Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Top alimente care baloneaza: iata care este solutia!

de Viorica Ghinea la 2020-08-19
Top alimente care baloneaza: iata care este solutia!
Gaze intestinale, abdomen umflat, senzatie de prea plin? Iti sunt cunoscute aceste simptome, in special dupa mesele mai copioase? Atunci trebuie sa fii mai atenta la combinatiile alimentare pe care le faci , dar si la alimentele care baloneaza. Iata care sunt acestea si cum le poti consuma astfel incat sa previi aceste senzatii neplacute dupa masa!


Balonarea este o conditie des intalnita in jurul nostru. Intre 16 si 30% dintre oameni marturisesc ca se confrunta periodic cu senzatiile neplacute si stanjenitoare pe care le provoaca aceasta. Principalul factor care conduce la senzatia de balonare este alimentatia, astfel ca este important sa observi la ce tip de alimente ai sensibilitate si in ce cantitate iti permite organismul sa le mananci.

Lista de alimente care baloneaza: idei de consum


7. Mere

Desi sunt bogate in fitonutrienti, vitamine si minerale, merele au in compozitia lor si multa fructoza, ceea ce conduce la aciditate in stomac. Daca observi ca ai o sensibilitate la aceste fructe, consuma-le mai rar si niciodata dupa masa.

Solutie: Inlocuieste merele cu fructe care contin mai putine alfa-galactozide, substante ce fac parte din grupul de carbohidrati FODMAP. Se stie despre acestia ca nu sunt usor de digerat, astfel ca fermenteaza in colon provocand gaze intestinale, flatulenta, crampe si diaree.  Asadar, indreapta-ti atentia spre banane, fructe de padure si pepene galben.

6. Lapte

Si lactatele sunt legate de simptome ca balonare, gaze intestinale, crampe si flatulenta. Pentru a digera lactoza din compozitia acestora, corpul nostru are nevoie de o enzima numita lactaza. Din nefercire, exista si persoane al caror organism nu poate produce aceasta substanta in doza potrivita. Totodata, caseina, o alta substanta care se gaseste in lapte, este vinovata de inflamatiile sistemului digestiv.

Solutie: Consuma lapte de migdale ori de nuca de cocos si vei scapa de balonare, crampe si gaze intestinale.


5. Varza

Varza este unul dintre alimentele des intalnite in alimentatia romanilor, avand in vedere ca este gustoasa si ieftina. Din pacate, familia din care face parte, cea a cruciferelor (conopida, broccoli, varza de Bruxelles), provoaca gaze intestinale, crampe si flatulenta. Intr-adevar, sunt foarte sanatoase pentru organism, avand in vedere ca au in compozitia lor multe substante nutritive (fier, potasiu, vitamina C, vitamina K si fibre), dar iti pot provoca probleme digestive. Asadar, evita sa consumi varza in exces, mai ales in salate.

Solutie: Poti sa inlocuiesti varza in salate cu spanac, salata verde si dovlecei. Aceste legume sunt mult mai prietenoase cu tractul digestiv.

4. Ceapa

Gustul si aroma cepei sunt inconfundabile in bucatarie, astfel ca nu este de mirare de ce toate gospodinele o folosesc in preparatele lor culinare. Din pacate, aceasta se numara printre alimentele care baloneaza, asa ca trebuie sa o consumi cu atentie, cu atat mai mult daca ai sistemul digestiv mai sensibil.

Solutie: Consuma ceapa in cantitati reduse, in special cruda. Pentru a da gust preparatelor, o poti inlocui cu ierburi aromate si condimente. Cu cat faci mai multe combinatii, cu atat efectul va fi mai interesant.

3. Bauturi carbogazoase

Din lista alimentelor care baloneaza nu aveau cum sa lipseasca bauturile carbogazoase. Acestea au in compozitia lor o cantitate mare de dioxid de carbon, care ramane blocat in sistemul digestiv. De aceea, la scurt timp dupa consumarea unei bauturi acidulate, iti simti stomacul umflat si greu.

Solutie: Nu este usor sa rezisti in fata tentatiei de a-ti potoli setea cu o bautura acidulata si rece, mai ales in sezonul cald. Dar iti poti indrepta atentia spre alte tipuri de racoritoare, cum sunt cele fara acid ori cu continut mai mic. Cea mai sanatoasa varianta ramane apa, careia ii poti adauga un plus de savoare prin punerea unor felii de fructe si legume. Spre exemplu, castravete, capsune, lamaie si portocala.

2. Paine

Painea ocupa locul doi in topul alimentelor care baloneaza, astfel ca trebuie sa o incluzi in alimentatia ta cu moderatie. Nu degeaba se numara si printre cele mai controversate alimente. Persoanele care sufera de afectiunea celiaca, adica intoleranta la gluten, ori o alergie la aceasta substanta, trebuie s-o inlocuiasca cu variantele fara gluten.

Solutie: Nu combina painea cu cartofi, orez si carne. In plus, incearca sa iti indrepti atentia spre faina de migdale si cea de cocos. De asemenea, poti lua in considerare alimente ca: hrisca, ovaz si quinoa.

1. Fasole

Alaturi de linte, naut si mazare, fasolea face parte din categoria leguminoaselor, toate vinovate de efectul de balonare. Acest aliment contine fibre, proteine, carbohidrati sanatosi si multe vitamine si minerale. Din pacate, printre substantele nutritive aflate in compozitia fasolei se afla si niste zaharuri numite alfa-galactozide care fac parte dintr-un grup de carbohidrati FODMAP.

Solutie: La preparare, fierbe fasolea in mai multe ape. De asemenea, este indicat sa o lasi la inmuiat inainte. In plus, poti opta pentru soiuri care fermenteaza mai putin, asa cum este fasolea neagra sau Pinto (cea patata).

Observa ce alimente te baloneaza si consuma-le in cantitati reduse. De asemenea, nu le combina niciodata la o masa cu alte alimente care conduc la formarea gazelor intestinale.

Citeste si ce alimente provoaca indigestie!>>


Foto: pixabay.com

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
50 de exercitii yoga pentru relaxare Ghid practic pentru incepatori


Te-ai gandit vreodata ca yoga ar putea fi solutia pentru problemele tale Solutia pentru a fi sanatos Pentru a avea un corp armonios o minte linistita si un spirit mereu tanar Ei bine yoga chiar este solutia pe care o cauti si chiar iti poate oferi toate aceste lucruri Yoga iti pune la dispozitie modalitati practic nelimitate de a-ti...

Oferta Speciala
valabila 48h

Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele



Rating:


Nota: 4.02 din 5 - 43 voturi.

Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!

Cele mai citite articole

Investitia in aur poate fi o modalitate de diversificare a portofoliului, dar si de obtinere a unei ...
Ce intelegem prin vindecare? Ne referim la vindecarea corpului fizic, vindecarea ...
In ultimele decenii, bauturile energizante au castigat popularitate in randul consumatorilor din ...
Slabeste rapid si scapa de toxine!
 
Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine
 
Citeste zilnic GRATUIT totul
despre sanatate, frumusete, stil!
 
Adauga mai jos adresa de e-mail pentru a primit Ebook-ul gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
0