Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda ca alaptarea sa fie exclusiva pana la varsta de 6 luni, adica copilul sa primeasca doar lapte matern in aceste luni, urmand ca alaptarea sa continue pana la 2 ani si peste, in functie de ceea ce isi doresc mama si copilul.
Diversificarea alimentatiei copilului de 6-12 luni, respectiv introducerea altor alimente solide pe langa lapte, este si ea la fel de importanta.
Eugenia Dobrescu, tehnician nutritionist, recomanda cateva scheme de diversificare:
Schema de diversificare cu supa de legume
Supa de legume presupune fierberea intr-o anumita cantitate de apa a 2-3 legume odata. In cazul in care copilul are o reactie alergia nu veti sti la ce a reactionat negativ.
Totodata, valoarea nutritiva a acestei supe este foarte scazuta. De aceea adresez mereu parintilor intrebarea: de ce nu i-ati da copilului dumneavoastra lapte matern – alimentul perfect creat pentru nevoile lui si i-ati dat aceasta supa?
Schema de diversificare cu suc de fructe
Sucul de fructe nu este cel mai bun aliment pentru stomacul unui copil cu care sa incepeti diversificarea. Asta din cauza concentratiei mari de zaharuri si lipsei fibrelor continute de pulpa fructului in sine, care ajuta procesul de digestie. In plus, gustul pregnant de dulce va crea in timp o preferinta a copilului pentru alimentele pline de zaharuri, iar acest lucru poate avea urmari multiple in sanatatea lui.
Schema de diversificare cu cereale
Tinand cont ca rata obezitatii a crescut foarte mult in ultimii ani, noile recomandari in nutritie nu mai sustin inceperea diversificarii cu cereale decat in cazuri special, ale copiilor a caror greutate nu a crescut corespunzator din punct de vedere medical sau sufera de anumite afectiuni gastrointestinale.
Schema de diversificare cu piure de fructe
Inceperea diversificarii cu fructe este o optiune buna. Gustul fructelor cu care se poate incepe diversificarea este dulce. Avand in vedere ca si laptele matern are un gust dulceag, majoritatea copiilor accepta usor fructele. Problema in acest caz ar fi preferinta copilului fata de gustul dulce si cresterea posibilitatii de a refuza legumele, care nu sunt atat de dulci.
Schema de diversificare cu piure de legume - PERFECTA
Tinand cont de aspectele celorlalte variante de incepere a diversificarii, am considerat ca schema de diversificare cu piureul de legume este cea mai potrivita alegere. In primul rand pentru ca legumele sunt introduse pe rand, pornind cu morcovul sau radacina de patrunjel. Astfel putem depista imediat alimentul care poate declansa eventuale reactii alergice. In acelasi timp nu supunem stomacul bebelusului la un efort suplimentar si trecem si peste cea mai provocatoare masa de introdus, care nu este atat de dulce precum laptele primit.
Astfel, pentru un copil nascut la termen, sanatos, incepem diversificarea atunci cand copilul este pregatit si arata multiple semne ca este pregatit pentru aceasta etapa, cu piureul de legume. Ulterior, se introduce treptat si masa de fructe ca si mic dejun si masa de cereale ca si masa de seara.
Insa aceste 3 mese de solide vor reprezenta in intervalul 6-12 luni maximum 20% din totalitatea meselor copilului, baza ramanand lapte matern.
Apoi, alimentatia copilului pana la 2 ani este ultima caramida la baza alimentatiei sanatoase.
In aceasta etapa, meniul zilnic al copilului trebuie sa contina diverse alimente care ii ofera acestuia suficienta energie pe care sa o foloseasca la toate activitatile lui.
Eugenia Dobrescu ne ofera cateva idei de baza despre conceperea unui meniu zilnic:
“1. Pe masura ce copiii cresc, meniul lor zilnic se apropie tot mai mult de cel al adultilor. Numarul meselor ar trebui sa fie 3 – mic dejun, pranz si cina.
2. Daca va bucurati de un copil mancacios si plin de energie, pot fi servite si 2 gustari, cu rol de reumplere a bateriilor energetice. Ele nu sunt obligatorii si daca nu exista, mai ales pentru ca cel mic mananca foarte bine la mesele principale, cu atat mai bine.
3. Ca regula, intervalul de timp dintre 2 mese ar trebui sa fie de minim 3 ore, asa incat mancarea sa aiba timp sa fie digerata.
4. Intre mese si gustari oferiti-le celor mici doar apa si ceaiuri neindulcite sau putin indulcite, cu miere de albine (daca varsta permite).
5. Regula combinarii alimentelor este si ea foarte importanta atunci cand parintii stabilesc meniul zilnic al copilului. Ideal ar fi ca meniul copilului sa fie ca cel al intregii familii si de aceea, la acest moment din viata, multi adulti isi reevalueaza meniul zilnic si fac schimbarile in bine.
6. Respectati pauzele alimentare, tinand totodata cont de orele de trezire si de somn ale copilului.
7. Cantitatea alimentelor puse in farfurie trebuie sa respecte volumul pumnului, adica sa nu mai mult decat ar putea sa tina copilul in mana. In acest fel capacitatea de digestie este suficient de bine pastrata si daca combinatiile nu sunt tocmai cele mai bune.
In general, mesele unui copil ar fi bine sa tina cont si din punct de vedere al cantitatilor de varsta, ritmul biologic al corpului si de necesitatile fiecarei etape de varsta, gradul de efort si conditiile de mediu. Pentru cantitatea optima de mancare de la o masa exista si o recomandare biblica cu mare semnificatie: “sa te scoli de la masa nesatul, usor flamand”!
In aceasta stare, mecanica si chimia (sucurile) digestive pot lucra la parametrii optimi!
Toate aceste 3 etape, 0-6 luni, 6-12 luni si 1-2 ani constituie perioada in care copilul afla tot ce poate despre alimente, actul mesei in sine, bucuria de a lua masa cu cei dragi, respectarea orelor de masa si multe altele” a declarat Eugenia Dobrescu, tehnician nutritionist.
Sursa: Asociatia Pro Consumatori
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
50 de exercitii yoga pentru relaxare Ghid practic pentru incepatori
Te-ai gandit vreodata ca yoga ar putea fi solutia pentru problemele tale Solutia pentru a fi sanatos Pentru a avea un corp armonios o minte linistita si un spirit mereu tanar Ei bine yoga chiar este solutia pe care o cauti si chiar iti poate oferi toate aceste lucruri Yoga iti pune la dispozitie modalitati practic nelimitate de a-ti...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
de SuntFericita.ro
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.
Cat de utila va este aceasta informatie? Noteaza folosind stelele
Rating:
Nota: 4.81
din 5
- 8 voturi.
Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!