Aproape toate decesele a fost provocate de afectiuni cardiovasculare, iar restul de cancere si diabet de tipul 2, adesea asociate cu obezitatea si stilul de viata (sedentarismul, alimentatia dezechilibrata), potrivit studiului publicat in The Lancet. În luna ianuarie, acelasi jurnal medical a publicat un prim studiu realizat de aceiasi oameni de stiinta. Acesta recomanda reducerea la jumatate a consumului mondial de carne rosie si de zahar si dublarea aportului de fructe, legume si nuci pentru o dieta sanatoasa si protejarea mediului inconjurator.
Studiul publicat joi a inclus date din 195 de tari. Potrivit concluziilor, principalele deficiente in alimentatia la nivel mondial vizeaza nucile si semintele, laptele si cerealele integrale, cod CAEN 111. Pe de alta parte, bauturile indulcite cu zahar, carnea procesata si sarea sunt consumate in cantitati prea mari.
''Acest studiu demonstreaza ceea ce multi dintre noi am banuit ani in sir: nutritia deficitara este responsabila pentru un numar mai mare de decese decat orice alt factor de risc din lume'', a afirmat unul dintre autorii cercetarii, Christopher Murray. Murray este directorul Institutului de Metrologie si Evaluare a Sanatatii (IHME, Universitatea din Washington), organizatie finantata de Fundatia Bill si Melinda Gates.
Studiul evidentiaza disparitati majore intre state. Tarile cu cele mai mari rate de deces asociat alimentatiei necorespunzatoare sunt Uzbekistanul si Afganistanul. În schimb, statele in care acest procent este cel mai redus sunt Israel, Franta, Spania si Japonia. Studiul intitulat ''The Global Burden of Disease'' a monitorizat in perioada 1990 - 2017 tendintele de consum a 15 factori alimentari.
Defalcand decesele asociate regimului alimentar, studiul a constatat ca dintre cele 11 milioane de decese din 2017, aproape 10 milioane au fost provocate de boli cardiovasculare, in jur de 913.000 de cancere si aproape 339.000 de diabetul de tip 2, noteaza Reuters. Autorii recunosc totusi ca studiul lor are unele limitari. Printre acestea, faptul ca asocierea intre alimentatie si deces nu poate fi stabilita cu aceeasi certitudine ca in cazul altor factori de risc, cum ar fi spre exemplu consumul de tutun.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
In slujba coroanei
Volumul memorialistic & 39;In slujba coroanei& 39; ne invita sa cunoastem perspectiva personala a autorului dl Dan Ion Lazar membru al echipei ce a insotit Familia Regala la revenirea in tara ca martor si participant direct la evenimentele petrecute atunci dar si mai tarziu la activitatile Casei Regale Romane Aflam intai despre...
valabila 48h
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.
Cat de utila va este aceasta informatie? Noteaza folosind stelele
Rating:Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!