Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Foloseste-te de seful tau!

Foloseste-te de seful tau!
Persoana cea mai importanta din reteaua ta de putere este seful tau. Aceasta este o relatie inegala chiar si in cele mai democratice organizatii. Pe scurt, este mai important pentru tine sa faci pe plac sefului tau decat este pentru seful tau sa-ti faca pe plac. Primul pas este sa cazi la pace cu seful tau: seful este izvorul puterii formale peste bonusul tau, promovari si insarcinari. Daca ai un sef care te sus tine, ai asigurata scurtatura spre putere: te poti ridica pe spinarea sefului tau, care va dori sa mentina o echipa cunoscuta si in care are incredere, unita, pe masura ce avanseaza in functii in cadrul organizatiei. Daca ai un sef foarte bun, aceasta poate fi o strategie profesionala foarte eficienta. Aceasta strategie profesionala are trei riscuri:
  •  Seful poate sa nu aiba succes.
  •  Managerilor care se obisnuiesc sa fie actori sustinatori le este de multe ori greu sa devina actori principali. Ei devin total dependenti de succesul sefului lor si de ramanerea acestuia in organizatie.
  • Ca sa ramai util unui sef al puterii, trebuie sa faci ca lucrurile sa mearga struna, realizandu-ti reteaua puterii in cadrul organizatiei: inca mai trebuie sa-ti urzesti reteaua puterii.
O relatie interumana de succes cu seful se bazeaza pe trei principii fundamentale:
  • indeplinirea obligatiilor;
  • stil;
  • incredere.
Indeplinirea obligatiilor vorbeste de la sine. Surprinde intotdeauna si evita surprizele. Daca exista vreo problema, nu o ascunde. Cauta fie sa o rezolvi repede, fie sa obtii ajutorul repede. Daca nu actionezi, asteapta-te fie sa fii concediat, fie, cel mai probabil, sa fii transferat la un alt manager care nu suspecteaza. Daca esti o persoana cu adevarat draguta, pur si simplu o pasezi putin mai dureros sefului, dar in ultima instanta si tu vei fi pasat. Stilul conteaza. Sefii nu seamana. In aceasta relatie inegala, daca nu-ti place stilul sefului, tu esti cel care are o problema. Sau te adaptezi si mergi mai departe alaturi de seful tau, sau pleci. Mai departe ne vom ocupa si de modul in care te poti adapta diferitelor stiluri ale sefilor. Increderea se afla in centrul tuturor relatiilor bune, de la casatorii la supravietuirea alaturi de sefi si colegi. Daca nu exista incredere, nu exista relatie. Este evident ca rezultatele bune obtinute atrag increderea. Dar rezultatele bune nu sunt suficiente. Loialitatea constanta ajuta si ea. Fii atent ce politicieni sunt promovati: competenta si moralitatea personala sunt utile, dar loialitatea este moneda cea mai puternica dintre toate. Politicienii cu cel putin o competenta si moralitate modesta sunt preferati politicienilor mai competenti, dar a caror loialitate este indoielnica. In sectiunea 3 ne vom ocupa mai mult de castigarea increderii. Increderea este o strada cu doua sensuri. Trebuie sa poti avea cel putin tot atata incredere in seful tau cat are si el in tine. Daca nu ai incredere ca seful actioneaza in interesul tau, este imposibil sa te bucuri de aceasta relatie. Aici este punctul in care trebuie sa studiezi reteaua puterii (vezi mai sus). Daca ai o retea buna a puterii, ar fi trebuit sa-l identifici si sa-l eviti pe seful-cosmar: chiar daca esti ghinionist, reteaua puterii te va ajuta sa identifici caile diplomatice de iesire din cosmarul tau. Cu o retea slaba de putere esti blocat intr-o alegere incomoda: Alung-o. Caruselul corporatiei se invarte constant si niciun sef nu este sef pe vecie: in medie, mai putin de doi ani. Poti invata multe, poti lua chiar si lectii negative de la seful tau. Si apoi poti spera sa devii norocos in urmatorul proces de insarcinare. Dar speranta nu este o metoda, iar norocul nu este o strategie: trebuie sa-ti controlezi destinul, altfel ti-l va controla altcineva. Gaseste iesirea. Iesirea te poate conduce spre o noua insarcinare interna (care necesita realizarea retelei puterii) sau poate fi intr-o altaorganizatie (unde nu vei avea nicio retea de putere de la care sa pornesti).

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Hon-Do-Ryu Karate


Descopera acum esenta acestei arte martiale chiar de la Sensei Georg Nicolau - initiatorul sistemului in lucrarea omonima  Hon-Do-Ryu Karate Hon-Do-Ryu Karate urmeaza drumul vechilor maestri din Okinawa pune accent pe imbinarea celor 3 aspecte esentiale ale artelor martiale excluzand competitia sportiva ca scop in sine Gi –...

Oferta Speciala
valabila 48h

de Sunt Fericita
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.

Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele



Rating:


Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!

Cele mai citite articole

Dincolo de aroma sa reconfortanta si gustul placut, ceaiul verde a fost asociat cu multiple ...
Stimate cititor, ai ocazia sa parcurgi poezii si povestiri scrise de Nichita Stanescu, ...
O alimentatie echilibrata, bogata in vitamine si minerale, este cruciala pentru mentinerea ...
Slabeste rapid si scapa de toxine!
 
Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine
 
Citeste zilnic GRATUIT totul
despre sanatate, frumusete, stil!
 
Adauga mai jos adresa de e-mail pentru a primit Ebook-ul gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
0