In acest articol propunem 3 retete pentru mic dejun, pranz si cina, perfecte pentru o alimentatie sanatoasa si gustoasa.
Curata dovleacul si marul, taie-le cuburi. Toaca ceapa si usturoiul. Intr-o oala mare, incinge uleiul si caleste ceapa si usturoiul 2-3 minute. Adauga dovleacul, marul si ghimbirul, si mai lasa 5 minute pe foc mediu.
Beneficiile dovleacului placintar
Dovleacul placintar nu este doar gustos, ci si extrem de sanatos. Iata cateva dintre avantajele sale:
- Bogatie de vitamine si minerale – dovleacul contine vitamina A, C, E, B6, potasiu, magneziu si fier, esentiale pentru imunitate si energie.
- Continut scazut de calorii – doar aproximativ 26 kcal/100 g, ideal pentru diete si controlul greutatii.
- Fibre naturale – ajuta digestia, mentine senzatia de satietate si regleaza tranzitul intestinal.
- Antioxidanti puternici – beta-carotenul si vitamina C protejeaza organismul de radicalii liberi si intarzie procesul de imbatranire.
- Sustinerea sanatatii inimii – potasiul ajuta la reglarea tensiunii arteriale, iar fibrele reduc colesterolul.
Datorita acestor proprietati, dovleacul placintar poate fi consumat la toate mesele principale ale zilei, fie ca ingredient principal, fie ca adaos nutritiv.
Mic dejun: Clatite cu dovleac placintar si scortisoara
Ingrediente (pentru 4 portii):
- 300 g dovleac placintar copt si pasat
- 2 oua
- 150 g faina integrala
- 200 ml lapte
- 2 linguri ulei de floarea-soarelui
- 1 lingurita praf de copt
- 1 lingurita scortisoara
- 1 praf de sare
- Miere sau sirop de artar pentru servire
Mod de preparare:
Curata dovleacul de coaja si seminte, taie-l cuburi si coace-l la cuptor 25-30 minute pana se inmoaie. Paseaza-l cu blenderul sau furculita.
Intr-un bol mare, bate ouale cu laptele, adauga dovleacul pasat, faina, praful de copt, scortisoara si un praf de sare. Obtii un aluat omogen, usor mai gros decat pentru clatitele clasice. Incinge o tigaie antiaderenta cu putin ulei si pune cate un polonic de aluat. Coace clatitele 2-3 minute pe fiecare parte, pana devin aurii.
Serveste clatitele calde, cu miere, sirop de artar sau iaurt natural.
Poti adauga si nuci tocate sau stafide pentru un plus de savoare si textura.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
50 de exercitii yoga pentru relaxare Ghid practic pentru incepatori
Te-ai gandit vreodata ca yoga ar putea fi solutia pentru problemele tale Solutia pentru a fi sanatos Pentru a avea un corp armonios o minte linistita si un spirit mereu tanar Ei bine yoga chiar este solutia pe care o cauti si chiar iti poate oferi toate aceste lucruri Yoga iti pune la dispozitie modalitati practic nelimitate de a-ti...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
Pranz: Supa-crema de dovleac placintar cu mar si ghimbir
Ingrediente (pentru 4 portii):
- 500 g dovleac placintar
- 1 mar dulce (aproximativ 150 g)
- 1 ceapa medie
- 2 catei de usturoi
- 1 lingura ghimbir ras
- 500 ml supa de legume sau apa
- 100 ml smantana sau lapte vegetal
- 2 linguri ulei de masline
- Sare si piper dupa gust
- Seminte de dovleac pentru decor
Mod de preparare:
Curata dovleacul si marul, taie-le cuburi. Toaca ceapa si usturoiul. Intr-o oala mare, incinge uleiul si caleste ceapa si usturoiul 2-3 minute. Adauga dovleacul, marul si ghimbirul, si mai lasa 5 minute pe foc mediu.
Adauga supa de legume si lasa totul sa fiarba 20 de minute, pana dovleacul si marul devin moi. Foloseste un blender vertical pentru a transforma amestecul intr-o crema fina. Adauga smantana sau laptele vegetal, sare si piper dupa gust.
Presara seminte de dovleac prajite si putin ulei de masline inainte de servire.
Ghimbirul ofera un gust usor picant si stimuleaza digestia, iar marul adauga dulceata naturala, reducand nevoia de zahar.
Cina: Tocanita de dovleac placintar cu carne de pui si legume
Ingrediente (pentru 4 portii):
- 400 g piept de pui dezosat
- 500 g dovleac placintar
- 1 ceapa mare
- 2 morcovi
- 1 ardei gras
- 2 rosii coapte sau 200 ml suc de rosii
- 2 catei de usturoi
- 1 lingurita boia dulce
- 1 lingurita cimbru uscat
- 2 linguri ulei de masline
- Sare si piper dupa gust
- Verdeata proaspata pentru decor
Mod de preparare:
Taie pieptul de pui cuburi. Curata dovleacul si taie-l cuburi. Taie ceapa, morcovii si ardeiul. Intr-o tigaie adanca sau cratita, incinge uleiul si rumeneste usor puiul 3-4 minute. Scoate-l si pune ceapa, morcovul si ardeiul la calit 5 minute.
Adauga puiul inapoi, dovleacul, rosiile sau sucul de rosii, usturoiul zdrobit, boiaua si cimbrul. Acopera si lasa la foc mic 20-25 minute, pana toate ingredientele sunt moi.
Potriveste de sare si piper, presara verdeata tocata si serveste cu mamaliga sau paine integrala.
Poti inlocui puiul cu carne de curcan sau chiar cu legume pentru o versiune vegetariana.
Concluzie
Dovleacul placintar nu este doar un ingredient delicios, ci si un adevarat aliat al sanatatii. Bogat in vitamine, minerale si antioxidanti, el poate fi folosit la mic dejun, pranz sau cina, oferind varietate si savoare meniurilor zilnice. Retetele romanesti prezentate – clatitele cu dovleac, supa-crema de dovleac cu mar si ghimbir si tocanita de dovleac cu pui – sunt doar cateva exemple de cum aceasta leguma poate fi transformata in preparate nutritive si gustoase.

Alina Ilie s-a alaturat echipei SuntFericita.manager.ro in anul 2013. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre sanatate si stare de bine, diete, frumusete, retete culinare. Are experienta si in domenii precum fiscalitate si contabilitate, idei de afaceri si agricultura.
Newsletter GRATUIT SuntFericita
Aboneaza-te acum GRATUIT si primesti imediat Raportul Special "Retete de detoxifiere pe baza de fructe si legume"
