Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Tie iti place sa barfesti?

Tie iti place sa barfesti?
"Loredana a si devenit manager de produs, desi a fost anagajata acum trei luni, iar eu ard gazul aici de trei ani". "Nici n-avea cum, doar ai vazut ca o place directorul". Ti se pare verosimil dialogul. Evident, caci cu toatele l-am auzit sau am participat la el cel putin o data in viata noastra profesionala. Barfa este un liant social, caci 60% dintre conversatiile dintre adulti au ca subiect pe un al treilea, conform Laurent Begue, psiholog social.


Stim ca nu este corect sau frumos sa vorbim oamenii pe la spate, atunci cand nu sunt de fata, dar, pur si simplu, nu ne putem abtine. Indiferent de locul in care ne aflam, acasa, la munca sau intre prieteni, ceea ce se afla in spatele acestor barfe sunt placerile noastre.
Afirmatii de genul „Elena a primit o marire de salariu„ eu nu sunt surprins dupa modul in care flirteaza cu seful” sau „ Andreea este prea slaba, sunt sigura ca este anorexica”, sunt  doar cateva din motivele de barfa cele mai des intalnite.
Unele cuvinte dusmanoase spuse pe la colturi intre confidenti ne dau un sentiment de incredere si ne fac sa ne simtim bine. Stim, de asemenea, ca este gresit sa barfim si nimeni nu vrea sa para rau intentionat. Si atunci, de ce ne complacem in aceasta placere vinovata?
Barfa creeaza legaturi sociale mai puternice intre cei care au in comun opinii negative, decat intre cei cu opinii pozitive.
Doi oameni care nu se cunosc intre ei se vor simti mai aproape daca vor vorbi de rau o alta persoana, decat daca vor spune lucruri frumoase despre ea. Este o modalitate de a demonstra valorile comune si simtul umorului. Adaugam la asta si placerea pacatului, din moment ce ar trebui sa fim buni si pozitivi.
Spunand lucruri rele inseamna ca suntem oameni rai, dar o barfa arata increderea in persoana cu care vorbim.  Iar acest lucru, face ca cealalta persoana sa se simta mult mai inclinata sa ne impartaseasca propriile lor secrete. Barfa are o functie pozitiva in stabilirea valorilor de grup. Barfa impune limitele, convingand noii veniti sa respecte regulile impuse de ceilalti.
Antropologul Robin Dunbar spune ca „barfa este un factor evolutiv vital in dezvoltarea creierului nostru, iar limba a aparut din necesitatea de a raspandi barfe, si nu invers.”
Barfa ne ofera ocazia de a vorbi despre oameni care nu sunt prezenti, si, de asemenea, sa ii invatam si pe altii cum sa se raporteze la persoanele pe care nu le-au cunoscut inainte.
Totodata, barfa este un mijloc indirect de a spune lucruri bune despre noi insine si despre cei care ne asculta. Este mult mai distractiv sa trezim interesul celor din jur si sa monopolizam discutia cu o barfa.
Esenta  barfei consta in faptul ca ne face sa ne simtim superiori. In ciuda sentimentului de superioritate pe care ni-l da,  barfa este o activitate foarte riscanta, pentru ca ea ne poate duce la situatii jenante si neincredere.  Odata ce  reputatia unei persoane are de suferit, este foarte dificil de recastigat.
Cercetarii au descoperit ca judecam dupa informatii negative, pentru ca acestea sunt mai revelatoare decat cele pozitive si ni le amintim mai bine.
Barfa are si o latura pozitiva. Cu ajutorul ei putem sa ne cunoastem mai bine si sa ne acceptam latura negativa.
De obicei, oamenii barfesc cand li se face o nedreptate. In momentul in care incetam sa ne mai simtim ca o victima, energia investita in barfa o directionam catre dezvoltarea personala.
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Hon-Do-Ryu Karate


Descopera acum esenta acestei arte martiale chiar de la Sensei Georg Nicolau - initiatorul sistemului in lucrarea omonima  Hon-Do-Ryu Karate Hon-Do-Ryu Karate urmeaza drumul vechilor maestri din Okinawa pune accent pe imbinarea celor 3 aspecte esentiale ale artelor martiale excluzand competitia sportiva ca scop in sine Gi –...

Oferta Speciala
valabila 48h

Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele



Rating:


Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre barfa

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre socializare

Cele mai citite articole

Stimate cititor, ai ocazia sa parcurgi poezii si povestiri scrise de Nichita Stanescu, ...
O alimentatie echilibrata, bogata in vitamine si minerale, este cruciala pentru mentinerea ...
In fiecare etapa a vietii, femeile se confrunta cu schimbari hormonale semnificative, iar una ...
Slabeste rapid si scapa de toxine!
 
Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine
 
Citeste zilnic GRATUIT totul
despre sanatate, frumusete, stil!
 
Adauga mai jos adresa de e-mail pentru a primit Ebook-ul gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
0