Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Gastrita - care sunt Simptomele si ce Tratamente exista?

de SuntFericita.ro la 2022-09-29
Gastrita - care sunt Simptomele si ce Tratamente exista?
Gastrita reprezinta inflamatia mucoasei stomacului. Exista mai multe tipuri de gastrita, avand ca agenti determinanti o multitudine de factori, insa din punctul de vedere al evolutiei in timp, aceasta se poate clasifica in gastrita acuta, ce are o durata de ordinul zilelor si datorita acestui aspect prezinta si o incidenta mai mica a complicatiilor, si gastrita cronica, ce poate dura saptamani sau chiar ani daca nu este tratata.


Ambele tipuri de gastrita cresc riscul de a dezvolta o serie de complicatii precum ulcerul, hemoragia, cancerul gastric, anemia sau limfomul, de aceea nu trebuie sa le neglijam si trebuie sa le tratam cat mai precoce atat simptomatologic, dar mai ales etiologic.
 
Gastrita acuta se subimparte, la randul ei, in:
 
● Infectioasa – in aceasta categorie remarcandu-se gastrita datorata infectiei cu Helicobacter Pylori, fiind totodata si cea mai importanta forma de gastrita acuta.
 
● Toxica/Iritativa – aceasta forma de gastrita datorandu-se consumului de alcool sau de droguri, ingestiei de substante corozive, hiperaciditatii, medicamentelor de tipul aspirinei sau antiinflamatoarelor nesteroidiene, radiatiilor din timpul tratamentului anticanceros, stresului indus de o interventie chirurgicala la nivelul stomacului etc.
 
Gastrita cronica poate fi:
 
● Tip A – inflamatia fiind de origine autoimuna, aceasta forma luand nastere atunci cand sistemul imunnu mai recunoaste celule sanatoase si reactioneaza ca si cand
acestea trebuie eliminate.
 
● Tip B – provocata de infectia cu Helicobacter Pylori.
 
Cea mai importanta veriga din lantul patogenic ce duce la aparitia gastritei este reprezentata de Helicobacter Pylori.
 
Aceasta bacterie de forma spiralata, asa cum reiese si din numele ei („helico“ insemnand „spiralat“), are o capacitate extraordinara de a supravietui in mediul acid al stomacului, reusind sa determine, datorita formei sale, mici leziuni ale mucoasei gastrice, la nivelul carora se ascunde, in acest fel scapand nedetectata de sistemul imun. 
 
Datorita acestor leziuni, mucoasa gastrica care, in mod normal, este protejata de actiunea nociva a acidului gastric va lua contact cu acesta, astfel luand nastere leziunile caracteristice ulcerului. Totodata, bacteria secreta anumiti factori iritativi care vor determina inflamatia mucoasei, cu aparitia gastritei.
 
Simptomele gastritei:
 
Desi multi dintre noi putem fi complet asimptomatici, gastrita poate totodata determina:
 
● Durere abdominala
● Greata
● Varsaturi
● Balonare
● Eructatii
● Pierderea apetitului
● Scaderea in greutate
 
Cum avem grija de stomacul nostru atunci cand suntem diagnosticati cu gastrita?
 
Dieta se dovedeste a fi, inca o data, unul dintre cele mai importante aspecte atunci cand vine vorba de a ne pastra un corp sanatos. Trebuie sa alegem cu grija alimentele pe care le vom introduce in stomac, acestea putand sa faca diferenta pentru buna functionare a sistemului digestiv. 
 
Trebuie sa nu uitam insa ca, indiferent cat de puternic sunt ameliorate simptomele bolii, schimbarea dietei nu va duce la vindecarea acesteia, pentru acest lucru fiind nevoie de investigatii suplimentare facute de un medic de specialitate si de un tratament bine pus la punct.
 
Ce trebuie sa includa dieta noastra?
 
Sunt cateva alimente care ne pot ajuta sa ne amelioram simptomele, si acestea sunt:
 
● Alimente bogate in fibre cum ar fi ovazul, merele, broccoli, morcovul si fasolea, care pot incetini cresterea lui Helicobacter Pylori
● Alimente cu un continut scazut in grasimi cum ar fi pestele, puiul sau curcanul
● Vegetale cu o aciditate scazuta, sau chiar cele cu un pH alcalin, pentru a nu leza suplimentar mucoasa gastrica
● Bauturi fara cafeina 
● Bauturi necarbogazoase
● Probiotice 
Ce alimente trebuie sa evitam?
 
Ca principiu de baza, grasimile pot agrava inflamatia gastrica, iar de aceea, orice aliment cu continut crescut de grasimi trebuie exclus din dieta atunci cand suntem diagnosticati cu gastrita
 
Nu trebuie sa neglijam nici efectul nociv al alimentelor acide, care vor leza suplimentar mucoasa gastrica. Trebuie sa excludem din dieta urmatoarele alimente:
 
● Alcool
● Cafea
● Rosii, ananas, grapefruit, portocala, lamaie
● Orice tip de leguma conservata in otet
● Suc de fructe
● Alimente prajite
● Carnea de porc, slanina, smantana etc.
 
Tratamentul medicamentos
 
Tratamentul gastritei variaza in functie de factorul ce a dus la aparitia bolii si se bazeaza pe inlaturarea cauzei declansatoare, acesta fiind modul cel mai eficient de tratament pentru vindecarea gastritei si inlaturarea simptomelor acesteia.
 
Tratamentul medicamentos este format din mai multe clase de medicamente, de tipul:
 
● Medicamente antiacide
 
Acest tip de medicamente scade aciditatea sucului gastric cu cresterea consecutiva a pH-ului (pH-ul este un indicator folosit pentru a ne arata daca o substanta este acida, neutra sau bazica). Pe langa efectul de tamponare a aciditatii, antiacidele pot determina si modificari ale tranzitului intestinal (compusii cu magneziu determina diaree, iar cei cu aluminiu, constipatie) si pot modifica pH-ul urinar, in sensul cresterii acestuia. 
 
● Medicamentele antisecretorii
 
Responsabile de secretia gastrica acida sunt celulele parietale. Aceste celule, asa cum le spune numele, fac parte din peretele stomacului nostru. Organismul este un complex fascinant si este pregatit in conditii fiziologice sa faca fata oricarei situatii. Astfel, el secreta anumite substante care intervin si stimuleaza activitatea sistemului digestiv pentru ca acesta sa functioneze optim, asa cum a fost programat genetic.
 
O astfel de substanta este histamina, care se conecteaza cu celula parietala si ii transmite acesteia sa secrete mai mult acid. Odata cu cunoasterea acestor notiuni, a luat nastere prima clasa de medicamente antisecretorii, si anume inhibitorii de receptori histaminergici, care intrerup acest lant atunci cand se dovedeste a fi patologic, si astfel scad secretia acida a stomacului. Daca facem un joc de imaginatie, si ne gandim ca receptorul este broasca unei usi, iar histamina este cheia,
daca vom introduce in broasca un corp strain – inhibitorul de receptor histaminergic – cheia nu va mai putea intra corespunzator, iar usa nu se va mai deschide. Aceasta este o descriere plastica a modului in care functioneaza inhibitorii de receptori histaminergici. Acestia se administreaza seara, inainte de culcare. Cel mai des folosit medicament din aceasta clasa este Ranitidina.
 
O a doua clasa de medicamente antisecretorii este reprezentata de inhibitorii de pompa de protoni, acestia avand rolul de a bloca aceasta pompa interferand astfel cu secretia acida gastrica, scazand-o. Acestia se administreaza dimineata, inainte de micul dejun. Un reprezentant foarte des folosit al acestei clase este Omeprazolul.
 
● Protectoare ale mucoasei – sunt substante care favorizeaza secretia factorilor protectori de la nivelul mucoasei gastrice.
 
● Antibiotice
 
In cazul in care inflamatia mucoasei este rezultatul infectiei cu Helicobacter Pylori, situatie des intalnita, medicul specialist va adauga in tratamentul gastritei si o serie de antibiotice ce au ca scop neutralizarea bacteriei. Tratamentul va avea o durata de 14 zile. 
 
Deoarece Helicobacter Pylori dezvolta rapid rezistenta fata de antibiotice, se folosesc in general asocieri de medicamente.
 
Inca o data subliniem cat de important este ca tratamentul antibiotic sa fie prescris ca urmare a unor dovezi certe ale infectiei, si nu in urma unei decizii bazate pe presupuneri. 
 
● Imunosupresoare – folosite pentru tratamentul gastritei de cauza autoimuna.
 
Atentie! 
 
Toate aceste medicamente se administreaza dupa anumite scheme bine definite, pe care un clinician ni le poate indica in functie de particularitatile formei de gastrita de care suferim.
 
Trebuie sa tinem cont ca orice boala se incadreaza intr-un context, medicul neavand obligatia de a trata boala, ci bolnavul cu intregul lui bagaj de caracteristici. Vindecarea este aproape garantata in formele necomplicate de gastrita, cu conditia ca tratamentul sa fie corect, complet si tintit pe problema.
 
De aceea, se recomanda ca atunci cand vrem sa incepem sa tratam aceasta patologie si nu numai, sa apelam la sfatul unui specialist, pentru a nu risca sa abuzam de o serie de medicamente, fara a rezolva problema centrala.
 
Sa nu uitam, medicamentele au efecte benefice atata timp cat folosirea lor este bine documentata si absolut necesara!

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
In slujba coroanei


Volumul memorialistic & 39;In slujba coroanei& 39; ne invita sa cunoastem perspectiva personala a autorului dl Dan Ion Lazar membru al echipei ce a insotit Familia Regala la revenirea in tara ca martor si participant direct la evenimentele petrecute atunci dar si mai tarziu la activitatile Casei Regale Romane Aflam intai despre...

Oferta Speciala
valabila 48h

de SuntFericita.ro
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.

Cat de utila va este aceasta informatie? Noteaza folosind stelele

Rating:


Nota: 3.67 din 5 - 3 voturi.

Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!

Cele mai citite articole

Grasimea de la nivelul abdomenului este inamicul numarul unu al femeilor care isi doresc o talie de ...
Proteinele, pentru majoritatea oamenilor inseamna o portie de carne carne, sursa sigura pe care ...
Imbunatatirea digestiei este un proces de durata, care presupune o grija si o atentie amanuntita in ...
Slabeste rapid si scapa de toxine!
 
Retete de detoxifiere pe baza de fructe si legume
Citeste zilnic GRATUIT totul
despre sanatate, frumusete, stil!
 
Adauga mai jos adresa de e-mail pentru a primit Ebook-ul gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016