Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Studiu: Mancarea da dependenta

Studiu: Mancarea da dependenta
Mancarea poate sa creeze dependenta la fel ca heroina si nicotina, spune un nou studiu citat de Daily Mail. Cercetatorii au descoperit ca alimentele care au indice glicemic ridicat, cum ar fi painea alba si cartofii, pot declansa mecanismul de dependenta la nivelul creierului.


Daca mananci carbohidrati procesati ajungi sa-ti fie excesiv de foame, stimuland regiuni ale creierului implicate in mecanismele de recompensa si pofte. Concluziile sugereaza ca limitarea aportului de alimente cu indice glicemic ridicat ii poate ajuta pe supraponderali sa evite supraalimentarea.
Studiul, publicat in American Journal of Clinical Nutrition, a analizat modul in care consumul de mancare este reglementat de centrul placerii din creier.
Coordonatorul studiului, Dr. David Ludwig, spune ca regiune din creier insarcinata cu recompensa si poftele este activata si cand consumam heroina.
Pentru a verifica daca anumite alimente dau intr-adevar dependenta, cercetatorii au masurat nivelul de glucoza din sange si nivelul de foame, folosind scannere RMI pentru a monitoriza activitatea creierului in perioada de patru ore de dupa masa, cea care influenteaza comportamentul de hranire la urmatoarea masa.
Evaluarea pacientilor in aceasta perioada de timp este un aspect nou al acestor tipuri de studii, caci, anterior, pacientii erau observati imediat dupa masa.
12 persoane supraponderale au mancat mese test, cu milkshake-uri avand acelasi numar de calorii, acelasi gust si acelasi grad de indulcire.
Doua dintre milkshake-uri au fost aproape identice, singura diferenta fiind ca uunul includea carbohidrati usor de digerat – cu indice glicemic mare, iar al doilea carbohidrati mai greu digerabili – cu indice glicemic mic.
Dupa ce pacientii au consumat preparatele cu indice glicemic mare, le-a crescut nivelul de zahar din sange si apoi acesta le-a scazut dramatic la patru ore dupa masa.
Aceasta scadere a nivelului de glucoza se asociaza unei stari excesive de foame si intensei activari a nucleului accumbesn, o regiune critica din creier implicata in comportamentul dependent.
Studiile anterioare privind dependenta de mancare au comparat reactiile pacientului la diferite tipuri de mancare, cum ar fi cheesecake cu multe calorii versus legume fierte.
Un alt aspect nou al studiului de fata este modul in care un factor specific de dieta care este distinct de calorii si gradul de indulcire poate schimba functionarea creierului si promova supraalimentarea.
Dependenta de mancare este inca un termen controversat in lumea moderna, dar descrie, deci, o tulburare patologica: mancarea si pofta excesiva si nestapanita pentru mancare. 
Pentru a putea determina dependenta de mancare, este nevoie sa-ti pui cateva intrebari-cheie:
Mananci atunci cand nu ti-e foame sau cand te simti indispusa sau deprimata?
Mananci in ascuns sau diferit cand esti de fata cu oamenii decat atunci cand esti singura?
Consumi cantitati neobisnuite de mancare si apoi le elimini vomitand sau luand laxative ca sa scapi de ce a fost in exces?
Exista mancaruri care iti sunt daunatoare si pe care totusi le mananci?
Te simti vinovata dupa mancare?
Daca raspunzi cu “da” la oricare din aceste intrebari, este foarte probabil sa fii dependenta de mancare.
Dependenta de mancare, ca si orice alta dependenta, este o pierdere a controlului. Oamenii inteleg ca modul lor de a manca este daunator, insa isi continua comportamentul distructiv. Fenomenul dependentei de mancare este atat fiziologic, cat si psihologic. 

Sursa foto: www.sxc.hu

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Personalitati ale Arhitecturii Romanesti


Lucrarea Personalitati ale Arhitecturii Romanesti 1859-2023 este una dintre atat de rarele antologii dedicate arhitectilor care au activat si au creat in spatiul romanesc O arhiva bogata ce contine peste 1400 de nume reprezentative de arhitecti cu ajutorul careia puteti deslusi tendintele arhitecturale ale celor 165 de ani pusi sub lupa ...

Oferta Speciala
valabila 48h

Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele



Rating:


Nota: 5 din 5 - 2 voturi.

Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre sanatate

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre studiu

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre indice glicemic

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre carbohidrati

Cele mai citite articole

Investitia in aur poate fi o modalitate de diversificare a portofoliului, dar si de obtinere a unei ...
Ce intelegem prin vindecare? Ne referim la vindecarea corpului fizic, vindecarea ...
In ultimele decenii, bauturile energizante au castigat popularitate in randul consumatorilor din ...
Slabeste rapid si scapa de toxine!
 
Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine
 
Citeste zilnic GRATUIT totul
despre sanatate, frumusete, stil!
 
Adauga mai jos adresa de e-mail pentru a primit Ebook-ul gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
0