Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Opt lucruri care nu ar trebui lipseasca de la o nunta din Suceava

de Sunt Fericita la 2021-09-23
Opt lucruri care nu ar trebui lipseasca de la o nunta din Suceava
In Moldova, obiceiurile si traditiile s-au transmis din generatie in generatie, asa ca o parte dintre datinile vechi inca sunt respectate de localnici. Pe vremuri, nuntile din Suceava tineau chiar si cate trei zile, insa astazi, petrecerea dureaza o zi, dar pregatirile se fac din timp. Tocmai de aceea, cei care sunt invitati la nuntile din Moldova, trebuie sa stie care sunt obiceiurile zonei si ce nu ar trebui sa lipseasca de la un astfel de eveniment!


Faina

In zona Moldovei, traditiile de nunta incep inca de miercurea, atunci cand rudele incep sa cearna faina pentru paine si cozonaci. Acestia se servesc in ziua nuntii, iar conform traditiei, cu cat cozonacii sunt mai mari si mai bine crescuti, cu atat mai bine le va merge in casnicie tinerilor indragostiti. 


Invitatiile de nunta


La fel ca in celelalte zone ale tarii, si in Suceava se face chemarea la nunta. Pe vremuri, aceasta era datoria vornicului, insa in zilele noastre, mirele si nasul se ocupa de acest lucru si ofera invitatii la nunta tuturor celor cunoscuti. Pe invitatii sunt mentionate numele mirilor si ale nasilor, dar si locul si data unde va avea loc nunta si petrecerea la care sunt asteptati tot nuntasii.

Batista cu broderii

In zonele rurale de pe langa Suceava, inca se pastreaza la nunti obiceiul „servetului de schimb”. Acest servet este de fapt o batista, lucrata manual, cu broderie, care este nelipsita la nunti. In trecut, exista obiceiul ca la nunta, tanara mireasa sa ii ofere ginerelui un servet de schimb, care era impodobit cu broderii tesute manual. Se spune ca jumatate din servet ii revenea mirelui, iar cealalta jumatatea ajungea la mireasa, iar acestia le pastrau pana la finalul vietii.

Bradul de nunta

In Moldova, drumul spre biserica este parcurs de catre miri si nuntasi pe jos, insa, inaintea intregului alai se afla mereu un tanar care poarta bradul de nunta. Acest obicei este intalnit la aproape toate nuntile din tara, bradul avand un rol simbolic. Inainte de nunta, tinerii se aduna impreuna si impodobesc bradul cu funde, panglici, ornamente, flori, ghirlande, mere si colaci. Apoi, dupa nunta, merele si colacii se impart nuntasilor, pentru ca acestia sa aiba noroc in dragoste. Conform traditiei, bradul de nunta simbolizeaza vigoarea tanarului mire, dar si viata imbelsugata a cuplului proaspat casatorit.

Florile nuntasilor

Un alt obicei de nunta din Moldova este punerea florilor in piept, pentru fiecare nuntas in parte. In general, mirii, nasii, socrii si domnisoarele de onoare se diferentiaza de restul invitatilor dupa marimea florii din piept. Iar in zonele rurale, nasii poarta stergare populare pe umeri, iar mirilor le sunt prinse in piept cateva bancnote, care simbolizeaza prosperitatea in cuplu.

Gaina

Dansul gainii este unul dintre obiceiurile de nunta care s-a pastrat de-a lungul anilor, din generatie in generatie, mai ales in zonele rurale. In Suceava, la fiecare nunta este adusa cate o gaina bine rumenita, care este jucata in fata nasului, iar la final, acesta plateste o suma generoasa pentru ea. Se spune ca acest obicei le aduce prosperitate mirilor si nasilor, iar in acelasi timp, invitatii se asigura ca preparatele servite sunt toate proaspete si delicioase.

Buchetul miresei

In Moldova, petrecerea de nunta dureaza pana dimineata, iar unul dintre cele mai populare momente este aruncarea buchetului, pe care toate tinerele necasatorite il asteapta cu nerabdare. De asemenea, in Bucovina mai exista si „mascarea miresei”, un obicei prin care tanara mireasa se schimba de rochia alba si o daruieste unei alte fete care urmeaza sa se casatoreasca.

Marturiile de nunta

La orice nunta din Moldova vei gasi pe mese marturii pentru invitati. In general, cuplurile opteaza pentru cutii cu bomboane sau lumanari parfumate, insa, exista si alte modele de marturii. De exemplu, tinerii casatoriti pot alege ca marturii pentru nunta diferite sculpturi in miniatura, borcanele cu miere sau sticlute cu vin. Iar acum, la Indigo.com.ro, gasesti sticle de nunta pentru Suceava, borcanele sau plicuri elegante, pe care cuplurile le pot folosi la nunta lor.


Asadar, in zona Moldovei, traditiile de nunta s-au transmis din generatie in generatie, iar astazi, o mare parte din obiceiuri inca sunt respectate, mai ales in regiunile rurale.  

 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
50 de exercitii yoga pentru relaxare Ghid practic pentru incepatori


Te-ai gandit vreodata ca yoga ar putea fi solutia pentru problemele tale Solutia pentru a fi sanatos Pentru a avea un corp armonios o minte linistita si un spirit mereu tanar Ei bine yoga chiar este solutia pe care o cauti si chiar iti poate oferi toate aceste lucruri Yoga iti pune la dispozitie modalitati practic nelimitate de a-ti...

Oferta Speciala
valabila 48h

de Sunt Fericita
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.

Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele



Rating:


Nota: 5 din 5 - 2 voturi.

Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre

Cele mai citite articole

Stimate cititor, ai ocazia sa parcurgi poezii si povestiri scrise de Nichita Stanescu, ...
O alimentatie echilibrata, bogata in vitamine si minerale, este cruciala pentru mentinerea ...
In fiecare etapa a vietii, femeile se confrunta cu schimbari hormonale semnificative, iar una ...
Slabeste rapid si scapa de toxine!
 
Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine
 
Citeste zilnic GRATUIT totul
despre sanatate, frumusete, stil!
 
Adauga mai jos adresa de e-mail pentru a primit Ebook-ul gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
0