Practic, orice bucatarie este impartita in 5 zone foarte importante:
- Cea in care iti tii proviziile;
- Cea de pastrare;
- Cea in care se afla chiuveta;
- Cea in care sunt preparate manccarurile;
- Cea in care este aragaul sau plita.
Pornind de la aceste zone, poti lua in calcul si alti factori si poti alege modul de amenajare. In functie de marimea incaperii unde va fi bucataria, poti opta pentru bucatarii in linie, in care toate cele 5 zone sunt insirite, pentru bucatarii cu insula, in care insula este un loc de servit masa sau un bar si bucatarii cu forme inedite, cum ar fi cele in forma de L sau de U.
Indiferent de tipul bucatariei alese, trebuie sa se respecte niste distante de siguranta si niste regli care sa ii ofere spatiului un aer practic.
Sfaturi utile pentru o bucatarie sigura si eficienta
Siguranta este esentiala in bucatarie. Cu siguranta nu doresti sa te arzi, sa te tai sau sa te stropesti cu ulei incins.
Pentru asta, trebuie sa se respecte anumite distante intre zonele bucatariei. Intre aragaz si frigider trebuie sa fie minim 40 de centimetri, iar intre aragaz si chiuveta 60 de centimetri.
De asemenea, inaltimea blatului trebuie sa tina cont de inaltimea medie a celor care folosesc bucataria. De regula, aceasta este de 85-90 de centimetri, dar difera destul de mult de la caz la caz.
Eficienta are si ea un cuvant de spus, ceea ce duce la mai multe reguli:
- Opteaza pentru spatii inalte de pana la 92 de centimetri pentru a castifa cat mai mult spatiu;
Lasa 65 de centimetri intre aragaz si baza hotei, pentru o eficienta maxima a celei din urma;
- Evita depozitarea instrumentelor folosite farte des, in sertare aflate jos. Depozitarea se face pe inaltime iar in partea inferioara este bine sa se foloseasca sertare, in loc de usi.
- Ilumineaza zonele de interes. Aragazul sau blatul de lucr pot sa beneficieze de o iluminare care sa creasca eficienta. Este recomandata folosirea spoturilor sau a acelor becuri care pot oferi o intensitate variata, pentru ca vei putea decide exact care este lumina de care ai nevoie.
- Incearca sa faci o bucatarie cat mai minimalista. Cuptorul cu microunde, masina de spalat, ciuveta sau alte electrocasnice, trebuie sa fie ascunse cat mai bine in mobilier. In felul acesta se obtine un spatiu cu aspect curat si minimalist, ideal pentru un astfel de spatiu.
Ce sa nu faci niciodata in Bucatarie?
In primul rand, trebuie sa eviti amenajarea unei bucatarii fara o lumina naturala destul de puternica.
De asemenea, trebuie sa eviti placarea cu lemn sau cu alte elemente in care poate intra uleiul incins.
Ventilatia este extrem de importanta, asadar, hota poate sa joace un rol esential pentru o bucatarie perfecta.
Nu in ultimul rand, daca vrei o bucatarie pe care sa o folosesti pe termen lung si foarte lung, este bine sa eviti sa tii cont de noile tendinte. O astfel de decizie iti poate oferi o bucatarie foarte placuta din punct de vedere estetic, insa exista riscul de demodare. Bucatariile simple sunt intotdeauna cele mai eficiente.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Jurnal de tatic
Cresterea copilului de la o zi la un an Posibil Mai curand cresterea parintilor de la o zi la un an JURNAL DE TATIC - un adevarat manual pentru tatici Dar dedicat mamicilor Gata Asteptarea a luat sfarsit Prima carte despre implicarea tatalui in cresterea copilului a venit din tipografie 0 teorie 100 practica zi de zi si mai ales ...
valabila 48h
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.
Cat de utila va este aceasta informatie? Noteaza folosind stelele
Rating:Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!