Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Vorbeste de una singura si vei deveni mai desteapta

Vorbeste de una singura si vei deveni mai desteapta
Daca vorbim de unii singuri suntem catalogati ca fiind nebuni, asa-i? Aceasta concluzie trebuie regandita, conform unui nou studiu care dezvaluie faptul ca acest act aparent irational ne ajuta, de fapt, sa ne imbunatatim functiile cognitive.


Cercetarea, efectuata de Gary Lupyan si Daniel Swingley, a fost inspirata de experienta celor doi care au fost surpinsi sa tot vada oameni vorbind in barba, spunandu-si lucruri siesi, pe strada sau la supermarket. Pentru a testa daca acest bombanit este benefic pentru sanatate, Lupyan si Swingley au elaborat un set de experimente.
Intr-unul dintre acestea, voluntarii au privit 20 de poze cu obiecte uzuale si au fost apoi rugati sa caute unul anume. Initial, participantilor le-a fost dat un scurt text in care era precizat obiectul ce trebuie gasit, dupa care subiectii au fost lasati sa-si termine sarcina in liniste. In testele ulterioare, subiectii au fost rugati sa repete de mai multe ori numele obiectului pe care il cautau. Cei care obisnuiau sa vorbeasca singuri s-au descurcat mai bine.
In al doilea experiment, voluntarii au fost rugati sa mimeze mersul la supermarket si actul cumpararii. Li s-a aratat o gama de obiecte ce apar, in mod, normal, pe rafturile magazinelor si, la fel, au fost rugati sa indice unul anume. S-au respectat conditiile de testare anterioare, si anume subiectii au lucrat in  liniste si apoi vorbind cu ei insisi. Cei care au vorbit singuri au gasit obiectele mai repede, dar numai atunci cand cunosteau despre ce e vorba.
„Problema” poarta si un nume, SOLILOCVIE. Ea poate sa apara pentru ca ne punem ordine in lucruri (verbalizarea lor ne explica noua insine problema si ne ajuta sa o vedem mai concret), suntem stresati, nervosi sau ingrijorati sau pentru a ne alinta plantele. 
Medicii si psihologii spun ca, in cazul adultilor care vorbesc singuri, este important de stiut daca acestia pastreaza sau nu contactul cu realitatea. Solilocvia se poate dovedi a fi o binefacere in anumite situatii, caci stimuleaza anumite particularitati ale gandirii, dar in altele, poate fi si nociva. Mai ales atunci cand stimuleaza dorinta de interiorizare, de izolare. 
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Personalitati ale Arhitecturii Romanesti


Lucrarea Personalitati ale Arhitecturii Romanesti 1859-2023 este una dintre atat de rarele antologii dedicate arhitectilor care au activat si au creat in spatiul romanesc O arhiva bogata ce contine peste 1400 de nume reprezentative de arhitecti cu ajutorul careia puteti deslusi tendintele arhitecturale ale celor 165 de ani pusi sub lupa ...

Oferta Speciala
valabila 48h

de Sunt Fericita
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.

Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele



Rating:


Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!

Cele mai citite articole

Stimate cititor, ai ocazia sa parcurgi poezii si povestiri scrise de Nichita Stanescu, ...
O alimentatie echilibrata, bogata in vitamine si minerale, este cruciala pentru mentinerea ...
In fiecare etapa a vietii, femeile se confrunta cu schimbari hormonale semnificative, iar una ...
Slabeste rapid si scapa de toxine!
 
Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine
 
Citeste zilnic GRATUIT totul
despre sanatate, frumusete, stil!
 
Adauga mai jos adresa de e-mail pentru a primit Ebook-ul gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
0