Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

5 pasi pentru crearea unui buget personal

de Sunt Fericita la 2024-02-16
5 pasi pentru crearea unui buget personal
Multi oameni se intreaba unde se duc toti banii lor in fiecare luna, asa ca a-ti crea un buget personal poate fi solutia pentru a te simti mai stapan pe situatie. Sa ai o idee clara despre venitul si cheltuielile tale te poate ajuta sa vezi unde ar putea fi loc de economii.


Este important sa gasesti un mod de a-ti monitoriza cheltuielile care functioneaza cel mai bine pentru tine. Urmatorii pasi pot fi un bun punct de plecare.


1. Cunoaste-ti venitul net


Un prim pas in elaborarea unui buget personal este sa-ti cunosti clar venitul net. Acest lucru poate fi la fel de simplu ca a sti cati bani primesti in contul bancar la fiecare zi de salariu, sau poate implica calcularea venitului total al membrilor gospodariei, daca esti casatorit, ai copii sau poate un coleg de apartament.


Daca esti freelancer, ai o profesie liberala sau esti antreprenor, asigura-te ca pastrezi insemnari detaliate ale contractelor si platilor primite, pentru a-ti fi mai usor sa gestionezi veniturile neregulate si sa poti realiza calculul.


2. Urmareste-ti cheltuielile


Acum ca stii cati bani incasezi, este timpul sa afli care sunt cheltuielile. Poti urmari si clasifica cheltuielile pentru a-ti face o idee despre situatiile in care le-ai putea reduce, pentru a lasa loc pentru economii. Incepe cu cheltuieli esentiale, cum ar fi facturile, si calculeaza cat iti ramane dupa aceea. Un credit ipotecar poate fi, de asemenea, o cheltuiala fixa de luat in considerare.


Apoi, fa o lista a cheltuielilor variabile, cum ar fi mancarea, imbracamintea, divertismentul. Sunt acestea aspecte care permit economii? S-ar putea sa constati ca nu reusesti sa economisesti prea mult. Daca planurile tale pentru viitor includ sa investesti in tine insuti, poate pentru a face o schimbare in cariera, si ai nevoie de ceva bani in plus pentru a urma un curs sau chiar o specializare noua la facultate, o solutie poate fi solicitarea unui credit cu buletinul, simplu si rapid.


3. Stabileste obiective financiare


Stabilirea obiectivelor financiare este esentiala inainte de a parcurge din nou lista. Incearca sa te gandesti la cateva obiective pe termen scurt si lung si asigura-te ca sunt realiste. Obiectivele pe termen scurt pot fi lucruri care necesita 2-3 ani, un an sau chiar mai putin pentru a fi atinse si pot include plata datoriilor si crearea unui fond de urgenta.


Obiectivele pe termen lung pot dura chiar si un deceniu sau mai mult pentru a fi atinse si pot fi lucruri importante, cum ar fi economisirea pentru studiile universitare ale copiilor tai sau pentru planul tau de pensionare. Asigura-te ca iti revizuiesti periodic obiectivele si ca iti stabilesti noi obiective pe termen scurt macar anual.


4. Elaboreaza un plan financiar


Acum se imbina cele doua liste. Foloseste lista de cheltuieli fixe si variabile pe care ai intocmit-o pentru a-ti face o idee despre cat vei cheltui in lunile urmatoare. Apoi compara aceste cheltuieli cu venitul net si prioritatile tale. Ia in considerare stabilirea unor limite specifice - si realiste - de cheltuieli pentru fiecare categorie.


Poti alege sa iti imparti cheltuielile mai amanuntit, intre lucrurile pe care trebuie sa le ai si lucrurile pe care vrei sa le ai. De exemplu, daca mergi cu masina la serviciu in fiecare zi, benzina reprezinta o necesitate. Un abonament lunar pe o platforma de steaming, insa, poate fi considerat ceva ce vrei. Aceasta diferenta devine importanta atunci cand cauti modalitati de redirectionare a banilor catre obiectivele tale financiare.


5. Ajusteaza-ti cheltuielile pentru a nu depasi bugetul


Acum ca ti-ai documentat veniturile si cheltuielile, poti face ajustarile necesare pentru a nu cheltui prea mult si pentru a avea bani de investit in atingerea obiectivelor tale. Uita-te spre lista de „dorinte” ca prim loc de unde sa economisesti. Poti sari peste seara de film in favoarea unui film vazut acasa?


La o privire atenta, o „nevoie” poate fi doar un lucru de care ti-e greu sa te desparti. Nu uita, chiar si economiile mici pot insemna mult. S-ar putea sa fii surprins de cati bani in plus acumulezi facand cate o ajustare minora.


Crearea unui buget personal iti da posibilitatea de a prelua controlul asupra vietii si finantelor tale. Intelegerea veniturilor si a cheltuielilor este cheia pentru a identifica domeniile in care poti face economii. Acum ca ai toate informatiile, iti poti crea propriul plan financiar.


Sursa foto: Shutterstock

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
De dor de sufletul lui Andersen - Nichita Stanescu


Texte cu o circulatie foarte restransa si texte inedite ale poetului Nichita Stanescu – un mic tezaur care a stat ascuns vreme de decenii Volumul contine si un corp de texte originale recoltate din arhiva personala a autorului de sotia sa Comoara a fost pastrata de autor intr-un dosar pe coperta caruia a scris De dor...

Oferta Speciala
valabila 48h

de Sunt Fericita
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.

Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele



Rating:


Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!

Cele mai citite articole

Hipotiroidismul se produce atunci cand glanda tiroidiana isi incetineste functionarea si reduce ...
In preajma sarbatorilor Pascale ne aflam in cautarea cadourilor perfecte pentru cei dragi. Alegerea ...
In cautarea unei diete sanatoase, multe persoane se concentreaza pe alimentele care nu sunt doar ...
Slabeste rapid si scapa de toxine!
 
Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine
 
Citeste zilnic GRATUIT totul
despre sanatate, frumusete, stil!
 
Adauga mai jos adresa de e-mail pentru a primit Ebook-ul gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
0