Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Te tine ceasul treaza? Incearca acesti pasi pentru a dormi dusa

Te tine ceasul treaza? Incearca acesti pasi pentru a dormi dusa
Exista multe elemente pe care le poti controla si care iti influenteaza abilitatea de a dormi. Acestea includ lucruri cum ar fi cantitatea de lumina, atat naturala, cat si artificiala, temperatura din dormitor, calitatea saltelei pe care dormi, volumul de zgomot, cu cine dormi sau ce mananci inainte de simn. Bineinteles ca nu poti controla toate cauzele insomniei, dar poti creste sansele unui somn odihnitor creand cel mai bun mediu posibil.


1. Intunericul conteaza. Dormi in intuneric deplin sau cu cat mai putina lumina posibil. Daca te trezesti noaptea sa mergi la toaleta si aprinzi lumina, iti disturbi ciclul de somn, pentru ca productia de melatonina se opreste odata ce esti expusa la lumina. Pentru a preveni intreruperea somnului, expertii in somn recomanda folosirea unei lumini de noapte scazute care sa te ajute sa vezi drumul pana la baie. Chiar si cea mai mica cantitate de lumina din camera poate sa tulbure ceasul intern si productia de melatonina si serotonina (necesare pentru un somn profund si odihnitor). Simpla stralucire a ecranului ceasului interfereaza si ea cu somnul tau. Mai bine acopera ceasul cu radio, caci nu te uiti mereu la cat e ora si devii si anxioasa, caci te tot intrebi de ce nu ai adormit desi este asa de tarziu etc. Pune draperii grele la ferestre. Daca nu poti face intuneric deplin in camera, cumpara-ti o masca de frumusete.
2. Temperatura. Expertii au stabilit ca temperatura din dormitor afecteza cat de bine si cat de mult dormiu. Cand mergi la somn, creierul tau incearca sa coboare temperatura corpului. Gandeste-te la proces ca la un termostat intern. Da o mana de ajutor scazand temperatura din camera si vei adormi mai repede. Daca este prea cald sau prea frig, corpul va incerca sa ajunga acolo unde trebuie si te vei trezi mai usor. Temperatura din dormitor afecteaza calitatea somnului REM. Nu exista o temperatura indicata pentru toata lumea, caci cu totii suntem diferiti. Insa intervalul ideal este intre 17 si 20 de grade Celsius.
3. Salteaua conteaza. Cea mai scumpa saltea de pe piata nu este neaparat si cea mai buna pentru somn. Cea potrivita este suficient de ferma pentru a-ti oferi suport pentru spate, gat si picioare. Asigura-te ca este suficient de mare pentru pentru amandoi, daca nu dormi singura. Recomandarea este sa inlocuiesti salteaua dupa 7 ani de folosire.
4. Strategii de reducere a zgomotului. Daca nu poti evita sau elimina zgomotul traficului, latratul cainilor sau cearta vecinilor, trebuie sa iei masuri pentru a reduce cantitatea de zgomot la care sti expusa. Mascheaza-l cu zgomot alb: un ventilator sau sunete linistitoare inregistrate. Dopurile de urechi pot fi si ele o solutie.
5. Ai grija la ce mananci inainte de culcare. Evita cafeina cu patru ore inainte de somn. Daca esti foarte sensibila la cafeina, nu mai bea dupa 2 pm. Multi oameni au falsa impresie ca, daca mananca bine inainte de culcare, vor dormi neintorsi. Gresit, caci o masa copioasa pune organismul la treaba, pentru a digera mancarea, si uite asa nu te vei putea relaxa. In plus, te vei ingrasa, caci organismul nu poate transforma mancarea in energie si o stocheaza sub forma de grasime. Mananca ceva usor cu o ora inainte sa mergi in pat.
6. Fa sport zilnic. 30 de minute din orice tip de miscare iti doresti, pentru a maximiza abilitatea corpului de a intra in somnul profund. 

Sursa foto: www.sxc.hu

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Hon-Do-Ryu Karate


Descopera acum esenta acestei arte martiale chiar de la Sensei Georg Nicolau - initiatorul sistemului in lucrarea omonima  Hon-Do-Ryu Karate Hon-Do-Ryu Karate urmeaza drumul vechilor maestri din Okinawa pune accent pe imbinarea celor 3 aspecte esentiale ale artelor martiale excluzand competitia sportiva ca scop in sine Gi –...

Oferta Speciala
valabila 48h

de Sunt Fericita
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.

Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele



Rating:


Nota: 4.63 din 5 - 4 voturi.

Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre sanatate

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre calitatea somnului

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre cafeina

Cele mai citite articole

Exista cateva lucruri de care nicio femeie nu scapa, iar menopauza este unul dintre ele. Aceasta ...
In cautarea unei modalitati sanatoase si gustoase de a pierde in greutate, dieta cu mere poate fi ...
Ochii rosii pot fi o manifestare comuna a unei game variate de afectiuni si probleme de sanatate. ...
Slabeste rapid si scapa de toxine!
 
Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine
 
Citeste zilnic GRATUIT totul
despre sanatate, frumusete, stil!
 
Adauga mai jos adresa de e-mail pentru a primit Ebook-ul gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
0