Strategii de memorare
- Acronime: foloseste simbolurile pe care le ai in minte pentru a le lega de alte informatii: stii foarte bine culorile, dar e greu sa tii minte ordinea in care se succed ele cand se formeaza curcubeul. Aproape intuitiv, oamenii au gasit o metoda de a tine minte ordinea lor, luand doar prima litera si facand un sir: RoGVAIV (e mult mai eficient sa retii un cuvant decat 7 cuvinte intr-o ordine stricta). La fel poti sa faci pentru a-ti aminti ordinea planetelor. Construiesti o propozitie care sa contina initiala fiecarei planete – Mercur, Venus, Terra, Marte, Jupiter, Saturn, Uranus, Neptun – Materia verde transformata in martian jucaus, scund, urat si nebun. (Am ales cuvantul martian sa trimita la planeta Marte, intrucat e posibil sa se confunde ordinea planetelor Mercur si Marte, deoarece incep ambele cu litera M).
- Metoda calatoriei: putem sa folosim chiar memoria vizuala si spatiul concret pentru a aseza elementele in ordine: de exemplu dorim sa tinem minte 15 cuvinte fara legatura intre ele (gard, laptop, pantof, copil, piatra, emisiune, profesor, basculanta, intrerupator, forta, ceas, intalnire, planeta, trei, roata). Rugati pe cineva sa va citeasca aceasta lista si incercati sa o reproduceti din memorie. Daca incercati sa memorati lista aceasta in ordine in doua minute ar fi imposibil. Sa tinem minte in ordine perfecta aceste cuvinte, apeland la memoria mecanica, e greu daca nu avem mai mult timp. Dar daca am crea o poveste?
Pornim de la cuvantul gard si alipim restul elementelor intr-un spatiu. Povestea nu trebuie sa fie realista, ci sa poata fi imaginata vizual. Ne imaginam casa bunicii si gardul casei. Dupa care, asezam laptopul pe gard ca si cum am pune la uscat rufele. Dupa asta cautam un mod de a lega pantoful de laptop – ne imaginam ca siretul pantofului este ca un cablu de incarcare de la laptop. Apoi, pe acelasi principiu aducem cate un element in poveste: langa gardul cu laptop si pantof se joaca un copil care arunca o piatra in fereastra casei si o sparge. Inauntru este tatal fetei care se uita la o emisiune. In acea emisiune un profesor de fizica incerca sa opreasca o basculanta, dar nu gasea intrerupatorul. Dupa ce a oprit basculanta, s-a gandit sa calculeze forta pe care o are bratul basculantei la ridicare. S-a uitat la ceas si si-a amintit ca are o intalnire. Si-a spus ca parca e de pe alta planeta si a plecat spre cafenea. Inainte sa ajunga a luat trei flori. Cafeneaua se numea Roata tiganului.
- Constructia de propozitii: Cum facem sa memoram un numar, un cod pin, un cod postal? Daca nu reusim sa il asociem cu ceva foarte usor cum ar fi anul nasterii, sau marimea de la pantof, sau inaltimea noastra, mai exista solutii. Construim o fraza unde numarul de litere al fiearui cuvant reprezinta cifra pe care trebuie sa o memoram. Daca avem un numar ce contine 0, putem sa folosim litera o. De exemplu: 3492 – Imi plac strugurii, da!/ 5073 – canta o maimuta roz/ 0047 – oo, zise actorul. Daca avem mai multe carduri de retinut, facem asocieri intre fraza si identitatea bancii care a emis cardul. 0047 este pinul la banca X si in clipul publicitar al bancii apare actorul Y. Deci este PIN-ul cu actorul. E important sa facem o propozitie folosind cuvinte care se asociaza usor cu imagini.
Daca alegem cuvinte abstracte nu o sa ne amintim imaginea. Fraza trebuie sa sune ciudat: una dintre regulile in memorare este: cu cat ceva este mai special, cu atat va fi mai usor de tinut minte. Putem folosi aceasta tehnica si pentru a memora un numar de telefon pe care este bine sa il stim pe de rost, in cazul in care nu avem telefonul la noi. Sa incercam si cu 10 cifre: 0721 557247 – o cerinta am: o cafea amara, cofeina da, fara altceva.
Daca alegem cuvinte abstracte nu o sa ne amintim imaginea. Fraza trebuie sa sune ciudat: una dintre regulile in memorare este: cu cat ceva este mai special, cu atat va fi mai usor de tinut minte. Putem folosi aceasta tehnica si pentru a memora un numar de telefon pe care este bine sa il stim pe de rost, in cazul in care nu avem telefonul la noi. Sa incercam si cu 10 cifre: 0721 557247 – o cerinta am: o cafea amara, cofeina da, fara altceva.
- Asocieri simple sau complexe: e posibil sa asociem perechi de cuvinte folosind modalitati diferite vizual: carte + prajitura – ne imaginam o carte de retete de prajituri sau o carte ce are in loc de file de hartie blaturi de prajitura. De asemenea, unele persoane au preferinta pentru auditiv: cautam rime care sa ne ajute sa memoram: Are, n-are carte, prajitura nu o-mparte! Mnemotehnica recomanda sa gasim asociatii intre fiecare item de memorat si ancora din lista noastra. Astfel avem un numar de perechi egal cu numarul itemilor de amintit. Matematica foloseste rigorile logicii.
Cu toate acestea, exista notiuni care pot fi mai usor tinute minte cu ajutorul mnemotehnicilor. o metoda interesanta este compararea procesului de rezolvare cu un alt proces: a) se verifica daca logaritmii au aceeasi baza; b) se pun conditiile de existenta a logaritmilor; c) se rezolva ecuatia; d) se verifica solutiile.
Ca sa nu uitam niciun pas comparam procesul cu gatirea unei supe: a) se pune apa la fiert; b) se pune carnea, apoi zarzavatul; c) se fierbe; d) se gusta.
- Crearea de legaturi: prin asociere de orice fel, prin inlantuire cu ultimul element. Creierul nostru are o memorie care functioneaza ca un domino: crearea de ancore declanseaza legaturi ce se inlantuie: lista de cumparaturi o asociem cu anumite parti din corp. Avem painea intr-o mana, apa in cealalta, fructele pe cap, doua iaurturi pe umeri. Daca avem in fata deja imaginea asta, o sa ne fie greu sa o uitam pana la magazin.
Sau facem legaturi intre un nume si sonoritatea lui: daca vrem sa retinem numele cuiva abia cunoscut, il legam de ceva (cunoastem o persoana pe nume Mihai si pare sa fie o persoana impulsiva, grabita – Ne gandim ca el ar spune adesea hai! Si legam Mihai de hai). Sau avem situatia in care un copil mic nu reuseste sa invete numerele, uita mereu cifra 7. Cream legaturi simple care rimeaza, si apoi legaturi intre cuvintele cu semnificatie:1-bunu, 2-noi, 3-ei, 4-teatru, 5-opinci, 6-ase, 7-lapte, 8-copt, 9-ploua, 10-trece. Ii vom aminti ca vasele sunt pline cu lapte si astfel va avea o ancora mentala.
- Metoda Camerei Romane sau Metoda loci – termenul loci vine din latina si inseamna loc. Aceasta metoda ofera un suport fix pentru a fi folosit in reactualizarea amintirilor. Sa ne imaginam o camera din casa noastra: Pentru a fi eficienti in aplicarea metodei, luam in ordine topografica obiectele din camera: fotoliu, masuta, fololiu, TV, biblioteca, masa, scaun 1, 2, 3, 4, tablou etc. Apoi asezam obiectele pe care dorim sa ni le amintim pe mobilierul din aceasta camera. Poate vrem sa nu uitam lista de cumparaturi. Cel mai simplu mod de a tine minte este sa plasam ceea ce trebuie cumparat in camera: sapunul il vizualizam pe fotoliu, apa pe masuta, sacii de gunoi pe al doilea fotoliu, rola de hartie desfacuta si atarnata pe televizor. Este bine sa fim cat mai creativi in modalitatea de asociere ca sa ne amintim mai usor.
Putem sa extindem metoda si la celelalte camere, dar sa alegem ca ancore obiecte fixe din casa, nu cele ce sunt mutate. Sau putem sa folosim si un alt spatiu, daca lista e prea lunga (incaperea unde lucram, casa parintilor). La fel putem sa procedam cu un traseu pe care il cunoastem foarte bine. Incepem sa asociem cu obiecte sau numere obiectele din afara casei: scarile, copacul din capatul strazii, gardul, bancutele din parcul de langa casa.. orice inlantuire de obiecte ce urmeaza un traseu fix.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
In slujba coroanei
Volumul memorialistic & 39;In slujba coroanei& 39; ne invita sa cunoastem perspectiva personala a autorului dl Dan Ion Lazar membru al echipei ce a insotit Familia Regala la revenirea in tara ca martor si participant direct la evenimentele petrecute atunci dar si mai tarziu la activitatile Casei Regale Romane Aflam intai despre...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
de SuntFericita.ro
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.
Cat de utila va este aceasta informatie? Noteaza folosind stelele
Rating:
Nota: 4.67
din 5
- 3 voturi.
Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!