SuntFericita cauta meniu
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Retete cu nuci - idei delicioase pentru mese sanatoase si aromate

de Alina Ilie la 2025-10-09
Retete cu nuci - idei delicioase pentru mese sanatoase si aromate
Nucile sunt printre cele mai valoroase si versatile ingrediente din bucatarie. Bogate in grasimi sanatoase, proteine, vitamine si antioxidanti, ele pot fi folosite cu succes atat in preparate dulci, cat si in retete sarate. Gustul lor bogat si textura crocanta transforma orice preparat simplu intr-un deliciu rafinat, iar beneficiile pentru sanatate le fac o alegere excelenta in alimentatia zilnica.


Nucile sunt o sursa naturala de energie si nutrienti esentiali. Contin grasimi nesaturate benefice pentru inima, proteine vegetale de calitate si fibre care sustin digestia.

Salata de pui cu nuci si mere – energie si prospetime intr-un bol

Ingrediente (4 portii)
 
  • 300 g piept de pui fiert sau fript
  • 1 mar rosu (de preferat dulce-acrisor)
  • 1 mar verde (Granny Smith, pentru contrast)
  • 1 tulpina de telina apio
  • 80 g miez de nuca prajit usor
  • 100 g iaurt grecesc (sau maioneza usoara)
  • 1 lingurita mustar Dijon
  • Sucul de la o jumatate de lamaie
  • Sare, piper dupa gust
  • Frunze de salata verde pentru servit
 
Mod de preparare
 
Taie puiul in cubulete mici. Merele, curatate de cotoare, se taie cuburi fara a fi decojite – pentru culoare si fibre in plus. Telina se toaca fin. Pune nucile intr-o tigaie uscata, la foc mediu, timp de 2-3 minute, amestecand continuu pana capata o aroma usor dulce si o nuanta aurie. Lasa-le sa se raceasca.
 
Amesteca iaurtul cu mustarul, sucul de lamaie, sare si piper. Poti adauga o lingurita de miere pentru o nota dulce-acrisoara.
 
Intr-un bol mare, combina puiul, merele, telina si nucile. Adauga dressingul si amesteca usor. Pune salata peste frunze de salata verde si serveste rece. Este perfecta ca pranz usor sau cina rapida.
 
Poti transforma aceasta salata intr-o varianta de post, inlocuind puiul cu tofu marinat si iaurtul cu maioneza vegetala.

Prajitura pufoasa cu miere si nuci caramelizate

O prajitura simpla, aromata si extrem de eleganta, care combina gustul dulce al mierii cu crocantul nucilor caramelizate.
 
Ingrediente
 
Pentru blat:
 
  • 4 oua
  • 150 g zahar brun
  • 100 g miere de salcam
  • 120 ml ulei vegetal
  • 200 g faina
  • 1 plic praf de copt
  • 1 lingurita scortisoara
  • Un praf de sare
 
Pentru topping:
 
  • 100 g miez de nuca
  • 50 g zahar
  • 1 lingura miere
  • 1 lingura unt
  • 2 linguri apa
 
Mod de preparare
 
Bate ouale cu zaharul pana devin spumoase. Adauga mierea si uleiul, amestecand usor. Incorporeaza faina, praful de copt, sarea si scortisoara.
Toarna aluatul intr-o tava tapetata cu hartie de copt (20x30 cm) si coace la 180°C timp de 25-30 minute, pana trece testul scobitorii. Intr-o craticioara, pune zaharul cu apa si lasa-l la foc mic pana se topeste. Adauga mierea si untul, apoi nucile. Amesteca 2-3 minute, pana devin lucioase si aurii.
 
Dupa ce prajitura s-a racit usor, intinde nucile caramelizate deasupra si las-o sa se raceasca complet. Se taie cel mai bine a doua zi. Serveste alaturi de o lingura de iaurt grecesc sau frisca naturala.
 
Poti transforma reteta intr-un tort de casa prin dublarea cantitatilor si adaugarea unei creme de branza cu miere intre foi.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Prin Bucuresti cu rucsacul in spate


Ca sa nu cada in derizoriu un autor contemporan de literatura de calatorie trebuie sa stie sa spuna povesti frumoase Si mai ales sa le spuna frumos Dan Manusaride a demonstrat ca poate face si una si alta  in volumele pe care le-a publicat tot la editura Rentrop & Straton in anii din urma Calatorind prin aer pe apa...

Oferta Speciala
valabila 48h

Sfaturi practice pentru gatitul cu nuci

--> Prajeste nucile inainte de folosire: aroma devine mai intensa, iar gustul usor amarui dispare.
 
--> Marunteste-le doar cat trebuie: pentru salate – bucati mari, pentru creme – macinate fin.
 
--> Adauga-le la finalul gatitului: pentru a evita arderea grasimilor sanatoase din ele.
 
--> Inlocuieste alte grasimi: nucile pot substitui o parte din unt sau ulei in deserturi.
 
--> Foloseste-le in post: nucile dau consistenta si proteine retetelor fara carne sau lactate.

de Alina Ilie
Alina Ilie s-a alaturat echipei SuntFericita.manager.ro in anul 2013. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre sanatate si stare de bine, diete, frumusete, retete culinare. Are experienta si in domenii precum fiscalitate si contabilitate, idei de afaceri si agricultura.
Newsletter GRATUIT SuntFericita
Aboneaza-te acum GRATUIT si primesti imediat Raportul Special "Retete de detoxifiere pe baza de fructe si legume"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016

    Cele mai citite articole

    Dieta la ore fixe este o metoda eficienta de a-ti imbunatati stilul de viata fara restrictii ...
    Indiferent de varsta sau de stilul de viata, sanatatea articulatiilor este esentiala pentru a ne ...
    Menopauza este o etapa naturala din viata fiecarei femei, marcand sfarsitul perioadei fertile si al ...
    Slabeste rapid
    si scapa de toxine!
    Iti oferim un Raport Special GRATUIT
    "Retete de detoxifiere pe baza de fructe si legume"
    Citeste zilnic GRATUIT totul despre sanatate, frumusete, stil!
    Adauga mai jos adresa ta de email
    si primesti Raportul Gratuit
    Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016