SuntFericita cauta meniu
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Varza: Proprietati nutritive, beneficii si o reteta usor de preparat

de Alina Ilie la 2025-10-14
Varza: Proprietati nutritive, beneficii si o reteta usor de preparat
Varza face parte din familia cruciferelor, alaturi de broccoli, conopida si varza de Bruxelles. Aceasta leguma versatila nu doar ca adauga savoare mancarurilor, dar este si un adevarat izvor de nutrienti.


Iata de ce sa consumi varza, care sunt beneficiile pentru sanatate si cum poti prepara o reteta gustoasa si sanatoasa cu varza.

Nutrientii din varza

Varza este o sursa bogata de vitamine si minerale esentiale pentru organism. Printre cele mai importante se numara:
 
Vitamina C – esentiala pentru imunitate, piele sanatoasa si vindecarea ranilor.
 
Vitamina K – importanta pentru sanatatea oaselor si coagularea sangelui.
 
Vitamina B6 – implicata in metabolismul proteinelor si functionarea creierului.
 
Fibre – sustin digestia si ajuta la mentinerea unui tranzit intestinal sanatos.
 
Mangan, calciu si potasiu – minerale care sprijina sanatatea inimii si a sistemului osos.
 
Pe langa acestea, varza contine antioxidanti precum sulforafanul si flavonoidele, care combat stresul oxidativ si reduc riscul de boli cronice.

Beneficiile consumului de varza

1. Imbunatateste digestia
 
Fibrele din varza ajuta la reglarea tranzitului intestinal si previn constipatia. De asemenea, stimuleaza dezvoltarea bacteriilor benefice din intestin, esentiale pentru o digestie sanatoasa.
 
2 Sprijina sistemul imunitar
 
Vitamina C prezenta in varza contribuie la intarirea imunitatii, ajutand organismul sa lupte impotriva racelilor si infectiilor.
 
3. Protejeaza sanatatea inimii
 
Varza are un continut ridicat de potasiu, care ajuta la reglarea tensiunii arteriale. De asemenea, compusii bioactivi din varza reduc inflamatia si colesterolul, protejand inima.

4 Contribuie la pierderea in greutate
 
Cu un continut scazut de calorii si bogata in fibre, varza este ideala in curele de slabire. Te ajuta sa te simti satul pentru mai mult timp, fara a consuma calorii excesive.
 
5 Proprietati anticancerigene
 
Cruciferele, inclusiv varza, contin sulforafan si alti compusi cu rol antiinflamator si anticancerigen, care pot reduce riscul dezvoltarii anumitor tipuri de cancer.
 
6 Sustine sanatatea oaselor
 
Vitamina K si calciul din varza contribuie la mentinerea densitatii osoase si prevenirea osteoporozei.
 
7 Ajuta la detoxifiere
 
Compusii din varza sprijina ficatul in eliminarea toxinelor si sustin procesul natural de detoxifiere al organismului.
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Vindecarea cu Ki-Kou Secrete si tehnici de respiratie stravechi chinezesti


Tehnicile de respiratie secrete iti dezvaluie cea mai puternica forma de vindecare vazuta vreodata Acestea te pot ajuta sa elimini durerea sa previi atacurile de cord si sa tratezi astmul Toate acestea sunt mentionate intr-un manuscris antic care nu a fost niciodata vazut de catre lumea occidentala Vindecarea cu Ki-Kou Secrete si tehnici de...

Oferta Speciala
valabila 48h

Tipuri de varza si cum sa le alegi

Exista mai multe varietati de varza, fiecare cu caracteristici nutritionale si gust diferite:
 
Varza alba – clasica, potrivita pentru salate, sarmale si supe.
 
Varza rosie – bogata in antociani, antioxidanti puternici care dau culoare si protectie celulara.
 
Varza chinezeasca (Napa) – mai moale, ideala pentru stir-fry si supe asiatice.
 
Varza de Bruxelles – mica, dar extrem de concentrata in nutrienti si fibre.
 
Varza proaspata se pastreaza cateva zile la frigider, iar pentru un consum mai lung poate fi murata sau congelata.

Salata de varza cu morcov si dressing usor

Ingrediente:
 
  • 300 g varza alba
  • 2 morcovi medii
  • 1 ceapa mica
  • 2 linguri ulei de masline
  • 1 lingura otet de mere
  • Sare si piper dupa gust
  • Miere
 
Mod de preparare:
 
Varza se taie fin si se pune intr-un bol mare. Morcovul se rade si se adauga peste varza. Ceapa se taie marunt si se adauga in bol.
 
Intr-un recipient mic, se amesteca uleiul, otetul, mierea, sarea si piperul. Dressingul se toarna peste salata si se amesteca bine.
 
Se lasa la frigider 15-20 de minute pentru ca aromele sa se combine.
Aceasta salata este ideala ca garnitura sau ca fel principal usor, bogata in fibre si vitamine.

de Alina Ilie
Alina Ilie s-a alaturat echipei SuntFericita.manager.ro in anul 2013. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre sanatate si stare de bine, diete, frumusete, retete culinare. Are experienta si in domenii precum fiscalitate si contabilitate, idei de afaceri si agricultura.
Newsletter GRATUIT SuntFericita
Aboneaza-te acum GRATUIT si primesti imediat Raportul Special "Retete de detoxifiere pe baza de fructe si legume"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016

    Cele mai citite articole

    Dieta la ore fixe este o metoda eficienta de a-ti imbunatati stilul de viata fara restrictii ...
    Indiferent de varsta sau de stilul de viata, sanatatea articulatiilor este esentiala pentru a ne ...
    Scortisoara nu este doar un condiment care imbogateste gustul preparatelor, ci si un adevarat aliat ...
    Slabeste rapid
    si scapa de toxine!
    Iti oferim un Raport Special GRATUIT
    "Retete de detoxifiere pe baza de fructe si legume"
    Citeste zilnic GRATUIT totul despre sanatate, frumusete, stil!
    Adauga mai jos adresa ta de email
    si primesti Raportul Gratuit
    Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016