Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Virtutile vitaminelor si riscurile antioxidantilor puse la indoiala

Virtutile vitaminelor si riscurile antioxidantilor puse la indoiala
Pericolul oxidantilor si virtutile vitaminelor in neutralizarea acestora si in imbunatatirea starii de sanatate sunt puse la indoiala de numeroase studii, multe dintre ele prezentand riscurile consumului acestor nutrienti in exces, se precizeaza intr-un articol publicat de AFP.


'Toata lumea este putin surprinsa pentru ca in mod logic vitaminele, considerate ca fiind antioxidanti, ar trebui sa combata bolile, dar toate datele clinice nu arata nici o diferenta', explica pentru AFP doctorul Toren Finkel, directorul Centrului pentru Medicina Moleculara in cadrul Institutelor Nationale de Sanatate (National Institutes of Health - NIH).

'Aceasta inseamna ca trebuie sa reevaluam ipotezele pe care le avem despre mecanismele acestor boli si despre rolul antioxidantilor', a mai spus el, precizand ca 'am plecat mereu de la ideea ca oxidantii sunt rai pentru organism si in ultimii zece ani am inceput sa ne dam seama ca acest lucru nu este in mod necesar adevarat'.

Astfel, studiile au aratat ca celulele folosesc oxidantii pentru a semnala un proces inflamator iar acestia nu sunt intotdeauna nocivi pentru organism, avand si un rol benefic, mai subliniaza el.

'Trebuie deci sa ne intoarcem in laborator pentru a face mai multe investigatii folosind celule sau a animale pentru a intelege mai bine rolul oxidantilor si al vitaminelor', este de parere doctorul Finkel, afirmand in plus ca 'mult timp am folosit vitaminele fara sa cunoastem efectele lor'. 'Dispunem de numeroase date care arata ca o carenta a unor vitamine este daunatoare dar acest lucru nu inseamna ca suplimentarea cantitatii de vitamine este benefica', mai considera el.

Un exemplu in acest sens il constituie un studiu publicat pe 11 octombrie in SUA, unde se arata ca vitamina E luata in doze mari creste riscul de cancer de prostata la barbati. Un alt studiu american publicat pe 10 octombrie si care are in vedere sexul feminin releva ca multi-vitaminele sunt inutile si chiar cresc usor riscul mortalitatii. In anul 2007, cercetatorii au constatat exitenta unei legaturi intre riscul de diabet la varsta adulta si suplimentele de seleniu.

Problema este 'ca publicul crede ca mai mult inseamna mai bine si fara riscuri', afirma David Schardt, nutritionist in cadrul Centrului pentru Stiinta in Interesul Public (Center for Science in the Public Interest). 'Dar acum ne dam seama ca anumite vitamine luate in cantitati mari pot avea efecte nefaste si neasteptate pe care nu le putem intelege', mai precizeaza el pentru AFP, adaugand ca 'sunt multe persoane care cred in vitamine ca intr-o religie', o atitudine incurajata de o industrie care ruleaza afaceri de 20 de miliarde de dolari pe an in SUA, unde jumatate din populatie ia suplimente alimentare. In plus, producatorii de vitamine au in SUA dreptul sa atribuie orice calitate acestor produse, doar ca nu pot pretinde ca acestea trateaza bolile.

Patsy Brannon, profesor de nutritie la Universitatea Cornell (din New York), sesizeaza faptul ca persoanele care iau vitamine sunt si cele care se hranesc bine, ceea ce poate conduce la doze ridicate si potential periculoase. Aceste suplimente sunt necesare numai pentru anumite categorii, cum ar fi femeile gravide si persoanele varstnice care sufera de carente cronice. Insa pentru populatia generala, un regim alimentar sanatos alcatuit din legume si fructe bogate in fibre cat si proteinele animale furnizeaza vitaminele si micronutrientii necesari, mai precizeaza ea.

Un studiu publicat la sfarsitul lunii august in publicatia Journal of Nutrition arata ca multi americani se hranesc prost si nici nu iau suplimente alimentare. Astfel, 25% dintre ei au carente de vitamina C, 34 % de vitamina A si 60% de vitamina E, aceste vitamine regasindu-se in special in fructe si legume.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Jurnal de tatic


Cresterea copilului de la o zi la un an Posibil Mai curand cresterea parintilor de la o zi la un an JURNAL DE TATIC - un adevarat manual pentru tatici Dar dedicat mamicilor Gata Asteptarea a luat sfarsit Prima carte despre implicarea tatalui in cresterea copilului a venit din tipografie 0 teorie 100 practica zi de zi si mai ales ...

Oferta Speciala
valabila 48h

de Sunt Fericita
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.

Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele



Rating:


Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre vitamine

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre vitaminele

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre vitamina

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre suplimente

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre risc

Cele mai citite articole

Stimate cititor, ai ocazia sa parcurgi poezii si povestiri scrise de Nichita Stanescu, ...
O alimentatie echilibrata, bogata in vitamine si minerale, este importanta pentru mentinerea ...
In fiecare etapa a vietii, femeile se confrunta cu schimbari hormonale semnificative, iar una ...
Slabeste rapid si scapa de toxine!
 
Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine
 
Citeste zilnic GRATUIT totul
despre sanatate, frumusete, stil!
 
Adauga mai jos adresa de e-mail pentru a primit Ebook-ul gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
0