Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Tu stii care este limbajul de iubire al copilului tau?

Tu stii care este limbajul de iubire al copilului tau?
Copiii percep iubirea parintilor in propriul lor mod, conform limbajului de iubire pe care fiecare micut si l-a dezvoltat. Poti sa iti ajuti micutul sa inteleaga iubirea pe care i-o porti, afland care este limbajul sau de iubire.


Cartea “Cele cinci limbaje de iubire ale copiilor”, aparuta la Editura Curtea Veche,  iti arata cele cinci modalitati prin care copilul tau iti comunica preferinta sa pentru un anumit limbaj de iubire. Fara a-i oferi iubirea in limbajul pe care el in prefera, va crede ca nu il iubesti.

Dr. Gary Chapman, expert international in probleme de cuplu si familie, clasifica limbajele de iubire care rezoneaza cu nevoile emotionale ale copiilor, dupa cum urmeaza:

Limbajul nr. 1: MANGAIERILE FIZICE
Limbajul mangaierilor fizice este limbajul cel mai simplu  de folosit neconditionat, cea mai puternica voce a iubirii.
Mangaierea fizica va semnifica mai mult decat “te iubesc”, decat un dar sau decat petrecerea timpului liber impreuna
Pe masura ce copilul creste, nevoia sa de mangaieri scade

Limbajul nr.2 CUVINTELE DE INCURAJARE
Cuvintele afectuoase si tandre, aprecierile, laudele, dau un imbold pozitiv, sunt un balsam pentru sufletul copilului, ii dau sentimentul valorii de sine si al sigurantei - in timp ce  vorbele taioase pot dauna parerii bune despre sine a copilului.
Copiii recepteaza mesaje emotionale cu mult timp inainte sa poata intelege cuvintele: tonul vocii, blandetea, atmosfera afectuoasa – toate comunica caldura emotionala si iubirea.
Deoarece copiii mici isi dezvolta treptat capacitatea de a folosi cuvintele si ideile, nu vor sti intotdeauna ce intelegem noi prin cuvintele noastre, chiar si atunci cand spunem “te iubesc”.
Micutii nu pot vedea iubirea asa cum pot vedea o jucarie sau o carte si au tendinta sa gandeasca concret.
“Te iubesc” – are o mai mare greutate cand e asociat unor sentimente afectuoase.
Afectiunea si iubirea presupun exprimarea recunosterii existentei pur si simplu a copilului, a talentelor lui.
Laudele trebuie oferite cu grjia, astfel incat copilul sa nu se obisnuiasca cu ele si sa le considere ca pe ceva firesc.
Cuvintele incurajatoare au o eficienta maxima atunci cand se concentreaza pe un anumit efort facut de copil.
Calauzirea nu inseamna interdictii, reprosuri si comentarii negative – in aceasta situatie, se sterg prin a cere scuze.

Limbajul nr.3: TIMPUL ACORDAT
Acest tip de limbaj se bazeaza pe atentia acordata copilului – o atentie neimpartita – lucru posibil cu sugarii, dar care devine din ce in ce mai greu pe masura ce copilul creste
Timpul acordat este darul pe care parintele il ofera prin prezenta sa copilului, transmitand mesajul: “esti important si imi place sa fiu cu tine” – copilul se simte persoana cea mai importanta din lume pentru parintele sau.
Cel mai important factor legat de timpul acordat nu este evenimentul in sine, ci faptul ca faceti ceva impreuna, putand sa oferiti atentia cuvenita aproape oriunde.
Timpul acordat presupune un contact vizual plin de afectiune – privitul in ochi fiind una dintre modalitate de a transmite iubirea.
Studiile au aratat ca majoritatea parintilor folosesc contactul vizual mai ales in mod negativ, cand il cearta pe copil sau ii dau instructiuni.
Contactele vizuale trebuie sa fie placute, fiind recomandat sa evitati sa va priviti copilul doar cand el va face pe plac - acesta este cel mult un semn de iubire conditionata.
Exista familii in care membrii refuza sa se priveasca unul pe altul in ochi, pentru ca astfel sa il pedepseasca pe celalalt – lucru devastator, care nu se uita niciodata.
Cand nu sunt priviti in ochi, copiii inteleg acest refuz ca pe un dezacord, formandu-si o parere deteriorata despre sine.
Impartasirea gandurilor si sentimentelor duce la o mai buna cunoastere a copilului, asa puteti afla ce conteaza mai mult in viata lor; acest gen de petrecere a timpului impreuna cu copilul, il va influenta pe viitor in relatiile personale si va fi baza prieteniilor sale.
De exemplu, ritualul dinainte de culcare presupune apropiere, blandete, destindere si poate include toate aceste momente care se concretizeaza in acest limbaj de iubire.

Limbajul nr.4: DARURILE
Oferirea si primirea de daruri pot exprima iubirea nu doar pe moment, ci si in timp.
Cadourile cele mai neinsemnate pot deveni simboluri, iar cand darul este meritat, devine o forma de rasplata.
Adevaratul dar nu inseamna rasplata pentru serviciile acordate, ci exprima iubirea pentru o persoana, ca un gest de bunavoie.
Cand cel mic face ordine in camera si primeste un dar, de fapt il rasplatiti pentru serviciul facut, chiar daca el nu cunoaste ce semnificatie are rasplata, dar intelege ideea.
Daca un copil arunca sau ignora darurile, inseamna ca este nevoie sa i se umple “rezervorul de iubire” in limbajul sau preferat.
Darul trebuie oferit ca expresie a iubirii .
Referitor la jucarii – nu toate trebuie sa aiba si o valoare educationala, insa trebuie sa serveasca unui scop pozitiv in viata copiilor.
Uneori este tentant si mult mai usor sa coplesiti copiii cu daruri, ca substitut pentru celelalte limbaje ale iubirii – abuzul de daruri putand aparea in familiile dezorganizate, atunci cand copilul locuieste cu unul dintre parinti sau cand parintii nu au timp suficient pentru copil folosesc darurile, ca leac universal pentru un stil de viata scapat de sub control.
Copiii isi dau seama la ce folosesc aceste daruri si inteleg ca macar unul dintre parinti crede ca darurile pot inlocui iubirea adevarata; astfel de copii devin materialisti si manipulatori, invatand sa se joace cu sentimentele, tocmai prin intermediul acestor cadouri folosite inadecvat
Daca un cadou stimuleaza imaginatia copiilor, el poate fi mai interesant si il poate apropia mai mult de parinti - nu conteaza daca darul a fost gasit, cumparat sau facut, indiferent ca este vorba de ceva ce si-au dorit sau nu, conteaza doar ca parintii s-au gandit la copil.
Pentru copiii cu acest limbaj predominant al iubirii, darul este o expresie tangibila a iubirii si este  foarte traumatizant pentru copil daca darul se strica sau se pierde, sau daca este mutat de la locul lui.
Pe masura ce cresc, copiii vor intelege totusi ca iubirea si prezenta parintilor este de fapt cel mai frumos dar.
.
Limbajul nr.5: SERVICIILE
A fi parinte este yb servici cu norma intreaga, cu contract pe minim 18 ani si “rezerva activa” si dupa aceasta varsta.
Serviciile solicita  din punct de vedere emotional si fizic, deci parintii trebuie sa fie atenti cu sanatatea lor fizica si emotionala.
Scopul servirii copiilor este de a face ce e mai bine pentru ei, nu neaparat ce i-ar incanta cel mai mult pe moment.
Serviciile nu trebuie transformate in modalitati de manevrare a copiilor – daca cedam la dorintele lor de a primi daruri si servicii, vor ramane mereu copilarosi si egocentrici, devenind egoisti.
Serviciile oferite copiilor pot deveni un model pentru felul in care copiii vor face servicii altora si isi vor asuma raspunderi, ajutandu-i, pe viitor, sa nu se concentreze doar asupra propriei persoane si - la randul lor - sa ii ajute pe altii.
Faceti pentru copii ceea ce ei nu pot face - de exemplu,  daca pentru un copil de 4 ani sa-i faceti patul e un serviciu, un copil de 8 ani si-l poate face singur.
Serviciile sunt un pas intermediar – servim copiii, insa atunci cand sunt pregatiti, ii invatam cum sa se serveasca singuri si cum sa ii serveasca si pe altii.
Unele servicii pe care le faceti copiilor provin din talentul dumneavoastra, talent pe care ei s-ar putea sa nu il dobandeasca vreodata – copiii nu trebuie obligati sa devina dublurile parintilor.
Unii parinti se simt ‘'sclavi” – serviciile pline de iubire au o motivatie interioara, sunt un dar, nu sunt o necesitate si nu se fac din obligatie, ci de bunavoie.
Cand parintii isi servesc copiii cu resentimente si fara chef, chiar daca nevoile fizice ale acestora sunt satisfacute, dezvoltarea lor emotionala va avea de suferit.
Scopul final al serviciilor facute copiilor este de a-i ajuta sa devina adulti maturi, capabili sa ofere iubire altora si prin intermediul serviciilor
Prin puterea exemplului, copiii traiesc prima experienta a gesturilor pline de afectiune reprezentate de servicii.

Daca identifici corect limbajul de iubire specific micutului tau si daca inveti sa folosesti in sens constructiv acest limbaj,  vei reusi sa dezvolti cu micutul tau relatii pe baza de respect, apreciere si iubire. Astfel, vei crea premisele pentru dezvoltarea sa armonioasa, din punct de vedere psiho-socio-afectiv.

Indiferent care este limbajul de iubire al copilului tau, iubirea neconditionata este limbajul sufletului si este important ca ea sa sustina fiecare gest si cuvant al tau.

Mona Georgescu, psiholog

www.minunemica.ro
- pentru a reflecta, pentru a intelege, pentru a iubi -


Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Mind Aerobics


Descoperiti aceasta inovatie demna de Premiul Nobel care va poate imbunatati functiile cerebrale prin sunete A fost dovedit stiintific faptul ca aceasta tehnologie audio revolutionara dezvolta abilitatile mentale  inlatura stresul imbunatateste capacitatea de concentrare si creativitatea imbunatateste memoria aduce o stare...

Oferta Speciala
valabila 48h

Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele



Rating:


Nota: 5 din 5 - 2 voturi.

Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre iubire

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre parinti

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre copii

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre mama

Cele mai citite articole

Investitia in aur poate fi o modalitate de diversificare a portofoliului, dar si de obtinere a unei ...
Ce intelegem prin vindecare? Ne referim la vindecarea corpului fizic, vindecarea ...
In ultimele decenii, bauturile energizante au castigat popularitate in randul consumatorilor din ...
Slabeste rapid si scapa de toxine!
 
Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine
 
Citeste zilnic GRATUIT totul
despre sanatate, frumusete, stil!
 
Adauga mai jos adresa de e-mail pentru a primit Ebook-ul gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
0