Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Postul Pastelui: sfaturile bisericii despre Sfanta Impartasanie

de Sunt Fericita la 2022-04-21
Postul Pastelui: sfaturile bisericii despre Sfanta Impartasanie
Postul este inteles in general ca o practica de abtinere de la anumite mancaruri, in anumite zile ale saptamanii (miercurea si vinerea) sau pe perioade mai lungi stabilite de Biserica, posturile (si insemnate in calendarul bisericesc). Totusi, postul este si o practica de nevointa sufleteasca si atentie sporita, trezvie. Postul include retinerea de la gandurisi fapte rele si de la relatiile conjugale.


Sfaturi duhovnicesti legate de Sfanta Impartasanie
 
Cel ce nu se impartaseste in cele 4 posturi de peste an si sta departe de Sfanta Impartasanie se pagubeste de ajutorul lui Dumnezeu. Foarte usor se apropie de el duhurile rele si viclene si-si fac locas in el. Astfel,
cade usor in pacate, vointa devine slabanoaga, iar el se face casa demonilor. Multimea demonilor il apasa, il innebunesc, i se opun tuturor dorintelor de bine si se imbolnaveste.
 
Inainte de a veni la Sfanta Impartasanie trebuie sa faci o pregatire.
 
Sa citesti canonul de pocainta, canonul si rugaciunile Sfintei Impartasanii din Ceaslov.
 
Cand urmeaza sa te impartasesti, te opresti de la relatiile conjugale cu sotia 7 zile inainte de impartasanie si 3 zile dupa impartasire, pentru ca nu cumva sa pangaresti Sfanta Impartasanie si sa necinstesti Trupul lui Hristos care ti s-a incredintat.
 
Inainte de a veni la Sfanta Impartasanie, sa fii iertat cu toata lumea.
 
Daca te-ai certat cu cineva si nu ai reusit sa-l intalnesti si sa te ierti cu el, sa nu te impartasesti pana ce nu faci pace cu aproapele. Hristos nu va putea sa Se salasluiasca in sufletul tau plin de ura si lipsit de iubire. In posturile lungi de 6 saptamani (Postul Pastelui si Postul Craciunului), pentru cei ce fac deasa spovedanie, se pot impartasi de doua ori, odata dupa prima saptamana si a doua oara in ultima saptamana.
 
Cel ce este bolnav se poate impartasi mai des, din 40 in 40 de zile.
 
Femeia insarcinata se poate impartasi mai des, din 40 in 40 de zile, pentru intarire si ajutor de la Dumnezeu pentru ea si pentru pruncul pe care-l poarta.
 
Femeia care are canon si este oprita de a se impartasi timp mai indelungat, dar este insarcinata si trebuie sa nasca, trebuie impartasita inainte de a merge sa nasca, intrerupandu-se pentru acel timp oprirea pe care o are. Trebuie impartasita pentru ca la nastere femeia isi pune in pericol de moarte viata, iar cel ce este in pericol de moarte ise socoteste impartasania ca in ultima clipa a vietii sale de care nu trebuie sa-l pagubim fie cat de pacatos. Canonul nu-i este dezlegat, ramane in acelasi canon. Dupa nastere, femeia intra inapoi in canonul pe care l-a avut si pe care trebuie sa-l implineasca, deci isi continua canonul pana ce-l implineste cu oprire de la Sfanta Impartasanie chiar daca inainte de nastere a fost impartasita.
 
Copiii, dupa botez, pot fi impartasiti cat mai des, se poate in fiecare duminica.
 
In ziua in care te impartasesti sa ai grija sa nu mananci si sa nu bei inainte, nici anafora si nici aghiazma nu poti lua. Dupa Sfanta Impartasanie, doar dupa 2 ore poti manca, pentru a lasa Sfanta Impartasanie sa lucreze. Nu poti amesteca Sfanta Impartasanie cu mancarea. In acest timp faci canon de multumire pentru primirea Sfintelor Taine.
 
Copiii pana la 5 ani, se impartasesc cel putin o data la o luna (la 30 de zile) daca nu pot fi impartasiti saptamanal. In timpul impartasirii copiilor pana la 5 ani, preotul sa fie atent la miscarile si intentiile lor, pentru ca unii copii, de frica medicamentelor, se feresc de a primi Sfanta Impartasanie si dau cu mana lovind lingurita sau Sfantul Potir. Unii copii scot din gura Sfanta Impartasanie si o arunca.
 
Mama care aduce pruncul in brate la Sfanta Impartasanie se recomanda sa-l tina culcat cu capul pe mana dreapta. Aceasta este pozitia cea mai buna pentru mana dreapta a preotului cu care duce lingurita la gura copilului. Copii care dorm in bratele mamelor si sunt adusi la Sfanta Impartasanie: mama trebuie sa aiba grija sa trezeasca copilul inainte de a ajunge in fata preotului. Nu este voie sa fie impartasiti copiii prin somn.
 
Copiilor sugari, dupa ce au fost impartasiti, sa aiba grija mamele ca timp de o jumatate de ora sa nu le puna biberonul in gura sau sa suga din pieptul mamei. Timpul acesta este necesar ca sa inghita copilul toata Sfanta Impartasanie si sa lucreze, ca nu cumva sa ramana pe pieptul mamei sau pe biberon Sfanta Impartasanie.
 
Copiii intre 5 si 7 ani se impartasesc la 40 de zile, fara spovedanie si fara sa manance ceva inainte de impartasanie.
 
Copiii dupa 7 ani tin post ca si parintii si se spovedesc, dupa care se impartasesc.
 
In ziua in care te impartasesti, sa ai grija cum te prezinti in fata Sfanatului Potir, cu multa sfiala sa te apropii, cu cutremur, cu constiinta impacata si impacat cu toata lumea, cu canonul facut si cu dezlegarea duhovnicului.
 
Si tinuta exterioara este foarte importanta. Imbracamintea sa fie curata si decenta, mai ales pentru partea feminina, care, pentru a arata „bine” in fata lumii, vin imbracate indecent si machiate. Este uraciune in fata lui Dumnezeu indecenta si lipsa de respect fata de lucrul cel sfant. Sf. Ap. Pavel in Epistola I Corinteni, cap. 11, subliniaza foarte precis tinuta femeii in Biserica, cititi acolo!
 
Astfel la Sf. Impartasanie nu se poate apropia Femeia care pe jumatate este goala, cu rochia scurta, cu bratele goale, cu rochia decoltata si transparenta prin care i se vad toate formele, fiind sminteala in fata barbatilor din Biserica. Femeia trebuie sa aiba capul acoperit, asa cum spune Sf. Ap. Pavel, ca „semn de supunere fata de ingeri“. (I Cor.11,10)
 
In ziua cand te-ai impartasit, sa stai linistit, sa te rogi si sa citesti din cartile sfinte, multumind lui Dumnezeu pentru Sfintenia pe care ti-a daruit-o. Sa nu dormi, ca nu cumva vrajmasul sa te ispiteasca in vis si sa te pangaresti prin somn in ziua cand te-ai impartasit.
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Personalitati ale Arhitecturii Romanesti


Lucrarea Personalitati ale Arhitecturii Romanesti 1859-2023 este una dintre atat de rarele antologii dedicate arhitectilor care au activat si au creat in spatiul romanesc O arhiva bogata ce contine peste 1400 de nume reprezentative de arhitecti cu ajutorul careia puteti deslusi tendintele arhitecturale ale celor 165 de ani pusi sub lupa ...

Oferta Speciala
valabila 48h

de Sunt Fericita
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.

Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele



Rating:


Nota: 3.33 din 5 - 3 voturi.

Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!

    Cele mai citite articole

    Stimate cititor, ai ocazia sa parcurgi poezii si povestiri scrise de Nichita Stanescu, ...
    O alimentatie echilibrata, bogata in vitamine si minerale, este cruciala pentru mentinerea ...
    In fiecare etapa a vietii, femeile se confrunta cu schimbari hormonale semnificative, iar una ...
    Slabeste rapid si scapa de toxine!
     
    Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine
     
    Citeste zilnic GRATUIT totul
    despre sanatate, frumusete, stil!
     
    Adauga mai jos adresa de e-mail pentru a primit Ebook-ul gratuit
    Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
    0