Bucurestiul mi se pare dintr-o data altfel: nu-l mai vad ca pe o masinarie zgomotoasa si stresanta, unde toata lumea alearga la orice ora dupa ceva, cu grija permanenta de a gasi un loc de parcare, ci ca pe un izvor nesecat de intamplari si personaje cu totul si cu totul remarcabile care, adesea, au decis istoria intregii tari.
Trec acum prin locuri pe unde am mai trecut probabil de zeci, poate chiar de sute de ori, doar ca de data aceasta simt nevoia sa ma opresc din 100 in 100 de metri:
“Uite, aici e palatul pe care Ceausescu l-a vrut doar pentru el, fara succes...”
“Din hotelul acesta, de la etajul 2, s-a incercat asasinarea regelui Carol al II-lea...”
“Aici a locuit Maria Tanase...”
“Vila aceasta fost resedinta guvernatorului german in timpul ocupatiei din Primul Razboi Mondial...”
“Aici obisnuiau sa isi bea cafeaua Tudor Arghezi si Liviu Rebreanu...”
“Pe locul acesta a fost Cofetaria Casata, unde si-au gasit sfarsitul sute de oameni la cutremurul din 1977...”
Autorul cartii, Dan Manusaride (1956-2018), a reusit sa ma tina in priza un weekend intreg. Cartea sa are doar 260 de pagini, as fi putut sa o termin in 2 ore, dar am terminat-o in 2 zile. Si asta deoarece la fiecare pagina am gasit informatii atat de interesante, de spectaculoase, incat am simtit nevoia sa zabovesc mult timp asupra lor, ca sa le asimilez pe deplin.
De fapt, e impropriu sa spun ca “am terminat cartea” lui Dan Manusaride. O recitesc in fiecare seara. O deschid la intamplare si de fiecare data descopar ceva nou - date istorice vitale pentru o cultura generala solida, corelatii nebanuite intre diferite evenimente sau pur si simplu descrieri incarcate cu parfumul vietii cotidiene de acum 100 de ani.
Comanda acum cartea "Prin Bucuresti, cu rucsacul in spate" >>
Comanda acum cartea "Prin Bucuresti, cu rucsacul in spate" >>
Extrag, absolut la intamplare, cateva fragmente.
Bancile au cumparat sediile cele mai frumoase
Bancile au cumparat sediile cele mai frumoase
“Dar poate cea mai cunoscuta cladire din zona Unirii, astazi sediu de institutie financiara, este fostul magazin universal Vulturul de Mare. Pusti fiind, acest magazin mi se parea depasit de timpuri, iar acum stau in fata lui si nu pot intra inauntru pentru ca este sediu de banca si accesul pentru vizite private nu este permis.
Asta este cel mai ingrozitor lucru astazi, bancile au cumparat sediile cele mai frumoase din toate orasele lumii si le arata doar angajatilor lor si catorva clienti care reusesc sa treaca dincolo de ghisee. Nici vorba sa poti vizita, daramite sa mai faci si poze. Astfel, bancile detin, de la un timp incoace, si banii nostri si amintirile noastre.”
4 martie 1977
“La Avantul, in Piata Rosetti, un telefon cu firul prins intre doua plansee avea inca ton. Pe jos zacea o papusa, iar din daramaturi se auzeau vaiete. Imaginile pe care le-am vazut in ziua aceea si in urmatoarea saptamana, cand m-am inscris voluntar la incarcatul molozului, sunt greu de descris si nu le-am povestit niciodata. N-am sa o fac nici acum.”
Cei mai buni mici din Romania
“Carul cu Bere, carciuma de traditie a Bucurestiului, deschisa in 1875. (…) Stim ca aici se preparau si se serveau cei mai buni si autentici mici romanesti, a caror origine balcanica o recunoaste chiar bucatarul-sef din 1920, care rescrie intr-o misiva reteta originala a faimoaselor produse din carne tocata, amintind ca mireasma lor sfaraind pe gratare s-a raspandit in toata peninsula Balcanica. Reteta este destul de complicata, necesita timp si rabdare si are ingrediente ce trebuie atent preparate, ca supa de oase si pasta de usturoi, care au rolul de a lega carnea.”
Una dintre cele mai frumoase case din Bucuresti
„In 1932, Max Auschnitt cumpara pe Aleea Alexandru casa situata la numarul 1, o copie fidela a Hotelului Biron, care gazduieste Muzeul Rodin de la Paris. (…) Dupa plecarea sa din tara, casa a fost nationalizata si repartizata ca locuinta de serviciu primului ministru Petru Groza, iar dupa moartea acestuia a trecut in circuitul de protocol, fiind casa de oaspeti si, mai apoi, a revenit Corpului Diplomatic, gazduind Ambasada Argentinei. Retrocedata mostenitorilor lui Max Auschnitt, casa a intrat in proprietatea lui George Becali pentru 7 milioane de euro, in anul 2006. Acesta a investit masiv in refacerea imobilului, care a capatat frumusetea care l-a facut celebru in epoca sa.”
„Sunt milioner!”
“Descoperim pe dreapta cel de-al cincilea pasaj al Caii Victoriei, de care multi bucuresteni get-beget nu stiu, desi au trecut nepasatori pe langa el de sute de ori. Se afla imediat dupa Palatul Imobiliara (care adapostea Cinema Select), in gangul unei case cu trei etaje, ridicata, dupa unele surse, la 1856 de giuvaergiul vienez Joseph Resch. Initial casa avea un singur cat. In 1875, acest imobil modest este achizitionat de Eliad Grigore (poreclit Carciumarescu, fiind fiu de carciumar), un imbogatit de pe urma contractelor cu administratia locala, deosebit de grandoman. Se spune ca, intr-o instanta de judecata, intrebat cu se se ocupa, a raspuns cu aroganta: „Sunt milioner!“.
Cartea se poate comanda AICI >>
Cartea se poate comanda AICI >>
Si, imediat dupa ce o vei primi, iti garantez ca o vei parcurge cu aviditate, asa cum am facut si eu!
Foto: pixabay.com
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
50 de exercitii yoga pentru relaxare Ghid practic pentru incepatori
Te-ai gandit vreodata ca yoga ar putea fi solutia pentru problemele tale Solutia pentru a fi sanatos Pentru a avea un corp armonios o minte linistita si un spirit mereu tanar Ei bine yoga chiar este solutia pe care o cauti si chiar iti poate oferi toate aceste lucruri Yoga iti pune la dispozitie modalitati practic nelimitate de a-ti...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
de SuntFericita.ro
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.
Cat de utila va este aceasta informatie? Noteaza folosind stelele
Rating:
Nota: 5
din 5
- 1 vot.
Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!