Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Traditii si superstitii de Sanziene

de Viorica Ghinea la 2017-06-23
Traditii si superstitii de Sanziene
Noaptea de Sanziene este sarbatorita in popor in fiecare an, in 23-24 iunie. Traditiile spun ca se intampla lucruri magice in aceasta perioada si ca este bine sa respecti anumite superstitii pentru a te feri de rele. Afla totul despre aceasta sarbatoare din randurile de mai jos!


Informatii generale despre Sanziene


Pe 24 iunie, Biserica Ortodoxa face pomenirea Nasterii Sfantului Ioan Botezatorul, dar in popor aceasta sarbatoare este cunoscuta sub denumirea de Sanziene sau Dragaica. Oamenii obisnuiesc sa le spuna acestor fiinte iele, care sunt niste fecioare cu puteri magice si putere de seductie asupra barbatilor.

Conform traditiei, ielele traiesc in vazduh, in paduri, in pesteri, pe maluri de ape ori la raspantii. Acestea obisnuiesc sa apara noaptea si sa danseze goale sau sumar imbracate sub lumina lunii, formand o hora. Legendele spun ca locurile respective pot fi recunoscute cu usurinta dupa aceea, pentru ca nu mai creste iarba si ca arata de parca ar fi fost aprins un foc acolo. Astfel de cazuri apar doar daca Sanzienele au fost suparate.

De asemenea, in popor se mai spune ca in aceasta noapte animalele vorbesc intre ele. Cel care sta ascuns si le asculta le poate intelege graiul si poate afla multe secrete din lumea lor, dar si posibile locuri in care au fost ascunse comori.

Desi rolul Sanzienelor este unul benefic in traditia romaneasca, totusi exista o anumita frica legata de aceste fiinte. Oamenii de la sate se tem de aceste fecioare considerate nebune, fiindca cel care le vede in noaptea de Sanziene poate sa ramana mut ori sa innebuneasca de la farmecele lor. De aceea, satenii prefera sa nu se indeparteze de gospodarie, sa nu plece la drum lung in plina noapte.

In principiu, Sanzienele sunt zane bune, dar acestea pot deveni si periculoase si se pot razbuna pe cei care au pacatuit ori pe cel care indrazneste sa le tulbure hora. Acestea canta si danseaza pentru ca pamantul sa fie roditor, pentru a inmulti animalele si pasarile si pentru a umple de leac plantele. Dar binecuvantarile lor nu se termina aici, ci au rolul de a aduce fertilitate in randul femeilor casatorite si de a alunga bolile si necazurile oamenilor. La polul opus, daca acestea se infurie, starnesc vijelii, aduc grindina, seaca florile de leac si lasa pamantul fara rod.


Superstitiile legate de Sanziene


In noaptea de Sanziene oamenii de la sate obisnuiesc sa faca focuri mari, in care arunca substante cu miros puternic. Baietii agita faclii si incearca sa faca mult zgomot. Dupa aceea, sar peste ele pentru a se purifica si a fi sanatosi tot anul. Totodata, ei cred ca este bine sa inconjoare casa, grajdurile si campurile cu facli, pentru a se feri de duhuri rele si a avea un an bogat.

Florile de Sanziene sunt magice si le pot ajuta pe fetele necasatorite sa isi vada ursitul, dar si sa afle cand vor face pasul cel mare. Superstitiile spun ca acestea pot sa puna un buchet sub perna pentru a-l visa pe alesul inimii. In plus, fetele care vor sa se marite in anul respectiv trebuie sa arunce buchetul pe geam ori pe usa. De asemenea, femeile pot sa isi strecoare flori de sanziene in par ori la piept ca sa se asigure ca vor deveni atragatoare si ca vor fi iubite.

Citeste si alte superstii de dragoste!

Se spune ca in aceasta zi este bine sa scoti hainele, covoarele si alte tipuri de textile la soare pentru a tine moliile departe de ele. In plus, este bine ca in aceasta zi sa se puna flori de Sanziene la geam, la porti ori la stresinile caselor. Astfel oamenii spera sa tina la distanta spiritele malefice si sa aduca norocul in viata lor.

Conform unei superstitii populare, indragostitii care fac baie impreuna in rau sau in mare  de Sanziene isi vor proteja dragostea toata viata, iar relatia lor ii va implini sufleteste.

Mai stii si alte traditii si superstitii de Sanziene?

Citeste si ce se intampla daca crezi prea mult in superstitii!>>

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
50 de exercitii yoga pentru relaxare Ghid practic pentru incepatori


Te-ai gandit vreodata ca yoga ar putea fi solutia pentru problemele tale Solutia pentru a fi sanatos Pentru a avea un corp armonios o minte linistita si un spirit mereu tanar Ei bine yoga chiar este solutia pe care o cauti si chiar iti poate oferi toate aceste lucruri Yoga iti pune la dispozitie modalitati practic nelimitate de a-ti...

Oferta Speciala
valabila 48h

Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele



Rating:


Nota: 3.33 din 5 - 3 voturi.

Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre superstitii

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre obiceiuri

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre sarbatoare

Cele mai citite articole

Investitia in aur poate fi o modalitate de diversificare a portofoliului, dar si de obtinere a unei ...
Ce intelegem prin vindecare? Ne referim la vindecarea corpului fizic, vindecarea ...
In ultimele decenii, bauturile energizante au castigat popularitate in randul consumatorilor din ...
Slabeste rapid si scapa de toxine!
 
Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine
 
Citeste zilnic GRATUIT totul
despre sanatate, frumusete, stil!
 
Adauga mai jos adresa de e-mail pentru a primit Ebook-ul gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
0