Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cum sa iti motivezi copilul sa fie organizat in activitatile scolare

de SuntFericita.ro la 2024-12-18
Cum sa iti motivezi copilul sa fie organizat in activitatile scolare
Organizarea este o abilitate fundamentala, care influenteaza semnificativ succesul academic al unui copil. Atunci cand un elev are un sistem bine structurat, el poate gestiona mai usor sarcinile zilnice, poate evita stresul inutil si poate imbunatati rezultatele scolare. Lipsa organizarii, pe de alta parte, poate duce la pierderea temelor, lipsa timpului pentru studiu si acumularea stresului.


De la crearea unui program zilnic, pana la invatarea prioritizarii sarcinilor, organizarea il ajuta pe copil sa dezvolte abilitati valoroase pe termen lung. Totusi, pentru a implementa aceste obiceiuri, este important ca parintii sa joace un rol activ in proces. Nu este suficient doar sa ii spui unui copil ca trebuie sa fie organizat; este esential sa ii oferi uneltele si sprijinul necesar pentru a adopta aceasta abordare. Astfel, exista mai multe lucruri pe care le poti face pentru a ajuta si a motiva copilul sa acorde atentie organizarii spatiului si sarcinilor de lucru: 

Creeaza o rutina zilnica clara

Rutina este un element cheie in dezvoltarea abilitatilor de organizare. Stabilirea unor ore pentru trezire, studiu, pauze si somn il ajuta pe copil sa stie ce are de facut si cand. O rutina bine definita reduce confuzia si ii ofera un sentiment de control asupra timpului sau.

De exemplu, poti stabili impreuna cu copilul un program care sa includa ore dedicate temelor, timp pentru activitati recreative si suficienta odihna. Utilizeaza un calendar de perete sau o tabla pentru planificare, pe care sa o plasezi intr-un loc vizibil in casa. O coala de hartie A4 este o alternativa la indemana pentru acest scop. Astfel, copilul va avea mereu la indemana un ghid vizual al zilei sale. De asemenea, el poate bifa sarcinile deja indeplinite si le poate vedea clar pe cele amanate din motive de dezorganizare, astfel incat sa invete din propriile greseli. 

Implica-l pe copil in procesul de organizare

In loc sa impui reguli si structuri, incearca sa implici copilul in deciziile legate de organizare. Intreaba-l ce crede ca functioneaza cel mai bine pentru el si ce metode ar prefera sa foloseasca. Aceasta abordare il face sa se simta responsabil si motivat sa respecte planul.

De exemplu, lasa-l sa aleaga culorile pentru un sistem de etichete, agendele sau cutiile de depozitare. Cand vine vorba despre masa de lucru, lasa-l sa o personalizeze cum isi doreste, cat timp spatiul de lucru ramane aerisit; pana la urma, trebuie sa ii faca placere sa petreaca timp la biroul sau. Chiar si simpla alegere a unui caiet sau a unui set de pixuri colorate poate face procesul mai atractiv. Cand copilul simte ca are un cuvant de spus, este mult mai dispus sa se conformeze regulilor.

Seteaza obiective realiste si recompenseaza progresul

Stabilirea unor obiective clare si realizabile este esentiala pentru motivarea copilului. Incepe cu pasi mici, cum ar fi terminarea temelor fara intreruperi sau pregatirea ghiozdanului cu o seara inainte, nu dimineata. Pe masura ce copilul devine mai organizat, poti creste gradul de dificultate al obiectivelor.

Recompensele pot juca un rol important in acest proces. Acestea nu trebuie sa fie neaparat materiale, ci pot constitui consecinte ale unei bune utilizari a timpului. De exemplu, daca a fost eficient in rezolvarea temelor, ii ramane timp pentru a se juca in parc cu prietenii. Laudarea eforturilor si a progresului il vor incuraja sa continue sa dezvolte aceste obiceiuri pozitive.

Fii un model pentru copil 

Copiii invata cel mai bine prin observare, iar comportamentul parintilor are un impact semnificativ asupra lor. Daca tu esti organizat in propria ta viata, copilul va fi mai inclinat sa iti urmeze exemplu.

Arata-i cum iti planifici sarcinile zilnice, cum iti organizezi spatiul de lucru sau cum iti gestionezi timpul. De exemplu, daca ai o agenda in care notezi lucruri importante, incurajeaza-l sa faca acelasi lucru pentru teme sau proiecte.

Atunci cand copilul dezvolta abilitati de organizare, nu doar ca isi imbunatateste performantele scolare, dar isi dezvolta si increderea in sine. Un copil organizat simte ca are control asupra vietii sale, ceea ce il ajuta sa faca fata provocarilor cu mai multa usurinta. 

Sursa foto: Shutterstock

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Prin Bucuresti cu rucsacul in spate


Ca sa nu cada in derizoriu un autor contemporan de literatura de calatorie trebuie sa stie sa spuna povesti frumoase Si mai ales sa le spuna frumos Dan Manusaride a demonstrat ca poate face si una si alta  in volumele pe care le-a publicat tot la editura Rentrop & Straton in anii din urma Calatorind prin aer pe apa...

Oferta Speciala
valabila 48h

de SuntFericita.ro
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.

Cat de utila va este aceasta informatie? Noteaza folosind stelele

Rating:


Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!

Cele mai citite articole

Cand ai fost diagnosticat cu diabet deja te gandesti ca trebuie sa renunti la toate placerile ...
Nu de putine ori ni se intampla sa simtim nevoia unui aliment dulce si chiar sa devenim nervosi din ...
Pentru functionarea optima a organismului, specialistii ne recomanda sa dormim aproximativ 8 ore in ...
Slabeste rapid
si scapa de toxine!
Iti oferim un Raport Special GRATUIT
"Retete de detoxifiere pe baza de fructe si legume"
Citeste zilnic GRATUIT totul despre sanatate, frumusete, stil!
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016