Persoana cea mai importanta din reteaua ta de putere este seful tau. Aceasta este o relatie inegala chiar si in cele mai democratice organizatii. Pe scurt, este mai important pentru tine sa faci pe plac sefului tau decat este pentru seful tau sa-ti faca pe plac.
Primul pas este sa cazi la pace cu seful tau: seful este izvorul puterii formale peste bonusul tau, promovari si insarcinari. Daca ai un sef care te sus tine, ai asigurata scurtatura spre putere: te poti ridica pe spinarea sefului tau, care va dori sa mentina o echipa cunoscuta si in care are incredere, unita, pe masura ce avanseaza in functii in cadrul organizatiei. Daca ai un sef foarte bun, aceasta poate fi o strategie profesionala foarte eficienta.
Aceasta strategie profesionala are trei riscuri:
- Seful poate sa nu aiba succes.
- Managerilor care se obisnuiesc sa fie actori sustinatori le este de multe ori greu sa devina actori principali. Ei devin total dependenti de succesul sefului lor si de ramanerea acestuia in organizatie.
- Ca sa ramai util unui sef al puterii, trebuie sa faci ca lucrurile sa mearga struna, realizandu-ti reteaua puterii in cadrul organizatiei: inca mai trebuie sa-ti urzesti reteaua puterii.
O relatie interumana de succes cu seful se bazeaza pe trei principii fundamentale:
- indeplinirea obligatiilor;
- stil;
- incredere.
Indeplinirea obligatiilor vorbeste de la sine. Surprinde intotdeauna si evita surprizele. Daca exista vreo problema, nu o ascunde. Cauta fie sa o rezolvi repede, fie sa obtii ajutorul repede. Daca nu actionezi, asteapta-te fie sa fii concediat, fie, cel mai probabil, sa fii transferat la un alt manager care nu suspecteaza. Daca esti o persoana cu adevarat draguta, pur si simplu o pasezi putin mai dureros sefului, dar in ultima instanta si tu vei fi pasat.
Stilul conteaza. Sefii nu seamana. In aceasta relatie inegala, daca nu-ti place stilul sefului, tu esti cel care are o problema. Sau te adaptezi si mergi mai departe alaturi de seful tau, sau pleci. Mai departe ne vom ocupa si de modul in care te poti adapta diferitelor stiluri ale sefilor.
Increderea se afla in centrul tuturor relatiilor bune, de la casatorii la supravietuirea alaturi de sefi si colegi. Daca nu exista incredere, nu exista relatie. Este evident ca rezultatele bune obtinute atrag increderea. Dar rezultatele bune nu sunt suficiente. Loialitatea constanta ajuta si ea. Fii atent ce politicieni sunt promovati: competenta si moralitatea personala sunt utile, dar loialitatea este moneda cea mai puternica dintre toate. Politicienii cu cel putin o competenta si moralitate modesta sunt preferati politicienilor mai competenti, dar a caror loialitate este indoielnica. In sectiunea 3 ne vom ocupa mai mult de castigarea increderii.
Increderea este o strada cu doua sensuri. Trebuie sa poti avea cel putin tot atata incredere in seful tau cat are si el in tine. Daca nu ai incredere ca seful actioneaza in interesul tau, este imposibil sa te bucuri de aceasta relatie. Aici este punctul in care trebuie sa studiezi reteaua puterii (vezi mai sus). Daca ai o retea buna a puterii, ar fi trebuit sa-l identifici si sa-l eviti pe seful-cosmar: chiar daca esti ghinionist, reteaua puterii te va ajuta sa identifici caile diplomatice de iesire din cosmarul tau. Cu o retea slaba de putere esti blocat intr-o alegere incomoda: Alung-o.
Caruselul corporatiei se invarte constant si niciun sef nu este sef pe vecie: in medie, mai putin de doi ani. Poti invata multe, poti lua chiar si lectii negative de la seful tau. Si apoi poti spera sa devii norocos in urmatorul proces de insarcinare. Dar speranta nu este o metoda, iar norocul nu este o strategie: trebuie sa-ti controlezi destinul, altfel ti-l va controla altcineva.
Gaseste iesirea. Iesirea te poate conduce spre o noua insarcinare interna (care necesita realizarea retelei puterii) sau poate fi intr-o altaorganizatie (unde nu vei avea nicio retea de putere de la care sa pornesti).
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
In slujba coroanei
Volumul memorialistic & 39;In slujba coroanei& 39; ne invita sa cunoastem perspectiva personala a autorului dl Dan Ion Lazar membru al echipei ce a insotit Familia Regala la revenirea in tara ca martor si participant direct la evenimentele petrecute atunci dar si mai tarziu la activitatile Casei Regale Romane Aflam intai despre...
Oferta Speciala
valabila 48h
de
SuntFericita.roRedactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.
Cat de utila va este aceasta informatie? Noteaza folosind stelele
Rating:
Nota: 5
din 5
- 1 vot.
Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!
Newsletter GRATUIT SuntFericita
Aboneaza-te acum GRATUIT si primesti imediat Raportul Special "
Retete de detoxifiere pe baza de fructe si legume"