Munca ta are un efect, precum comunitatea din care faci parte. Nu mai este nici sigur, nici responsabil si nici etic a continua sa muncim fara sa ne gandim la ce facem si la efectul implicat. Nu am de gand sa te iau la intrebari in legatura cu ceea ce faci exact.
Asta-i treaba ta in totalitate. Imi dau seama ca o multime de copaci buni ar putea muri prea repede din cauza mea. De partea cealalta a balantei stau efectele pozitive (sper) a ceea ce scriu si oamenii care sunt angajati ca urmare a scrisului . Dar nu am nici un fel de control asupra conditiilor lor de munca, asa ca nu pot fi tras la raspundere din punctul asta de vedere. Sau pot?
Deci, pentru mine, e vorba de copacii morti, electricitatea pe care o folosesc la birou si poluarea provocata de autocamioanele care livreaza cartile spre librarii; asta ca sa numesc numai cateva produse auxiliare ale statului meu aici in fata calculatorului. La tine cum sta treaba? Ai manevrat vreun deseu periculos in ultimul timp? Sau ai proiectat vreun sistem de rachete teleghidate? Sau ai transformat in busteni o intreaga padure tropicala? Sau furnizezi un serviciu sau un produs esential prin munca ta, care face oamenii mai fericiti, mai bogati sau le aduce mai mult succes?
Munca noastra are un impact. Putem lucra intr-o industrie poluanta, daunatoare, neplacuta. Sau am putea munci pentru a-i ajuta pe altii, a produce efecte pozitive asupra lor. Stiind ca ceea ce facem are un efect – bun sau rau – nu inseamna sa lasam instantaneu totul si sa ne schimbam slujbele. Nici sa stam relaxati si sa credem ca totul e OK, doar pentru ca lucram intr-un domeniu care protejeaza.
Fiecare slujba, fiecare domeniu are anumite ramificatii – bune si rele. Tot ceea ce facem la munca poate aduce un beneficiu important sau poate provoca daune. Trebuie sa le punem pe toate in balanta si sa vedem ce simtim. Iar daca suntem nefericiti putem pleca, dar nu prea repede, pentru ca sunt sanse mari sa putem schimba lucrurile din interior.
Am lucrat un timp intr-un domeniu in care eram constient ca lucrurile erau putin cam dubioase, asa ca am adoptat metoda intrebarilor. „Ce s-ar intampla daca presa ar afla chestia asta?“ Nu strigam si nu ma opuneam nimanui, doar intrebam. Dar a reusit sa atraga atentia asupra faptului ca ceea ce se intampla era oarecum in neregula. Poate si tu poti face la fel. Sau poate ca tu poti schimba lucrurile incet spre bine, treptat si fara tam-tam, folosindu-ti influenta si actiunile pe care le ai la indemana.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Prin Bucuresti cu rucsacul in spate
Ca sa nu cada in derizoriu un autor contemporan de literatura de calatorie trebuie sa stie sa spuna povesti frumoase Si mai ales sa le spuna frumos Dan Manusaride a demonstrat ca poate face si una si alta in volumele pe care le-a publicat tot la editura Rentrop & Straton in anii din urma Calatorind prin aer pe apa...
Oferta Speciala
valabila 48h

de
SuntFericita.roRedactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.