Un studiu publicat in Journal of Neuroscience arata ca exercitarea auto-controlului este legata de neurobiologia noastra.
Modul in care alegem ceea ce mancam depinde de doua mecanisme principale. Mai intai, atribuim o valoare diferitelor atribute ale produsului alimentar, cum ar fi gustul si sanatatea. Apoi, alegem mancarea cu cea mai mare valoare globala, luand in considerare importanta pe care o acordam fiecarui atribut.
Pentru a investiga daca exista structuri ale creierului care prezic capacitatea unui individ de a alege alimente sanatoase, cercetatorii au analizat alegerile alimentare ale participantilor in patru experimente unde s-a folosit si imagistica pentru a vedea creierul in timp ce participantii aleg alimentele.
78 de femei si 45 de barbati au participat la cele patru experimente. In trei dintre aceste experimente, participantii au fost plasati in interiorul unui scanner IRM si au primit o sarcina identica. Le-au fost prezentate fotografii ale produselor alimentare si au fost intrebati cat de mult vroiau sa manance o mancare specifica la sfarsitul experimentului. Participantii apoi au fost rugati sa ia decizii pe baza a trei conditii: preferinta lor obisnuita, gustul alimentelor si sanatatea alimentelor.
In cel de-al patrulea experiment, participantilor li s-a spus sa aleaga un produs alimentar, fie alegand cum ar face in mod obisnuit, rasfatandu-se cu un produs alimentar, fie prin renuntarea la ceea ce doresc. Acest grup de participanti a fost, de asemenea, informat sa precizeze pretul pe care l-ar plati pentru un produs alimentar pentru a obtine dreptul de a manca la sfarsitul experimentului, preturile fiind cuprinse intre 0 si 2,50 USD.
Datele imagistice structurale din primele trei experimente arata ca volumul materiei cenusii din cortexul prefrontal dorsolateral (dlPFC) si cortexul prefrontal ventromedial (vmPFC) prezice alegerea produselor alimentare sanatoase. Pe scurt, participantii cu un volum mai mare de materie cenusie in cele doua regiuni ale creierului au manifestat mai multa disciplina in alegerea alimentelor, plasand o importanta mai mare asupra sanatatii produselor alimentare sau mai putina asupra gustului, atunci cand au fost rugati sa se concentreze asupra sanatatii alimentelor.
Rezultatele au aratat pentru prima data ca diferentele in neuroanatomia dlPFC si vmPFC influenteaza capacitatea indivizilor de a face alegeri alimentare sanatoase.
Factorii de decizie guvernamentali incearca sa reduca costurile semnificative ale serviciilor care decurg din epidemia de obezitate si incearca sa incurajeze oamenii sa aleaga alimente sanatoase.
Cu toate acestea, trebuie sa fie atenti la faptul ca diferentele neurobiologice individuale afecteaza modul in care oamenii aleg ceea ce mananca. Unii oameni sunt mai receptivi la mesajele bazate pe sanatate, altii sunt mai receptivi la mesajele bazate pe gust. Rezultatele studiului implica faptul ca diferentele in modul in care oamenii raspund ar putea fi legate de structurile creierului consumatorilor. Prin urmare, crearea unui set de mesaje similare pentru o intreaga populatie este cel mai probabil o strategie de comunicare ineficienta.
Studiul a fost realizat de o echipa internationala de cercetatori: Hilke Plassmann presedinte INSEAD, Liane Schmidt de la Universitatea Sorbona, Anita Tusche de la Institutul de Tehnologie din California, Nicolas Manoharan de la Universitatea Sorbona, Cendri Hutcherson de la Universitatea din Toronto si Todd Hare de la Universitatea din Zurich.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
50 de exercitii yoga pentru relaxare Ghid practic pentru incepatori
Te-ai gandit vreodata ca yoga ar putea fi solutia pentru problemele tale Solutia pentru a fi sanatos Pentru a avea un corp armonios o minte linistita si un spirit mereu tanar Ei bine yoga chiar este solutia pe care o cauti si chiar iti poate oferi toate aceste lucruri Yoga iti pune la dispozitie modalitati practic nelimitate de a-ti...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
de SuntFericita.ro
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.
Cat de utila va este aceasta informatie? Noteaza folosind stelele
Rating:
Nota: 5
din 5
- 4 voturi.
Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!