"Dupa tragedia de la Giulesti au fost luate mai multe masuri. Numai ca nu sunt suficiente masurile de alarmare contra incendiului si de depistare a fumului. Fiecare angajat trebuie sa stie nivelul lui de responsabilitate. Daca ne uitam la ce s-a intamplat la Giulesti in august 2010 vedem ca, din pacate, au fost mai multe aspecte care au favorizat aparitia acestei tragedii", a declarat subsecretarul de stat din Ministerul Sanatatii, Raed Arafat.
El a mai spus ca printre cauzele tragediei din urma cu un an de la Maternitatea Giulesti au fost faptul ca un angajat a plecat din sectia de nou-nascuti fara sa aiba inlocuitor, ca cineva a facut improvizatii la sistemul electric care au produs incendiul, dar si ca a lipsit de acolo sistemul de alarmare. Raed Arafat a subliniat ca toti acesti factori au dus la "o tragedie cu un asa mare impact".
"Din cauza asta, raspunsul este ca oricat vei face este posibil sa mai apara candva, undeva, ceva. Nimeni nu poate sa garanteze ca niciodata nu vom mai vedea un incendiu sau o problema in structurile sistemului sanitar, cum nu putem nega acest lucru in structurile oricarui sistem public sau privat. Important este sa fie luate toate masurile de prevenire, stiind ce s-a intamplat, sa nu se mai repete aceste deficiente, si anume sistemele de alarmare impotriva incendiilor sa existe si sa functioneze. De asemenea, este obligatorie verificarea periodica a instalatiilor", a mai spus subsecretarul de stat.
Raed Arafat a precizat ca Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta organizeaza periodic controale si au fost descoperite multe nereguli in spitale.
"Ceea ce este foarte important este reducerea la minimum a riscului aparitiei unor astfel de tragedii", a mai spus medicul Raed Arafat.
El a precizat ca, totodata, trebuie responsabilizata partea umana si evitate improvizatiile.
"Factorul uman trebuie controlat. Nu am putut preveni pierderile de vieti omenesti, dar nici nu am crezut ca va fi salvat atunci vreun nou-nascut prematur. Nu ne-am asteptat la acest lucru. Sistemul sanitar romanesc, medicii de la Spitalul «Grigore Alexandrescu» au salvat cinci copii nascuti prematur, situatie destul de rara in orice spital din lume. A fost o surpriza foarte placuta pentru noi. Nu am crezut asa ceva. I-am spus domnului ministru (Cseke Attila, n.r.), care era atunci in Ministerul Sanatatii dupa ora unu noaptea, cand am revenit de la Giulesti, ca nu cred ca va supravietui vreun nou-nascut. Erau prematuri, iar supravietuirea unor prematuri cu arsuri este foarte rara in lume. Totusi au fost salvati cinci bebelusi", a continuat subsecretarul de stat.
Potrivit medicului Raed Arafat, Sectia de neonatologie de la Maternitatea Giulesti este din toamna lui 2010 la standarde europene.
"Cu toate acestea, cred ca toate instalatiile din orice unitate de stat sau privata au un anumit grad de risc. Ministerul Sanatatii a alocat, dupa tragedia de la Maternitatea Giulesti, 85 de miliarde de lei vechi pentru achizitia sistemelor de avertizare contra fumului si incendiilor, astfel incat 62 de unitati sanitare, mai ales in maternitati si sectii ATI, au astfel de sisteme", a conchis Raed Arafat.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
50 de exercitii yoga pentru relaxare Ghid practic pentru incepatori
Te-ai gandit vreodata ca yoga ar putea fi solutia pentru problemele tale Solutia pentru a fi sanatos Pentru a avea un corp armonios o minte linistita si un spirit mereu tanar Ei bine yoga chiar este solutia pe care o cauti si chiar iti poate oferi toate aceste lucruri Yoga iti pune la dispozitie modalitati practic nelimitate de a-ti...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
de SuntFericita.ro
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.
Cat de utila va este aceasta informatie? Noteaza folosind stelele
Rating:
Nota: 5
din 5
- 1 vot.
Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!