Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Stima de sine si increderea copilului tau pornesc de la tine

Stima de sine si increderea copilului tau pornesc de la tine
Ca parinte, mereu se intampla sa trecem prin momente mai putin placute: copii nervosi, tipete, plansete pe care nu le poti potoli cu nimic; e momentul in care iti dai seama (sau asa ar trebui) ca cel mic nu mai e un bebelus, iar crizele sale de plans nu mai sunt legate de scutecul murdar, de senzatia de sete sau foame, ci de alte probleme, ale unei personalitati disticnte de tine si independente (cel putin partial). Acesta este momentul in care stii ca puiul tau a crescut si ca trebuie, mai mult ca niciodata, sa ii respecti dorintele, placerile si personalitatea si sa il ajuti sa isi creasca stima de sine si increderea in fortele proprii.


Este foarte important cum reactionezi in momente de criza, pentru ca nu e vorba numai de capacitatea ta de a gestiona o situatie dificila, ci si modul in care raspunzi si respecti sentimentele copilului tau - si ce e mai important decat asta? La fel de adevarat este ca nu reusim de fiecare data sa fim atat de calmi pe cat ne-am dori; este un lucru normal, insa trebuie sa fim constienti de asta si sa ne controlam.

Daca vei fi stresata si agitata, e foarte putin probabil ca cel mic sa se poata calma - conflictul va escalada. Daca iti vei pastra calmul si increderea in tine, copilul se va simti in siguranta si va avea incredere in tine si in solutia pe care o oferi pentru problema care i-a cauzat atata suparare. Copiii sunt foarte atenti la sentimentele si emotiile pe care le afisam. Cum cat vom fi mai calmi si mai plini de compasiune in relatia cu ei, cu atat si ei vor reusi sa isi stapaneasca mai bine emotiile si sa le faca fata. Intr-un fel, nu e gresit sa spunem ca cei mici sunt oglinda sentimentelor noastre.

Cand parintii se simt bine, sunt veseli, fericiti si comunica normal intre ei, copilul va copia acest model si va incorpora atitudinile pozitive ale parintelui in propriile atitudini si trasaturi. Copiii se vor simti mai stapani pe sine, vor avea mai multa incredere in fortele proprii si vor socializa mult mai usor

De cealalta parte sunt parintii depresivi, mereu pusi pe cearta, cu pareri negative despre ei insisi, care tind sa extinda aceste sentimente si asupra copiilor lor.

Gandurile negative pe care adultii le au despre ei insisi pot condude la neglijenta, ostilitate si respingere fata de copil, este de parere psihologul Lisa Firestone. Pe masura ce cresc, cei mici isi imita parintii si afiseaza comportamente asemanatoare de auto-critica si sentimente negative. Expresii de genul : ''De ce esti atat de lenes?'', ''Chiar nu poti sa faci nimic cum trebuie?'', ''Ma scoti din sarite!'', ''De ce nu inveti mai bine?'', ''De ce nu poti sa iti faci prieteni?'' contin din plin sentimente negative la adresa copilului, care ii diminueaza stima de sine; copii supusi la acest fel de critici sunt cei care vor ajunge sa isi spuna mereu ''Sunt un prost'', ''Nu ma pricep la nimic'', ''Nimeni nu te place''. Chiar daca aceste problemele exista in realitate, ele pot fi puse in alta forma, nu ca reprosuri, critici sau batjocura.

Multi parinti isi rasfata copiii, pentru a compensa pentru timpul pe care nu il pot petrece impreuna, practica ce face mai mult rau decat bine. Si, oricat de paradoxal ar parea, laude de genul ''Ia uite ce mare si puternic esti'' sau ''Esti cel mai destept copil din lume'' il pot face pe cel mic sa se simta si mai nesigur pe sine; copilul fie va avea o parere gresita despre sine, fie va trai cu stresul de a trebui mereu sa se ridice la nivelul la care il vezi tu.

Este bine sa fim constienti de exemplul pe care il dam copiilor nostri, spune psihologul Lisa Firestone. Sa fim atenti la ceea ce le comunicam, la ce le spunem despre ei si despre noi insine, pentru ca toate astea pot influenta modul in care ei isi percep sinele. Cu cat noi, ca adulti, suntem mai constienti de noi insine, cu atat mai mult vom fi mai receptivi si mai sensibili la copiii nostrii. Sanatatea noastra emotionala ne va impiedica sa proiectam experientele noastre negative si gandurile auto-critice asupra copiilor.

Nu putem fi parinti perfecti in orice moment al zilei, de aceea e bine sa fim atenti la greseli si sa ne purtam in consecinta: ne putem cere scuze in fata copiilor pentru greselile facute, putem simti supararea lor si le putem explica ce simti in realitate. Un mediu deschis, onest si atent fata de nevoile celuilalt este locul perfect pentru a creste copii plini de incredere, optimisti si independenti.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Mind Aerobics


Descoperiti aceasta inovatie demna de Premiul Nobel care va poate imbunatati functiile cerebrale prin sunete A fost dovedit stiintific faptul ca aceasta tehnologie audio revolutionara dezvolta abilitatile mentale  inlatura stresul imbunatateste capacitatea de concentrare si creativitatea imbunatateste memoria aduce o stare...

Oferta Speciala
valabila 48h

Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele



Rating:


Nota: 5 din 5 - 2 voturi.

Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre negative

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre copii

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre parinti

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre constienti

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre sentimente

Cele mai citite articole

Investitia in aur poate fi o modalitate de diversificare a portofoliului, dar si de obtinere a unei ...
Ce intelegem prin vindecare? Ne referim la vindecarea corpului fizic, vindecarea ...
In ultimele decenii, bauturile energizante au castigat popularitate in randul consumatorilor din ...
Slabeste rapid si scapa de toxine!
 
Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine
 
Citeste zilnic GRATUIT totul
despre sanatate, frumusete, stil!
 
Adauga mai jos adresa de e-mail pentru a primit Ebook-ul gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
0