Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

5 Combinatii alimentare nesanatoase si Alternativele lor

5 Combinatii alimentare nesanatoase si Alternativele lor
Multi oameni le consuma inca din copilarie, fara a face legatura intre aceste mancaruri si starea de oboseala ori durerile de burta care succed masa. Nu vorbim, asadar, despre niste combinatii alimentare bizare: aducem in discutie asocieri de alimente care sunt utilizate aproape zi de zi si care s-au inradacinat in traditiile culinare europene (inclusiv romanesti) si nu numai. Aceste asocieri pacatuiesc prin ingreunarea semnificativa a digestiei si prin inlesnirea acumularii kilogramelor in exces. Proteinele ingerate sunt utilizate partial si ineficient de catre organism in urma consumarii acestor alimente impreuna.
Care sunt cele mai nocive combinatii alimentare uzuale?
1) Friptura cu garnitura de cartofi
Cartofii reprezinta sursa cel mai des intalnita (dupa painea alba) de carbohidrati rapizi. Ei contin in principal amidon, fibrele sunt slab reprezentate in compozitia lor. Carnea (datorita proteinelor specifice ei si care sunt in cantitati mari) reduceeliberarea ptialinei in saliva, astfel incat transformarea amidonului in glucoza si maltoza, la nivelul cavitatii bucale, este compromisa. Amidonul ajuns nedigerat in stomac fermenteaza (fermentarea lui este favorizata de enzimele care digera carnea - in special pepsina), provocand flatulenta, dureri de stomac, dureri de cap. Acest amidon care fermenteaza impiedica, la randul sau, digestia normala si completa a proteinelor. Proteinele nu sunt folosite optim de catre corp. Digestia anormala este cea care favorizeaza acumularea de grasimi, deci de kilograme nedorite atat in mod direct, cat si prin faptul ca genereaza un apetit exagerat, nesanatos.
Daca vorbim despre cartofi prajiti, combinatia este si mai daunatoare. Aceleasi dezavantaje (ale carnii cu cartofi fierti) le aduce si friptura cu orez.
Alternativa sanatoasa: friptura cu garnitura de varza, de conopida fiarta usor sau de legume proaspete. Aceste garnituri contin carbohidrati in cantitati mult mai mici, suficient de reduse incat sa nu puna probleme digestive. Pentru ca aceasta alternativa sa dea rezultate, consumati felul de mancare cu paine integrala, in cantitati reduse (1-2 felii). Combinatia carne paine alba functioneaza la fel ca si cea carne cartofi si este chiar mai nociva.
2) Paste si carne
Asocierea are acelasi mod de actiune ca si cea dintre friptura si cartofi.
Alternativa sanatoasa: paste integrale, carne (cuburile de carne sa fie mici) si cubulete de ananas proaspat (nu de la conserva), combinatie la care adaugati si putin sos iute. Fierbeti pastele 1-2 minute in plus, astfel incat sa se umple de apa. Fibrele din pastele integrale si cantitatea mai mare de apa minimizeaza impactul carbohidratilor. Ananasul crud si sosul iute ajuta la digestia proteinelor.
3) Paste cu branza sau cascaval
Avem deja un amestec complex: proteinele din branza/cascaval (in cantitati importante), carbohidratii rapizi din paste si grasimile concentrate ale branzei. Rezultatul: o digestie lunga, ineficienta si incompleta, afectand asimilarea proteinelor, si nivelul energetic pentru cateva ore bune dupa masa.
Alternativa sanatoasa: paste integrale cu branza tofu (branza vegetala). Daca nu suportati branza tofu, lucrurile devin ceva mai complicate. In acest caz, o varianta care sa minimizeze impactul negativ al combinatiei este sa folositi paste integrale (fierte ceva mai mult), branza mai saraca in grasimi si sos iute. Putem adauga si cateva bucatele de conopida fiarta putin.
4) Placintele cu branza si carne
O combinatie care sa zapaceasca mai tare sistemul digestiv ar fi greu de gasit. Avem glucide rapide (din faina alba folosita), grasimi concentrate (din ulei si branza) si proteine in cantitati mari dar proteine de mai multe tipuri. Caseina (proteina de baza din lapte si branzeturi) se digera ceva mai greu decat proteinele din carne. De fapt, urmand aceasta combinatie, caseina (principala proteina din branza) nu se mai digera aproape deloc...
Alternativa sanatoasa. O varianta sanatoasa care sa-i semene cat de cat nu exista. Propunerea noastra este o placinta cu linte si legume, in care sa folositi cat mai putin ulei.
5) Omletele cu sunca (presata), muschi sau alte produse din carne
Daca adaugam si branza, deja combinatia este distrugatoare pentru stomac si vezica biliara. Am gasit, iata, un preparat care presupune o asociere si mai nociva decat placinta cu branza si carne: oua, branza, lapte, ulei (prajit), carne, paine. Putem spune ca este bomba alimentara suprema (asta daca scoatem din calcul alimentele puternic aditivate).
Alternativa sanatoasa. Omleta este o mancare care afecteaza organismul indiferent de ingrediente, din cauza modului de preparare ce presupune prajirea. Propunerea noastra: salata cu branza, oua, masline, rosii, ardei, castraveti, otet aromat, ulei extravirgin de masline, busuioc, seminte (crude) de susan. Secretul este ca ouale si branza sa nu fie in parti egale: fie folositi mai mult oua, fie preponderent branza. Oricum, combinatia branza - oua - masline, nu tocmai usor de digerat, este atenuata de legume, otet si de busuioc. Asadar, inlocuiti omleta cu o salata mediteraneana sanatoasa. Daca doriti un fel de mancare mai consistent, preparati salata cu mai putine legume. Puteti renunta la masline, dar folositi uleiul de masline extravirgin.
In afara celor spuse mai sus: Pentru a evita problemele digestive si acumularea de kilograme, folositi la orice masa paine integrala si in cantitate limitata (maximum 3 felii normale la o masa).
Pofta Buna si Sanatoasa!

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
De dor de sufletul lui Andersen - Nichita Stanescu


Texte cu o circulatie foarte restransa si texte inedite ale poetului Nichita Stanescu – un mic tezaur care a stat ascuns vreme de decenii Volumul contine si un corp de texte originale recoltate din arhiva personala a autorului de sotia sa Comoara a fost pastrata de autor intr-un dosar pe coperta caruia a scris De dor...

Oferta Speciala
valabila 48h

de Sunt Fericita
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.

Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele



Rating:


Nota: 4.68 din 5 - 14 voturi.

Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre carne

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre cartofi

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre masline

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre branza

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre paste

Cele mai citite articole

Stimate cititor, ai ocazia sa parcurgi poezii si povestiri scrise de Nichita Stanescu, ...
O alimentatie echilibrata, bogata in vitamine si minerale, este importanta pentru mentinerea ...
In fiecare etapa a vietii, femeile se confrunta cu schimbari hormonale semnificative, iar una ...
Slabeste rapid si scapa de toxine!
 
Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine
 
Citeste zilnic GRATUIT totul
despre sanatate, frumusete, stil!
 
Adauga mai jos adresa de e-mail pentru a primit Ebook-ul gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
0