Un avantaj urias al scortisoarei este versatilitatea ei culinara. Poate fi adaugata in bauturi calde, cum ar fi cafeaua, ceaiul sau ciocolata calda, poate fi presarata peste smoothie-uri, fulgi de ovaz sau iaurt, se potriveste de minune in prajituri si placinte, dar si in preparate sarate. Bucataria orientala foloseste scortisoara in tocanite cu carne, in combinatie cu alte condimente precum ghimbirul si cuisoarele, pentru a crea arome complexe si pline de savoare. Acest lucru arata ca scortisoara nu este doar un condiment pentru deserturi, ci un ingredient care poate transforma si cele mai simple retete.
Tipuri de scortisoara: Cassia si Ceylon
Un aspect esential pe care trebuie sa il cunoastem este ca exista doua tipuri principale de scortisoara: Cassia si Ceylon. Cassia, cea mai raspandita si ieftina, are un gust mai puternic si este cel mai adesea intalnita in magazine. Totusi, aceasta contine o substanta numita cumarina, care in cantitati mari poate afecta ficatul.
Pe de alta parte, scortisoara Ceylon are o aroma mai fina, mai dulce si este mult mai sigura pentru consum zilnic. De aceea, daca vrem sa introducem scortisoara in rutina noastra, cel mai bine este sa alegem varianta Ceylon, chiar daca este ceva mai scumpa. Aceasta ofera toate beneficiile, fara riscurile asociate consumului regulat de Cassia.
Pe de alta parte, scortisoara Ceylon are o aroma mai fina, mai dulce si este mult mai sigura pentru consum zilnic. De aceea, daca vrem sa introducem scortisoara in rutina noastra, cel mai bine este sa alegem varianta Ceylon, chiar daca este ceva mai scumpa. Aceasta ofera toate beneficiile, fara riscurile asociate consumului regulat de Cassia.
Compozitia nutritionala
Din punct de vedere nutritional, scortisoara aduce in corp fibre, calciu, mangan si fier, dar ceea ce o face cu adevarat speciala sunt compusii sai bioactivi. Cinamaldehida, substanta care ii da aroma distincta, are efecte antibacteriene si antifungice, ceea ce explica de ce scortisoara a fost folosita dintotdeauna ca remediu pentru raceli si infectii. In plus, scortisoara este extrem de bogata in antioxidanti, fiind una dintre cele mai puternice surse naturale in aceasta categorie.
Antioxidantii ajuta la combaterea radicalilor liberi, reduc stresul oxidativ si incetinesc procesul de imbatranire. Mai mult, acesti compusi sprijina sanatatea sistemului imunitar si protejeaza organismul impotriva inflamatiilor cronice, care pot sta la baza unor boli grave.
Antioxidantii ajuta la combaterea radicalilor liberi, reduc stresul oxidativ si incetinesc procesul de imbatranire. Mai mult, acesti compusi sprijina sanatatea sistemului imunitar si protejeaza organismul impotriva inflamatiilor cronice, care pot sta la baza unor boli grave.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Jurnal de tatic
Cresterea copilului de la o zi la un an Posibil Mai curand cresterea parintilor de la o zi la un an JURNAL DE TATIC - un adevarat manual pentru tatici Dar dedicat mamicilor Gata Asteptarea a luat sfarsit Prima carte despre implicarea tatalui in cresterea copilului a venit din tipografie 0 teorie 100 practica zi de zi si mai ales ...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
Beneficii asupra glicemiei si sanatatii inimii
Unul dintre cele mai studiate efecte ale scortisoarei este cel asupra glicemiei. Cercetarile arata ca acest condiment poate imbunatati sensibilitatea la insulina si reduce nivelul de zahar din sange dupa masa. Pentru persoanele cu diabet de tip 2, scortisoara poate fi un sprijin valoros, evident, ca parte a unei alimentatii echilibrate si cu acordul medicului. In acelasi timp, scortisoara contribuie la scaderea colesterolului „rau” (LDL) si a trigliceridelor, crescand nivelul colesterolului „bun” (HDL), ceea ce inseamna o protectie suplimentara pentru inima si vasele de sange.
Astfel, un gest simplu precum presararea unei jumatati de lingurita de scortisoara peste cafea sau ovazul de dimineata poate avea efecte benefice pe termen lung asupra sanatatii cardiovasculare.
Astfel, un gest simplu precum presararea unei jumatati de lingurita de scortisoara peste cafea sau ovazul de dimineata poate avea efecte benefice pe termen lung asupra sanatatii cardiovasculare.
Efecte asupra digestiei si proprietati antimicrobiene
Pe langa aceste efecte interne, scortisoara este recunoscuta si pentru impactul sau asupra digestiei. Ea stimuleaza secretiile gastrice, ajuta la digerarea alimentelor grase, reduce balonarea si combate senzatia de greata. Nu este de mirare ca multe ceaiuri pentru digestie includ scortisoara printre ingrediente. In acelasi timp, datorita proprietatilor sale antimicrobiene, scortisoara ajuta organismul sa lupte impotriva bacteriilor si fungilor. Ea s-a dovedit eficienta impotriva unor microorganisme precum E. coli sau Candida albicans, ceea ce o face un aliat natural impotriva infectiilor.
Sustinerea sanatatii creierului
Un alt beneficiu, poate mai putin cunoscut, este legat de functiile cognitive. Unele studii sugereaza ca scortisoara poate sprijini sanatatea creierului, imbunatatind memoria si capacitatea de concentrare.
Moderatie si siguranta in consum
Totusi, trebuie mentionat ca, asemenea oricarui produs natural, scortisoara trebuie consumata cu moderatie. Excesul, mai ales in cazul scortisoarei Cassia, poate aduce mai multe probleme decat beneficii, din cauza continutului ridicat de cumarina. Persoanele cu afectiuni hepatice, femeile insarcinate sau cele care alapteaza ar trebui sa consulte medicul inainte de a consuma scortisoara in mod regulat. De asemenea, cei care urmeaza tratamente cu medicamente anticoagulante sau antidiabetice trebuie sa fie atenti, pentru ca scortisoara poate interactiona cu acestea.
Doua retete simple cu scortisoara
1. Smoothie cu banane si scortisoara
Ingrediente: 1 banana bine coapta, 200 ml lapte sau lapte vegetal, 1 lingurita de scortisoara Ceylon si 1 lingurita de miere. Se pun toate ingredientele in blender, se mixeaza pana devin cremoase si se serveste rece. Este o bautura energizanta, perfecta pentru micul dejun sau gustari.
2. Mere coapte cu scortisoara si miere
Ingrediente: 2 mere, 2 lingurite de miere si 1 lingurita de scortisoara. Merele se taie in jumatati, se scobesc usor in mijloc si se umplu cu miere si scortisoara. Se coc la cuptor timp de 20 de minute si se servesc calde, ca desert sanatos si aromat.

Alina Ilie s-a alaturat echipei SuntFericita.manager.ro in anul 2013. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre sanatate si stare de bine, diete, frumusete, retete culinare. Are experienta si in domenii precum fiscalitate si contabilitate, idei de afaceri si agricultura.
Newsletter GRATUIT SuntFericita
Aboneaza-te acum GRATUIT si primesti imediat Raportul Special "Retete de detoxifiere pe baza de fructe si legume"
