Astazi, mai mult de 100 de milioane de oameni practica Tai Chi numai pe teritoriul Chinei, ceea ce inseamna ca aceasta este cea mai practicata arta martiala din lume.
Beneficii precum reducerea stresului, prevenirea bolilor si intensificarea activitatii creierului sunt doar cateva dintre motivele pentru care persoane din intreaga lume se indreapta inspre un antrenament inspirat din tehnicile de lupta asiatice.
In China se spune ca oricine poate practica Tai Chi, barbat sau femeie, tanar sau batran, puternic sau slab, inteligent sau incet, sanatos sau bolnav. De asemenea, se mai spune ca toata lumea isi doreste sa fie sanatoasa, dar nu toata lumea vrea sa invete sa lupte.
Prin controlul miscarilor, intelegem constientizarea fiecareia dintre acestea, prin executare lenta si concentrare. Maestrii Tai Chi isi sfatuiesc studentii sa isi imagineze aerul inconjurator ca pe o forta careia ii opun rezistenta, generand un tip de putere interioara de intensitate medie. O alta recomandare este incercarea de a-si imagina ca aerul are o densitate mult mai mare, pentru a crea o senzatie de antrenare in apa, in care miscarile devin lente, dar intense.
Structura corpului reprezinta un element de baza in Tai Chi. O pozitie dreapta a spatelui ofera organelor interne mai mult spatiu si ajuta la intarirea musculaturii si a oaselor. Mai mult decat atat, pastrarea unei pozitii in care coloana vertebrala este dreapta ajuta la ameliorarea durerilor de spate si lombare si permite circulatia armonioasa a chi-ului. O pozitie defectuoasa impiedica acest lucru si afecteaza echilibrul interior al unei persoane.
Articulatiile, musculatura si oasele trebuie sa fie antrenate in mod regulat pentru a se mentine sanatoase, insa acest lucru nu poate avea loc in mod eficient atunci cand practicantul nu isi concentreaza atentia in totalitate pe exercitiile pe care le face. Atunci cand aducem in discutie componentele interne, si mintea poate face parte din aceasta categorie.
Incercarea de a ajunge la o liniste mentala totala este primul pas inspre constientizarea sinelui si a mediului inconjurator, a prezentului si a vietii. In aceasta stare, o persoana devine mai sanatoasa din punct de vedere mental, mai constienta de propria existenta si a celorlalti, mai echilibrata si mai calma.
Este simplu sa introduci metoda Tai Chi in viata ta daca incepi prin a te familiariza cu pasi simpli, care te ajuta sa te destinzi si sa te echilibrezi.
Iata cativa astfel de pasi pe care ii poti pune in practica in doar cateva minute. Repeta-i zilnic pentru a-ti obisnui corpul si mintea cu acest nou tip de exercitiu.
1. Mentine-ti capul drept
Indiferent de momentul zilei si activitatea pe care o intreprinzi, incearca sa iti mentii capul drept, privirea inainte, in asa fel incat energia ta sa ramana in varful capului. Totusi, incearca sa faci acest lucru in mod natural, fara a-ti forta muschii gatului, intrucat astfel pozitia ta va fi rigida, iar respiratia si circulatia sangelui vor fi ingreunate.
Atunci cand te vei obisnui sa mentii aceasta pozitie pe toata durata zilei, vei observa ca agilitatea ta va creste. Atunci cand nu iti mentii capul drept, forta vitala nu se poate misca, iar energia ta este blocata.
2. Impinge pieptul inauntru si intinde-ti spatele
Atunci cand iti impingi pieptul inauntru, spatele se intinde in mod automat. In acest fel, respiratia coboara si se concentreaza in Tantienul inferior, centrul de gravitatie al corpului uman.
3. Relaxeaza-ti mijlocul
Mijlocul corpului tau este partea de unde pornesc toate comenzile. Atunci cand iti relaxezi aceasta zona, pelvisul devine o fundatie stabila, iar picioarele capata forta. In Tai Chi, se afirma deseori ca talia este sursa tuturor comenzilor si ca lipsa puterii vine din slabiciunea taliei si a picioarelor.
4. Fa diferenta intre plin si gol
Asa cum mentionam in randurile de mai sus, este important ca orice practicant al metodei Tai Chi sa faca diferenta intre Yin si Yang, intre plin si gol. Pentru a face asta, trebuie sa incerci sa iti balansezi greutatea. In prima faza, poti face acest lucru prin transferul greutatii de pe un picior pe celalalt, incercand sa constientizezi momentele in care apare stabilitatea si in care aceasta se pierde.
5. Relaxeaza-ti umerii
Atunci cand treci prin momente de tensiune, poti observa ca umerii au tendinta de a se ridica, fortand o pozitie incomoda, nesanatoasa. Uneori, nu vei reusi sa constientizezi aceasta pozitie. De aceea, este recomandat sa cobori umerii, lasandu-ti coatele sa cada liber. Intreaga parte superioara a corpului ti se va relaxa in acest fel, iar in timp iti vei constientiza pozitia tensionata de fiecare data si vei interveni prin relaxarea fortata a umerilor si a coatelor.
6. Gandire creativa in loc de forta musculara
Una dintre devizele artei chinezesti Tai Chi presupune folosirea mintii in locul fortei fizice. Atunci cand practici Tai Chi, intregul corp trebuie sa fie relaxat. Orice urma de tensiune si de energie negativa stagneaza in oase, muschi si in vene atunci cand incerci sa utilizezi forta fizica, mai degraba decat creativitatea, motiv pentru care relaxarea este o arma mult mai puternica si mai eficienta. Pentru a te relaxa, vei putea invata sa vizualizezi scenarii creative, in special in timpul exercitiilor Tai Chi.
7. Conecteaza partile inferioare cu cele superioare
Conform maestrilor, energia este inradacinata in talpi, se dezvolta in picioare, se indreapta inspre mijloc si se manifesta in degetele mainilor. Pentru ca energia sa curga in mod natural in acest sens, este necesara existenta unei unitati perfecte. Astfel, miscarile mainilor trebuie sa fie sincronizate si conectate cu cele ale picioarelor, armonizand toate partile corpului. Spre exemplu, atunci cand mainile se misca, are loc si o miscare a mijlocului, iar atunci cand picioarele se misca, ochii trebuie sa le urmareasca.
8. Imbina exteriorul cu interiorul
Principalul scop al artei Tai Chi este acela de a lucra cu energia spirituala, motiv pentru care se afirma ca energia spirituala este Domnul, iar corpul este servitorul lui. Miscarile realizate in timpul unui antrenament de Tai Chi trebuie sa fie deschise, agile, dar relaxate, la fel ca si mintea si spiritul practicantului. Asadar, interiorul corpului trebuie sa se sincronizeze cu exteriorul pentru un echilibru perfect.
9. Continuitatea miscarilor
Crearea unui „lant” de miscari si lipsa intreruperilor sunt foarte importante in toate artele martiale. Continuitatea miscarilor asigura continuitatea curgerii libere a energiei. Oprirea sau iesirea dintr-o anumita categorie de miscari nu este acelasi lucru cu intreruperea. Atunci cand iti intrerupi miscarile, practic, pui o bariera in fata vechii energii, inainte ca cea noua sa se fi nascut. Asadar, este recomandat sa efectuezi un set de miscari de la inceput pana la final, fara intreruperi.
10. Cauta linistea in timpul miscarii
In ciuda faptului ca miscarile din timpul antrenamentelor de Tai Chi sunt lente, echilibrate si relaxate, acest lucru nu inseamna ca se rezuma la exercitii in timpul carora corpul este in contact cu solul in permanenta. Dimpotriva, sariturile sunt considerate a fi esentiale in Tai Chi, insa acestea trebuie sa fie efectuate cu calm.
Respiratia devine un factor crucial in timpul sariturilor sau al altor miscari de acest tip. Atunci cand reusesti sa iti controlezi respiratia si sa o folosesti in favoare ta, sariturile pot fi efectuate in mod relaxat, iar senzatia de calm poate deveni obisnuinta.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Jurnal de tatic
Cresterea copilului de la o zi la un an Posibil Mai curand cresterea parintilor de la o zi la un an JURNAL DE TATIC - un adevarat manual pentru tatici Dar dedicat mamicilor Gata Asteptarea a luat sfarsit Prima carte despre implicarea tatalui in cresterea copilului a venit din tipografie 0 teorie 100 practica zi de zi si mai ales ...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
de SuntFericita.ro
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.
Cat de utila va este aceasta informatie? Noteaza folosind stelele
Rating:
Nota: 4
din 5
- 6 voturi.
Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!