Cunoasterea unei a doua limbi dezvolta capacitatea mentala si scade riscul de aparitie a dementei odata cu inaintarea in varsta, concluzioneaza un studiu canadian sustinut vineri, 18 februarie, la Conferinta anuala a Asociatiei Americane pentru Progresul Stiintei (AAAS).
Faptul de a fi bilingv ori de a invata o alta limba la maturitate are efecte benefice asupra creierului, slabind procesul de deteriorare mentala, a afirmat Ellen Bialystok de la Universitatea York din Toronto, in timpul unei prezentari a studiului.
"Experiente efectuate asupra unor adulti bilingvi ceva mai varstnici arata ca bilingvismul ar putea avea un efect protector impotriva maladiei Alzheimer si a altor forme de dementa", a spus aceasta.
Studiul a luat in evidenta 211 bolnavi de Alzheimer: dintre acestia 102 erau bilingvi iar 109 unilingvi. Maladia Alzheimer a fost diagnosticata in medie cu 4 ani si 4 luni mai tarziu la persoanele vorbitoare a 2 limbi fata de subiectii monolingvi.
Pentru doamna Bialystok, coautoare a studiului prezentat in cadrul Conferintei, aceasta rezistenta superioara se explica prin faptul ca bilingvismul mentine activitatea creierului.
“Daca incepem invatarea altei limbi la 40, 50 sau 60 de ani, este putin probabil sa devenim bilingvi, dar se mentine activitatea creierului", a mentionat cercetatoarea.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Ghid privind aplicarea dreptului la educatie pentru copiii cu dizabilitati din Romania
De ce copiii cu dizabilitati sunt marginalizati sau chiar exclusi intr-o forma sau alta din sistemul national de educatie Nu e suficient ca acesti copii duc deja o lupta cumplita cu ei insisi De ce trebuie sa duca inca una cu autoritatile cu institutii indiferente care de fapt sunt obligate prin lege sa le faciliteze accesul la educatie ...
Oferta Speciala
valabila 48h

de
SuntFericita.roRedactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.