Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Un studiu APC arata de ce NU trebuie sa mai consumam parizer niciodata

de Sunt Fericita la 2016-05-17
Un studiu APC arata de ce NU trebuie sa mai consumam parizer niciodata
Asociatia Pro Consumatori (APC) a achizitionat din marile structuri comerciale (hipermarketuri/supermarketuri) 52 tipuri de parizer, in vederea realizarii unui studiu prin care sa atraga atentia in ceea ce priveste continutul acestor produse si potentialele efecte asupra sanatatii consumatorilor. Au fost analizate sortimente de parizer fabricate/distribuite de catre: Facos, Meda, Agricola, MegaFood-Com, Aldis, Reinert, DiaVist, Recunostinta Prodcom, Pick Ungaria, Ifantis, Perfect Poultry Slovenia, CrisTim, Zimbo Ungaria, Auchan, AIA Italia, Cora, Lidl, Penny, Kaufland, Fox, Carrefour, Perutnina Slovenia, Matache Macelaru, Caroli, Goodies Meat Production, Rewe si Arterimpex.


Parizerul este un produs din familia mare a salamurilor, la randul sau parte a mezelurilor, un grup mai mare de produse din carne. Din punct de vedere al structurii, parizerul se inrudeste larg cu toata gama de preparate din carne tocata (trase in membrane sau fara membrana – paté, hasé), relatia cea mai apropiata avand-o cu crenvurstii, care au aceeasi structura foarte fina a compozitiei, dar si cu mortadela, bologna si alte produse care sunt practic echivalente ale parizerului.

Studiul a fost realizat de catre o echipa de experti a APC, coordonata de catre conf. univ. dr. Costel Stanciu.

La fabricarea sortimentelor de parizer analizate s-au folosit urmatoarele ingrediente: emulsie din piele de pasare, emulsie de sorici, carne de pui, carne de pui si de curcan separata mecanic, carne de pui dezosata mecanic, carne de pasare separata mecanic, piept de pui, carne de curcan, piept de curcan, piele de curcan, piele de pui, grasime de pasare, grasime de pui, carne de porc, pulpa de porc, carne de vita, slanina, soric de porc, colagen, cascaval, apa, faina de grau, fibre de soia, fulgi dezhidratati de ardei, fibre de mazare, fibre vegetale din soia si sfecla de zahar, izolat de soia, amidon cartofi, proteina animala din porc, proteina vegetala din soia, proteina vegetala hidrolizata, amidon, proteina din lapte, lapte praf, proteina din soia, sirop de glucoza, dextroza, lactoza, glucoza, zahar, maltodextrina, proteina din soia, sare neiodata, sare cu nitriti, extract natural de boia dulce, extracte vegetale, ardei rosu, condiment de ardei, condimente, extracte din condimente. In cele 52 de produse analizate s-au identificat 48 aditivi alimentari si alte substante, dupa cum urmeaza: aroma de fum, arome, difosfat de sodiu, polifosfati de sodiu, izoascorbat de sodiu, nitrit de sodiu, acid ascorbic, eritorbat de sodiu, carmin, iodat de potasiu, monoglutamat de sodiu, acid citric, acetat de sodiu, citrat de sodiu, glucono-delta-lactona, citrat trisodic, lactat de potasiu, diacetat de sodiu, caragenan, guma de guar, guma de xantan, guma Tara, guma Konjac, guma locust, guma de caruba, di-polifosfati de sodiu si potasiu, acid lactic, lactat de calciu, tartrati de sodiu, guanilat disodic, inozinat disodic, alginat de sodiu, citrat de sodiu, acid citric, sulfat de calciu, 5-ribonucleotide disodice, acizi grasi vegetali, esterii acidului lactic, trifosfati, diacetat de sodiu, carbonat de sodiu, acetat de sodiu, acid eritorbic, fosfat de calciu, clorura de potasiu, lactat de sodiu, polifosfat de sodiu si potasiu si azotit de sodiu.

Toate produsele analizate contin aditivi alimentari, adica E-uri, de la 3 aditivi alimentari pana la 19 aditivi alimentari, astfel:

La 85% din produsele analizate s-a folosit nitrit de sodiu, un conservant suspect.
La 79% din produsele analizate s-au  folosit difosfati.
73% dintre produsele analizate sunt colorate cu carmin/E120/acid carminic, un colorant rosu stralucitor obtinut dintr-o specie de insecta numita cosenila.
La 73% dintre produsele analizate, gustul si aroma au fost potentate cu monoglutamat de sodiu.
La 54% dintre produsele analizate s-a folosit carne de pasare separata mecanic (carne de pasare separata mecanic, carne de pui si curcan separata mecanic, carne de pui separata mecanic si carne de curcan separata mecanic), iar la 38% dintre acestea nu se precizeaza cantitatea de carne de pasare separata mecanic folosita la realizarea acelor sortimente.
La 50% dintre produsele analizate s-a folosit caragenan, un agent de ingrosare suspect de aparitia anumitor afectiuni medicale.
La 37% din produsele analizate s-a folosit eritorbat de sodiu.
La 33% din produsele analizate s-au folosit trifosfati.
La 27% din produsele analizate s-a folosit acetat de sodiu.
La 25% din produsele analizate s-a folosit ascorbat de sodiu.
La 23% din produsele analizate s-a folosit guma guar, respectiv polifosfati.
La 19% din produsele analizate s-a folosit acid citric. La 19% din produsele analizate nu apare mentionata in lista ingredientelor cantitatea de carne folosita la fabricarea acelui sortiment de parizer.
La 18% din produsele analizate s-au folosit citrati de sodiu.
La 15% din produsele analizate s-a folosit guma xantan.
La 13% din produsele analizate s-a folosit izoascorbat de sodiu.
La 12% din produsele analizate s-a folosit tartrat de sodiu, respectiv lactat de calciu.
La 8% din produsele analizate s-a folosit alginat de sodiu, respectiv mono si digliceride ale acizilor grasi.
La 8% din produsele analizate s-a folosit sulfat de calciu.

Top 10 marci de  parizer dupa continutul de carne:

    Kaufland Classic (parizer de porc. Delicatesa germana Lyoner) / Germania cu 84% carne de porc si 4 aditivi;
    Zimbo (parizer taranesc cu ardei) / Ungaria cu 80% carne porc si 6 aditivi;
    Apetit (parizer porc / 5 aditivi, parizer cu ardei / 6 aditivi) cu 63% carne de porc;
    Apetit (parizer pasare / 4 aditivi / 60% carne de pasare; parizer taranesc piept de pui /6 aditivi / 60% carne piept de pui), Baroni (parizer de pasare / 9 aditivi / 60% carne pui)
    Auchan (parizer piept de pui / 8 aditivi / 57% piept de pui);
    Casa Gustului (parizer cu ardei / 8 aditivi / carne porc 55%);
    Gustoso (parizer taranesc cu piept de pui / 9 aditivi/ 54% piept de pui), Baroni (parizer taranesc cu piept de pui / 9 aditivi / 54% carne din piept de pui), Casa Gustului (parizer de porc / 8 aditivi / 54% carne de pui);
    Baroni (mini parizer cu pui / 8 aditivi/ 52% carne de pui; parizer cu ardei / 9 aditivi/ 52% carne de porc; parizer cu carne de porc / 9 aditivi / 52% carne de porc);
    Facos (parizer cu pui /5 aditivi / 51% carne pasare), Aldis (mini parizer cu pui / 4 aditivi / 51% carne de pui)
    Pick (parizer de porc / 5 aditivi / 50% carne de porc) Aldis (parizer porc / 4 aditivi / 50% carne de porc), Facos (parizer cu porc / 6 aditivi / 50% carne porc).

Top 10 marci de parizer dupa numarul de aditivi alimentari:

    DiaVist (parizer cu sunca) contine 19 aditivi;
    DiaVist (parizer cu pasare si porc) contine 16 aditivi;
    DiaVist (parizer cu carne de pui; parizer cu carne de curcan) contine 15 aditivi;
    Fox (parizer mini) contine 13 aditivi;
    Matache Macelaru (parizer taranesc), Carrefour (parizer feliat, parizer cu ardei) contin 11 aditivi;
    Reinert (parizer feliat) contine 10 aditivi;
    Gustoso (parizer taranesc cu piept de pui), Baroni (parizer cu ardei, parizer cu carne de porc, parizer taranesc cu piept de pui, parizer de pasare), Pofta Buna (parizer cu carne de pasare) contin 9 aditivi;
    Auchan (parizer piept de pui), Carrefour (parizer cu pasare), Casa Gustului (parizer cu ardei, parizer de porc), Baroni (mini parizer cu pui), Meda (parizer taranesc, parizer taranesc cu piept de pui) contin 8 aditivi alimentari;
    Campofrio (parizer cu pasare), Caroli (parizer cu pasare), Fox (parizer cu piept de pui), Benedek (parizer cu ciuperci), Pofta Buna (parizer cu carne de porc, parizer Familia), DiaVist (Suprem. Parizer favorit) contin 7 aditivi;
    Cris-Tim (miniparizer cu pui), Auchan (parizer cu carne de pui, parizer cu carne de porc), Alpinia (miniparizer cu pui), Apetit (parizer cu ardei, parizer taranesc piept de pui), Matache Macelaru (parizer cu vita), Zimbo (parizer taranesc cu ardei), Ifantis (parizer cu carne de curcan), Facos (parizer cu porc).

"Din pacate, parizerul comercializat in hipermarketuri nu mai are nimic din consistenta, savoarea, gustul si elementele nutritive ale acestui tip de preparat asa cum era fabricat in urma cu cateva decenii. Dintr-un preparat cu o structura fina care se obtinea numai din carne de vita de calitatea I, slanina de porc, piper si sare, astazi cele mai multe sortimente se fabrica din emulsie de sorici/piele de pasare, tendoane, cartilagii, amidon, soia, apa si chimicale din belsug. La alegerea unui sortiment de parizer trebuie sa aveti in vedere cantitatea de carne din respectivul produs si principalii nutrienti mentionati in declaratia nutritionala, respectiv cantitatea de proteine, grasimi/acizi grasi saturati, continutul de sare, evitandu-se acele sortimente de parizer care au in compozitie aditivi alimentari, cum ar fi monoglutamatul de sodiu, caragenanul, carminul si nitritul de sodiu.

Totodata, trebuie evitat parizerul obtinut din carne separata mecanic (resturile ramase dupa indepartarea manuala a carnii de pe oase, respectiv tesut muscular, cartilagii, vase de sange, nervi si tesut conjunctiv) cu adaosuri de piele de pasare, zaharuri, colagen si amidon, care de fapt mascheaza calitatea scazuta a produselor. Totodata, verificati termenul de valabilitate si conditiile de pastrare din spatiul de comercializare. Din cauza continutului ridicat de sare si a unor aditivi alimentari cu risc carcinogen, parizerul nu trebuie sa faca parte din alimentatia copiilor si a adultilor cu afectiuni cardiovasculare", a declarat conf. univ. dr. Costel Stanciu, presedinte al APC Romania.

Sursa: APC Romania

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Personalitati ale Arhitecturii Romanesti


Lucrarea Personalitati ale Arhitecturii Romanesti 1859-2023 este una dintre atat de rarele antologii dedicate arhitectilor care au activat si au creat in spatiul romanesc O arhiva bogata ce contine peste 1400 de nume reprezentative de arhitecti cu ajutorul careia puteti deslusi tendintele arhitecturale ale celor 165 de ani pusi sub lupa ...

Oferta Speciala
valabila 48h

de Sunt Fericita
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.

Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele



Rating:


Nota: 4.58 din 5 - 13 voturi.

Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre parizer

Cele mai citite articole

Exista cateva lucruri de care nicio femeie nu scapa, iar menopauza este unul dintre ele. Aceasta ...
In cautarea unei modalitati sanatoase si gustoase de a pierde in greutate, dieta cu mere poate fi ...
Ochii rosii pot fi o manifestare comuna a unei game variate de afectiuni si probleme de sanatate. ...
Slabeste rapid si scapa de toxine!
 
Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine
 
Citeste zilnic GRATUIT totul
despre sanatate, frumusete, stil!
 
Adauga mai jos adresa de e-mail pentru a primit Ebook-ul gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
0