu-le cu alimente mai putin sarate", mai spune Lygia Alexandrescu.




Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele



Rating:


Nota: 3.42 din 5 - 13 voturi.

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre muraturi

Spune-ne opinia ta despre "Sfatul nutritionistului: cum preparam cele mai gustoase si sanatoase muraturi si compoturi"



3 + 6 =

Cele mai citite articole

Gaze intestinale, abdomen umflat, senzatie de prea plin? Iti sunt cunoscute aceste simptome, in ...
Esti pregatita de shopping, dar nu stii spre ce haine de vara sa iti indrepti atentia in 2017? ...
Nu ai suficient timp liber ori buget pentru a merge la o sala de sport? Nu-i nimic, exista ...

Comentarii articole

Spune-ti parerea
Consider ca toate zodiile au partea lor de inteligenta, si ca difera intre ele prin anumite ...
Sigur! Si ascendentul iti influenteaza personalitatea si capacitatile intelectuale, dar isi face ...
Se pune daca am ascendent in Varsator?

Horoscop zilnic




Bucura-te zilnic de Frumusetea Ta

Afla 25 Trucuri si Sfaturi de la specialisti din Germania
Citeste zilnic GRATUIT totul
despre sanatate, frumusete, stil!
Adauga mai jos adresa de e-mail pentru a primit Ebook-ul gratuit

Da, vreau sa primesc informatii despre produsele si serviciile oferite de Rentrop & Straton