Nucile sunt o sursa naturala de energie si nutrienti esentiali. Contin grasimi nesaturate benefice pentru inima, proteine vegetale de calitate si fibre care sustin digestia.
Salata de pui cu nuci si mere – energie si prospetime intr-un bol
Ingrediente (4 portii)
- 300 g piept de pui fiert sau fript
- 1 mar rosu (de preferat dulce-acrisor)
- 1 mar verde (Granny Smith, pentru contrast)
- 1 tulpina de telina apio
- 80 g miez de nuca prajit usor
- 100 g iaurt grecesc (sau maioneza usoara)
- 1 lingurita mustar Dijon
- Sucul de la o jumatate de lamaie
- Sare, piper dupa gust
- Frunze de salata verde pentru servit
Mod de preparare
Taie puiul in cubulete mici. Merele, curatate de cotoare, se taie cuburi fara a fi decojite – pentru culoare si fibre in plus. Telina se toaca fin. Pune nucile intr-o tigaie uscata, la foc mediu, timp de 2-3 minute, amestecand continuu pana capata o aroma usor dulce si o nuanta aurie. Lasa-le sa se raceasca.
Amesteca iaurtul cu mustarul, sucul de lamaie, sare si piper. Poti adauga o lingurita de miere pentru o nota dulce-acrisoara.
Intr-un bol mare, combina puiul, merele, telina si nucile. Adauga dressingul si amesteca usor. Pune salata peste frunze de salata verde si serveste rece. Este perfecta ca pranz usor sau cina rapida.
Poti transforma aceasta salata intr-o varianta de post, inlocuind puiul cu tofu marinat si iaurtul cu maioneza vegetala.
Prajitura pufoasa cu miere si nuci caramelizate
O prajitura simpla, aromata si extrem de eleganta, care combina gustul dulce al mierii cu crocantul nucilor caramelizate.
Ingrediente
Pentru blat:
- 4 oua
- 150 g zahar brun
- 100 g miere de salcam
- 120 ml ulei vegetal
- 200 g faina
- 1 plic praf de copt
- 1 lingurita scortisoara
- Un praf de sare
Pentru topping:
- 100 g miez de nuca
- 50 g zahar
- 1 lingura miere
- 1 lingura unt
- 2 linguri apa
Mod de preparare
Bate ouale cu zaharul pana devin spumoase. Adauga mierea si uleiul, amestecand usor. Incorporeaza faina, praful de copt, sarea si scortisoara.
Toarna aluatul intr-o tava tapetata cu hartie de copt (20x30 cm) si coace la 180°C timp de 25-30 minute, pana trece testul scobitorii. Intr-o craticioara, pune zaharul cu apa si lasa-l la foc mic pana se topeste. Adauga mierea si untul, apoi nucile. Amesteca 2-3 minute, pana devin lucioase si aurii.
Dupa ce prajitura s-a racit usor, intinde nucile caramelizate deasupra si las-o sa se raceasca complet. Se taie cel mai bine a doua zi. Serveste alaturi de o lingura de iaurt grecesc sau frisca naturala.
Poti transforma reteta intr-un tort de casa prin dublarea cantitatilor si adaugarea unei creme de branza cu miere intre foi.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Prin Bucuresti cu rucsacul in spate
Ca sa nu cada in derizoriu un autor contemporan de literatura de calatorie trebuie sa stie sa spuna povesti frumoase Si mai ales sa le spuna frumos Dan Manusaride a demonstrat ca poate face si una si alta in volumele pe care le-a publicat tot la editura Rentrop & Straton in anii din urma Calatorind prin aer pe apa...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
Sfaturi practice pentru gatitul cu nuci
--> Prajeste nucile inainte de folosire: aroma devine mai intensa, iar gustul usor amarui dispare.
--> Marunteste-le doar cat trebuie: pentru salate – bucati mari, pentru creme – macinate fin.
--> Adauga-le la finalul gatitului: pentru a evita arderea grasimilor sanatoase din ele.
--> Inlocuieste alte grasimi: nucile pot substitui o parte din unt sau ulei in deserturi.
--> Foloseste-le in post: nucile dau consistenta si proteine retetelor fara carne sau lactate.

Alina Ilie s-a alaturat echipei SuntFericita.manager.ro in anul 2013. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre sanatate si stare de bine, diete, frumusete, retete culinare. Are experienta si in domenii precum fiscalitate si contabilitate, idei de afaceri si agricultura.
Newsletter GRATUIT SuntFericita
Aboneaza-te acum GRATUIT si primesti imediat Raportul Special "Retete de detoxifiere pe baza de fructe si legume"
